תוכן עניינים

​המחקר הכי מקיף בנושא צלקות אקנה: איך לשפר את המראה, איזה טיפולים יעזרו ואילו פחות 

מחקר שיזם ד"ר אופיר ארצי, רופא בכיר ומנהל המרכז המשולב  לאסתטיקה במערך לרפואת אור באיכילוב, עם עוד 24 מומחים בעלי שם מכל העולם

מבין מחלות העור הנפוצות והמטרידות ביותר, אקנה היא אחת ההפרעות המטרידות. היא מתחילה בגיל הבגרות משפיעה על 95%-100% מהבנים המתבגרים ועל כ- 85% מהבנות המתבגרות. אצל חלקן, עד 12%-14%, המחלה תימשך עד העשור החמישי לחיים. מרבית הסובלים מאקנה, יישארו עם צלקות בפנים, וב-30% מהמקרים מדובר בצלקות קשות.
צלקות אקנה יכולות לגרום לפגיעה של ממש בתפקוד הכללי וגם לשורה של חסמים פסיכולוגיים וסיכונים אפשריים כמו: דיכאון, חרדות, בטחון עצמי ירוד, קושי חברתי, היעדר תעסוקה ואף התאבדות במקרים קיצוניים.
רבים מציעים טיפולים לבעיה: קוסמטיקאיות, אנשי רפואה משלימה, פלסטיקאים, רופאי עור ועוד. גלישה מהירה ברשת תגלה, שלכל אחד מהם נטייה להציע דרך פעולה אחרת תחת הבטחה של "העלמת צלקות". הבטחה זו, כמו כן פיסות מידע שמופיעות חדשות לבקרים וממומנות על ידי גורמים בעלי עניין, לא תמיד עולות בקנה אחד עם המציאות וגורמות לאכזבה אצל מטופלים רבים. 

מחקר שנערך ביוזמת מערך העור במרכז הרפואי ת"א וקבוצת חוקרים בין לאומית שמנתה מטפלים דרמטולוגים  ומנתחים פלסטיים הנמצאים בחוד החנית של העשייה בתחום רפואי זה ממסד את הקונצנזוס הבינלאומי להמלצות מוסכמות לטיפול בצלקות אקנה. 
המחקר, בראשותם של ד"ר אופיר ארצי  וד"ר פארס סלאמה ו-24 רופאים מומחים יידועי שם משתיים עשרה מדינות, פורסם בשנת 2021 ב- lasers in surgery and medicine journal, 
מברר אילו שיטות אכן יביאו לשיפור צלקות אקנה ואילו לא, וכיצד לשלב בין שיטות טיפול על מנת למקסם תוצאה. 



במשך כשלוש שנים דנו המומחים וענו על שני שאלונים ועשרות שאלות הנוגעות בסוגיות רפואיות שנויות במחלוקת בנושא צלקות אקנה. בנוסף, התייחסו המומחים פרטנית למקרים נבחרים, לגביהם התבקשו להמליץ על שיטת טיפול אשר תסייע לתוצאה המיטבית. בתום הבהרות, חידודים ולאחר למעלה מעשרים גרסאות – גובש הקונצנזוס המקיף ביותר שנכתב אי פעם לגבי צלקות אקנה. המסקנה העיקרית: לא ניתן להעלים צלקות אקנה כלא היו, אך ניתן לשפר ולטשטש אותן ולהביא לטשטוש ולשיפור משמעותיים.


נושאי הדיון: 

  • הטיפול באקנה פעיל על ידי לייזרים - האם לטפל במחלה ולדחות את הטיפול בצלקות או לטפל במקביל בשתי הבעיות. 
  • מה עובד ומה פחות - יעילות הטכנולוגיות הקיימות בטיפול בסוגים השונים של צלקות האקנה. 
  • איך לטפל בבעלי גוון עור כהה עם צלקות אקנה.
  • איך לשלב טכנית בין המכשירים, החומרים והטכנולוגיות כדי לקבל תוצאה מיטבית. 

איך מטפלים? רוב המומחים היו תמימי דעים שנדרש לטפל במכשירים מבוססי אנרגיה (טכנולוגיות) כקו טיפול ראשון בצלקות אקנה גם במקביל לטיפול בכדורים ומשחות, מאחר ולהם ערך מוסף בהקשר של שיפור אקנה פעיל ומתוך הבנה שטיפול מוקדם יפחית את הסיכוי לצלקות חדשות. רוב המומחים משלבים בין הטכנולוגיות השונות בכל טיפול וטיפול בהתייחס לנתונים רבים כגון: סוג הצלקת, תנאים מקדימים לביצוע הטיפול, הצלחת טיפולים קודמים, רגישויות ותגובת העור, סוג וגוון העור ויכולת נשיאת כאב.


