תוכן עניינים

ניתוח החלפת מפרק הוא אחד הניתוחים היותר פופולאריים והיותר מוצלחים באורתופדיה המודרנית. ההערכה היא כי היום מבוצעות בארץ כ-8000 החלפות מפרק בשנה.
הסטטיסטיקה מדברת על כ-% 90 שביעות רצון בקרב מי שעברו את הניתוח. נתונים מוצלחים לכל הדעות. אבל יש מי שגם אחרי הניתוח ממשיך לסבול מכאבים. עבור אלו צריכה המערכת הרפואית לתפור פתרון אישי, כיוון שאין דין כאב של אדם אחד כמו כאב של אדם אחר, ואין פתרון 'בית ספר' עבור מי שעבר את הניתוח בהצלחה אבל עדיין סובל מהבעיה. בדיוק עבור המטופלים האלה, נפתחה במרכז הרפואי ת"א המרפאה לטיפול בכאב אחרי החלפת ברך

על המרפאה

התפיסה מאחורי פתיחת מרפאה זו הייתה שמי שמתלונן על כאב אחרי ניתוח כזה צריך שצוות רב מקצועי יבדוק מה הסיבה. אורתופד, שיבדוק את הפן הניתוחי. במילים אחרות, יבדוק שהניתוח אכן בוצע כהלכה, המפרק החדש יושב במקום הנכון והמכניקה של הברך המוחלפת תקינה, ורופא כאב, שיוכל לתת פתרון לבעיות שאינן נעוצות בפן המכני של תפקוד הברך.

נ' היא אחת המטופלות של המרפאה. היא בת 65 עברה החלפת ברך לפני כשנתיים וממשיכה להתלונן על כאבים במקום הניתוח. עם זאת, בשיחה עם צוות המרפאה עלה שהיא סובלת מכאבים כמעט בכל איבר בגוף. המסקנה הייתה שנ' סובלת מתסמונת כאב כללית שדורשת התערבות של מומחים מתחום הטיפול בכאב, בלי קשר לניתוח שעברה.
לנ' הותאם טיפול תרופתי להקלה על הכאב ונקבעה לה תכנית טיפול המתייחסת למאפיינים הפסיכולוגיים, הסוציאליים והמשפחתיים שלה על מנת לאתר את מקורות התסמונת ולתת מענה מקצועי הולם לנושא.

"הייחודיות של המפגש במרפאה היא שאותו  מטופל פוגש רופאים מכמה תחומים, שמקשיבים יחד לתיאור הבעיה, מה שמגדיל את היכולת שלנו למצוא פתרון שמתאים ספציפית למקרה " מסביר ד"ר אבירם גולד, רופא ראשי ביחידה להחלפות מפרקים בחטיבה האורתופדית ומנהל משותף במרפאה (יחד עם ד"ר סילביו בריל, מנהל המכון לטיפול בכאב כרוני ואקוטי)

אבל לא רק מטופלים אחרי החלפת מפרק מגיעים למרפאה.
ישנם אותם אנשים שמסיבות שונות לא יכולים לעבור את הניתוח ו'תקועים' עם ברך או פרק ירך שאינם מתפקדים.

אחד המטופלים האלה, ח', עבר החלפת מפרק ירך לפני 15 שנים ולפני כ-6 שנים החליף גם את הברך הימנית. הניסיון הטוב שהיה לו עם הניתוחים הקודמים החיש אותו לאורתופד, כאשר התברר כי גם הברך השמאלית, יומה הגיע להיות מוחלפת.  עם זאת, העובדה כי בחלוף השנים, פיתח ח' מחלת כלי דם קשה מנעה ממנו את האפשרות לעבור ניתוח. הסיכון היה גדול מדי.

הפתרון שנתפר לו במרפאה הרב תחומית היה משולב; הוא קיבל זריקות של משככי כאבים כדי שיוכל להמשיך לתפקד למרות הכאב בברך ובמקביל, הוצע לו להגיע  לכירורג של כלי הדם על מנת לבצע פתיחה זמנית של העורקים הסתומים על מנת שיוכל לעבור את הניתוח.


בשורה התחתונה, טיפול בכאב אחרי ניתוח מוצלח הוא מורכב. במסגרת המרפאה יש לצוות זמן לדון בכל מקרה לגופו, לשלוח את המטופל לבדיקות נוספות ולקבל החלטה: האם להפנות את המטופל להליך כירורגי נוסף, או לפתרונות אלטרנטיביים לטיפול בכאב שנעים על קשת רחבה החל מטיפול תרופתי, או חסמים עצביים סלקטיביים (מונחי הדמיה) וכלה בשיטות טיפול מתחום הרפואה המשלימה.


 לקביעת תור במרפאה לטיפול בכאב אחרי החלפת ברך אנא התקשרו *8801

תפריט ניווט תחתון