הפרעות אכילה בגיל הרך

אכילה בילדים היא פעולה מורכבת אשר כוללת תחומים רבים ומגוונים. בזמן הארוחה באים לידי ביטוי גורמים פיזיולוגיים, סביבתיים ורגשיים של הילד ומשפחתו אשר עשויים להשפיע על התנהלות הארוחה. הפרעות אכילה בגיל הרך כוללות קשת של תופעות הנובעות מסיבות שונות.

35% מן הילדים מהאוכלוסייה הכללית מציגים קשיים בזמן הארוחה ו-80% מהילדים עם הפרעות נוירו-התפתחותיות שונות מציגים קשיים באכילה.

חווית אכילה חיובית בארוחה מאפשרת התפתחות מיטבית לתינוק ולהורה. אבחון וטיפול מוקדם בהפרעות אכילה והאכלה בגיל הרך, מקטינים את הסיכוי להתפתחות עתידית של בעיות גדילה, חסרים תזונתיים, ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, איחור בהתפתחות והפרעה בקשר עם ההורה.

המרפאה להפרעות אכילה בגיל הרך בבית החולים 'דנה-דואק', פועלת מתוך הבנה, כי בעיות האכילה כוללות מרכיבים מתחומים שונים, לכן מומלץ, שהאבחון והטיפול ייעשו במסגרת מרפאה רב מקצועית הכוללת מומחים לגיל הרך: רופאת ילדים, פסיכולוגית, תזונאית, קלינאית תקשורת ואחות.

 

מה כוללת פגישת האבחון?
פגישת האבחון במרפאה כוללת את צוות המרפאה, הילד ובני המשפחה. במהלך הפגישה ההורים ישתפו את הצוות בהתפתחותו של הילד, ובקשיים אותם הם חווים במהלך הארוחות. בהמשך פגישה זו, מתקיימת תצפית אכילה של הילד במהלכה נצפות יכולותיו של הילד: תנועתיות, תחושתיות, רגשיות, פיזיות, כאשר בו זמנית מתקיימת הערכה ע"י צוות המרפאה בתחומים השונים (רפואי, תזונתי, רגשי, התפתחותי)

בתום המפגש, ניתנת להורים חוות הדעת לגבי קיום הפרעת אכילה וסוגה, עם המלצות לטיפול בהמשך במסגרת המרפאה או במסגרת אמבולטורית.

 

למי מיועדת המרפאה להפרעות אכילה בגיל הרך?
המרפאה מיועדת לילדים מגיל לידה ועד גיל 6 , להם אחת או יותר מהתופעות הבאות:

 

  • שינוי משמעותי במשקל (ירידה או עלייה) ו/או שבירת עקומות גדילה
  • כשל בשגשוג (FTT – Failure To Thrive)
  • סירוב חלקי או מלא של הילד לאכול (כגון: בכי, הסטת ראש, סגירת פה)
  • קשיים פיזיים בזמן הארוחה (כגון: ישנוניות, פליטות מרובות, הקאות, שיעול בזמן האוכל, רפלוקס)
  • התנהגויות אכילה לא רגילות (כגון: האכלה מתוך שינה, האכלה בכוח, האכלה בהיסח דעת, אגירת מזון)
  • קושי במעבר למזון משלים / ביסוס ארוחות מוצקים
  • סביבת ארוחה לא מותאמת לגילו ומצבו של הילד
  • אכילת מגוון מצומצם של מזון / בררנות אכילה
  • טקסים והרגלי אכילה ייחודיים
  • אכילה מועטה / אכילת יתר
  • קשיים התנהגותיים סביב אוכל
  • קשיים בהאכלה מצד המבוגר (התעסקות מוגברת בכמות ובאיכות האוכל של הילד, מתח בזמן הארוחה, תלות של הילד במאכיל מסוים)
  • גמילה מהזנה חליפית (זונדה, גסטרוסטום) ומעבר לאכילה פומית

 

מה להביא לפגישת האבחון?
ביום הזימון אנא הביאו אתכם למרפאה:

  • מגוון מזונות אותם הילד אוהב, ומגוון מזונות אותם הילד אינו אוהב.
  • טופס התחייבות כספית מקופת החולים (טופס 17) או תשלום במזומן/כרטיס אשראי בהתאם לתעריף משרד הבריאות.

צוות

  • ד"ר תות גלאי – רופאת גסטרו ילדים
  • ד"ר הדר לב-מורן – רופאת גסטרו ילדים
  • מרגלית דאלי- אחות אחראית
  • דנה ליהיא איזנשטט-גל – דיאטנית ילדים קלינית
  • קים שמר – קלינאית תקשורת
  • פסיכולוגית רפואית מומחית
}