ואם האקנה עוד פעיל? במצב של אקנה פעיל בכדי להגיע לתוצאה האסתטית המרבית, הפאנל המליץ על שימוש בלייזרים שונים במקביל לנטילת איזוטרטינואין (תרופות המוכרות כרואקוטן). 

השיטות הפחות מוצלחות: לכל מטופל על-פי סוג העור וסוג הצלקות יש להתאים טכנולוגיות שונות כדי להביא לשיפור המקסימלי. כי שיטות לא טכנולוגיות כגון מיקרונידלינג (דיקור פנים) או פילינגים יביאו לתוצאות פחות מוצלחות. 


צלקות שקועות: בצלקות אקנה שקועות (בורות, "חורים"), מרבית המומחים סבורים שלייזרים מקטעיים אבלטיביים (לשיוף, נקבוב וליטוש צלקות), בדגש על לייזר C02 יביאו לשיפור המשמעותי ביותר - שלא עולה על - 70%. כל יתר השיטות, כדוגמת גלי רדיו ולייזרים לא אבלטיביים יביאו לשיפור מסוים קטן יותר באופן משמעותי. במידה וחלק מהצלקות אדומות (כתמים אדומים) יש לשלב בטיפול  לייזרים מיוחדים בעלי אורכי גל הנקלטים בהמוגלובין. 

חומרים נוספים: כדי למקסם את התוצאה האסתטית הסופית, מומלץ לשלב בטיפול גם הזרקה של חומרים ותרופות בעלי השפעה מכוונת ע"פ סוג הצלקת, לדוגמא: בצלקות שקועות הזרקת חומרים מעודדי יצירת קולגן ולעומת זאת בצלקות מורמות, תרופות שמביאות לדיכוי יצירת קולגן.  

כל כמה זמן לטפל? המומחים היו תמימי דעים לגבי העובדה שיש להמתין 6 חודשים מהטיפול האחרון כדי להעריך את התוצאה הסופית של סדרות הטיפולים. יש לציין, כי כאשר הטיפולים אגרסיביים נדרשים פחות טיפולים לעומת טיפולים קלים יותר. מספר הטיפולים השכיח בלייזר CO2 הינו בין 2-4 טיפולים (במרווחים של מספר חודשים בין טיפול לטיפול),  6-8 טיפולים בשימוש בלייזר מקטעי לא משייף או במכשירי גלי רדיו, 3-6 טיפולים בלייזר כלי דם PDL (במרווחים של כחודש). 

ומה לגבי טיפול במכשירי גלי רדיו? מרבית המומחים תומכים בטיפול זה אך מדגישים כי התוצאות הצפויות מוגבלות. מומלץ לשלב טיפול של גלי רדיו עם לייזרים ו/או חומרים או תרופות על מנת לשפר את התוצאה. שאר מכשירי האנרגיה (שאינם לייזרים או גלי רדיו) יביאו לשיפור קל שלא יעלה על 20%.

שיטות כירורגיות /פיזיקליות כמוCROSS TCA: בטיפול נקודתי, המיועד לשיפור צלקות עמוקות, מוחדר החומר הפעיל TCA 85%  אל בסיס הצלקת בעזרת קיסם, במטרה לייצר פצע נקודתי המעודד יצירה של קולגן. באזורים המטופלים מקבל העור מידית גוון לבן אשר נעלם לאחר שעות ספורות ומתפתח פצע שיגליד ויחלים בתקופה של עד 3 שבועות. מיד לאחר הטיפול מבוצע טיפול בלייזר לזירוז תהליך הריפוי ולמקסום התוצאה האסתטית. לאחר 2-3 טיפולים, ניתן להבחין בשיפור של כ-50-80% בעומק הצלקות.

לבעלי גוון עור כהה: מרבית המומחים בחרו בשיטות קלות יותר ובעוצמות מופחתות על מנת למנוע סיבוכים כגון היפר פיגמנטציה (כתמים בעור). מרבית המומחים ממליצים על שימוש בתכשירים המפחיתים פיגמנטציה, דוגמת הידרוקינון וחומצה אזלאית, במקביל לטיפולי הלייזר.

מתי להפסיק את הטיפולים? רוב המומחים ממליצים להפסיק טיפולים לאחר היעדר שיפור בעקבות שני טיפולים ברצף.




יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון