תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

וידאו

עיבוד דיגיטלי - שחזור שד בשיטת DIEP
תיקון עקמת מולדת
תלת מימד בכירורגיה

עיבוד דיגיטלי תלת-מימדי

עיבוד דיגיטלי תלת- מימדי (Digital Visualization) הוא שירות מתקדם המציע תמונה אנטומית של המטופל בתלת-מימד. כיום, כירורגים ורדיולוגים נעזרים בשיטות הדמיה מתקדמות כגון: CT ו-MRI המוצגות בדו-מימד לצורך אבחון וטיפול. במרכז לוין לחדשנות כירורגית, מבצעים עיבוד דיגיטלי תלת-מימדי להדמיות אלו עבור מגוון מקרים ממחלקות שונות בבית החולים. תהליך העיבוד הדיגיטלי נקרא סגמנטציה (Segmentation) במהלכו מומחה שחזורי תלת-מימד הופך את קובץ ההדמיה בדו-מימד לקובץ דיגיטלי תלת-מימדי, המציג את האנטומיה והפתולוגיה הספציפית של המטופל. הקובץ כולל הפרדה בין סוגי רקמות והסתכלות נפרדת על מבנים כגון עצמות, כלי דם ועצבים תוך הבנת היחסים בין המבנים ומעורבותם בתהליכים פתולוגיים. 

תיאור מקרה:

ניתוח שחזורי שד בשיטת DIEP

מטופלות לאחר כריתת שד (מסטקטומיה) חלקית או מלאה בעקבות סרטן השד, עוברות לעיתים הליך של שחזור השד לאחר כריתתו. אחת משיטות שחזור השד נקראת DIEP (Deep inferior epigastric perforator flap). בשיטה זו רקמה חופשית של עור ושומן הבטן התחתונה מהווה תחליף לרקמת השד שנכרתה. בניתוח, כלי הדם המזינים את הרקמה באזור הבטן מנותקים ומתחברים לכלי הדם בחזה בשיטה מיקרוכירורגית (תפירת עורק לעורק ווריד לווריד). ההדמיה התלת-מימדית מאפשרת למנתחים ללמוד את מהלך כלי הדם בתוך הרקמה הרכה ועל ידי כך לתכנן את הניתוח בקפדנות ובכך להקל עליהם במהלך הניתוח ולקצר את משכו.


          





איך יוצרים מודל תלת-מימד? 

מודל תלת-מימדי הוא מודל אנטומי אשר תואם במידה מדויקת לגודל וצורת האיבר של המטופל והוא מבוסס על סריקת CT או MRI. המודל יכול לדמות רקמות רכות כגון איברים פנימיים או גידולים סרטניים, כמו גם עצמות, כלי דם ועצבים.

מהם היתרונות ביצירת מודל תלת-מימד לפני ניתוח?

בעוד שסריקה של בדיקות הדמיה CT ו-MRI מציגה את האיבר בתמונה דו-מימידית, המודל שאנו יוצרים בתלת-מימד מספק ראייה רחבה של האיבר עד לפרטים הקטנים ומאפשר תכנון מדויק של הניתוח. בנוסף, המודל מאפשר תרגול של הצוות המנתח טרום הניתוח ובכך משיג יתרונות רבים:

  • קיצור משך הניתוח
  • הפחתת סיבוכים ניתוחיים
  • הפחתת אובדן דם
  • קיצור משך האשפוז והשיקום 
  • שיפור בתפקוד המטופל


תיאורי מקרה:

ניתוח לכריתת גידול ממאיר בעצם הבריח והצלעות

י' בן ה-79 הגיע לבי"ח איכילוב עם גידול סרטני גדול באזור עצם הבריח והצלעות. המקרה היה מורכב בשל מיקום הגידול וקרבתו לכלי דם מרכזיים. מכיוון שניתוח מסוג זה מורכב מאד ונדרש צוות של מנתחים מתחומים שונים, הוחלט להיעזר בשירותי המרכז לחדשנות כירורגית. סריקות CT ו-MRI של המטופל הועברו לצוות שלנו, אשר עיצב והדפיס את המודל התלת מימדי. המנתחים נעזרו במודל לתכנון טרום ניתוח ואף השתמשו בו hands-on במהלך הניתוח. הכירורגים דנו באפשרויות השונות תוך הדגמה על המודל התלת מימדי. הגידול הוסר באופן מלא והמטופל עבר להתאוששות והחלמה.

ניתוחים לתיקון עקמת מולדת

עקמת מולדת (Congenital Scoliosis) היא הפרעה המאופיינת בסטייה של עמוד השדרה מקו האמצע ואשר נגרמה בעקבות פגם במהלך הלידה.

ה', פעוטה בת 3 אשר סובלת מעקמת המאופיינת בכך שרק צד אחד של אחת החוליות המרכיבות את עמוד השדרה התפתח בצורה תקינה ובכך למעשה נוצר טריז (Wedge). בשל החשש לפגיעה בחוט השדרה בניתוח מסוג זה, הצוות המנתח ממחלקת אורתופדית ילדים פנה אלינו לתכנון המודל התלת-מימדי, אשר סייע לתכנן בצורה נכונה את הגישה הניתוחית תוך שמירה על חוט השדרה.



תפריט ניווט תחתון