תוכן עניינים

ד"ר יהודה שוורץ, מנהל מכון ריאות , המרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב)

מעשנים במספרים

בעשור האחרון, ישנה עליה במודעות לאורח חיים בריא. אנשים מודעים יותר לתזונה ומקפידים על פעילות גופנית. כפועל יוצא נכרת גם ירידה באחוז המעשנים .
כיום, אומדן אחוז המעשנים מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל (בני 21 שנה ומעלה) הוא 19.8%, כאשר בעולם אחוז המעשנים עומד על כ 29%. 27.3% מכלל הגברים בישראל מעשנים ו- 12.6% מכלל הנשים בישראל מעשנות.
מניתוח אחוז המעשנים בין המגזרים, אחוז המעשנים במגזר הערבי גבוה יותר ( 26.3% לעומת 18.4% במגזר היהודי) כאשר כך גם בקרב המעשנים הגברים (23.1% יהודים לעומת 46.6% ערבים), לעומת זאת, בקרב הנשים היחס הפוך, אחוז המעשנות במגזר הערבי קטן משמעותית מאחוז המעשנות במגזר היהודי (14% לעומת 6.1%).
אחוז המעשנים הכבדים (לפחות 20 סיגריות ביום 20 שנה) עומדים על 23%. 

הנתון המדאיג יותר הינו שבחמש השנים האחרונות, יש עלייה יחסית בקרב אוכלוסיית הצעירים ואף הצעירים מאוד – בני נוער צעירים החל מגיל 13, מעשנים יותר מאשר בעבר, על אף המודעות והפעילות החינוכית שמקבלים במסגרות.
כמו כן, קיים מידע מוטעה, שעישון נרגילה לא מזיק באותה מידת חומרה של עישון סיגריות. בפועל, הנזק שנעשה הינו נזק גבוה יותר.
למרות מגמת הירידה, ממשיך העישון להוות גורם מרכזי לתחלואה ותמותה.

 

נזקי העישון והמלצות

הנזק הוא מצטבר במשך החשיפה עם השנים וגורם לשינויים בתאים, שמנסים להתגונן כנגד הפגיעה של החומרים הללו. כתוצאה מכך, נוצרת הליחה המרובה, פגיעה בסמפונות הריאה וברקמת הריאה. המחלות שעלולות להתפרץ כתוצאה מהעישון הן: 
• COPD  (מחלת ריאה חסימתית כרונית), המוגדרת כגורם התמותה מס' 3 בעולם.
• נפחת ריאות (אמפיזמה)
• סרטן הריאות – הקטלני והשכיח ביותר בעולם והקטלני ביותר,  בישראל – מדורג כגורם המוות מהסרטן במקום שלישי בשכיחותו.
• סרטן שלפוחית השתן
• סרטן הוושט

בנוסף, איברים ומערכות חיוניות אחרות בגוף עלולות להינזק כתוצאה מהסיגריות:
הכימיקלים של הסיגריות מגיעים  לריאות, נספגים בדם ומשם מגיעים לאתרים שונים בגוף. כך שיש פגיעה בכלי הדם, נגרמות מחלות כלי דם הגורמות לשינויים ניווניים של כלי הדם, עם היצרות עד חסימה מלאה  שלהם.
בנוסף,  שימוש בסיגריה אלקטרונית לגמילה מעישון, גורם לנזק  לא קטן מהסיגריה, ואם אנשים ממשיכים לעשן סיגריה אלקטרונית –נגרם נזק שנובע מהחומרים הכימיים שהיא מכילה.
בשנים האחרונות, יש יותר מחקרים המצביעים על כך שעישון פסיבי גם מזיק בסדר גודל של שליש לעומת עישון פעיל. הנזקים באים לידי ביטוי בסדר הגודל הזה, כשהאדם הפסיבי נמצא בחדר סגור עם המעשן לאורך השנים.
לנשים בהריון העישון גורם גם לתינוק לכל נזקי העישון ובנוסף - למשקל לידה נמוך יחסית של התינוק.
הגדלת המודעות מאוד חשובה, כיוון  שרק אז דרך העלאת המודעות, אנשים יהיו מעוניינים להיגמל ולהגיע  לסדנאות, שעומדות על שיעור הצלחה של 50%  (לא מעשנים גם אחרי שנה מסיום הסדנה).
מאחר וההתמכרות הינה רק פסיכולוגית, התרופות הניתנות לגמילה מעישון, ניתנות תמיד בשילוב עם הסדנה והתמיכה הפסיכולוגית הניתנת בה. התרופות כאמור משפיעות על ההתמכרות הפסיכולוגית.
המודעות בקהילה הרפואית גדולה מאוד לגבי איתור מוקדם של סרטן הריאות, בעיקר במעשנים עם פגיעה בתפקודי הריאה, שנמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן הריאה. אנשים אלה מבצעים סדרה של בדיקות מעקב תקופתיות, כגון: CT ריאות פעם בשנה על מנת לאבחן את הסרטן בשלב מוקדם יחסית ולא גרורתי.

אנחנו ממליצים לכל אדם מעשן, אשר סובל מכל סימפטום נשימתי כגון: שיעול, ליחה מרובה, צפצופים, או קוצר נשמה להגיע לבדיקה תקופתית של רופא ריאות, לבצע בדיקת תפקודי ריאות פעם בשנתיים לפחות ואף לפנות לסדנאות לגמילה מעישון ולתוכנית סקר לגילוי מוקדם של סרטן ריאה.

מדיניות בית חולים נקי מעישון

בפברואר 2016 נכנס לתוקף צו של שר הבריאות לתיקון התוספת לחוק מניעת העישון במקומות ציבוריים והחשיפה לעישון, הקובע מדיניות אחידה ומחייבת ביחס לעישון במוסדות חינוך.

בהתאם לצו, חל איסור מוחלט על עישון בכל שטחו של מוסד חינוכי. הכוונה היא גם לאיסור עישון במבנה עצמו, איסור על הקצאת חדר עישון בתוך המבנה, וכן איסור על עישון בכל שטח חצר המוסד, במגורי תלמידים, ובנוסף לכך איסור עישון בטווח של עשרה מטרים מהכניסה או היציאה של המוסד החינוכי. סעיף 5 בתוספת לחוק עודכן בהתאם לצו.

לאחרונה, לרגל היום העולמי ללא עישון שהתקיים ב- 31.5.16, התחלנו במרכז הרפואי תל אביב יישום מדיניות בית חולים נקי מעישון. כל זאת, מתוך ראייה של ביה"ח כמוביל את בריאות הקהילה ופועל למען השגת המטרות בנושא. הכוונה שלנו שהעישון אסור בכל רחבי  ביה"ח ומותר רק בפינות העישון המיועדות לכך. פינות העישון בחזיתות ביה"ח בוטלו,  ובמקומן נקבעו שמונה פינות עישון בעורף ביה"ח ורק בהן ניתן לעשן . העוברים על החוק צפויים לקנס של 1,000 ₪. בואו נשמור על בריאותינו ועל סביבת בית החולים נקייה.


תפריט ניווט תחתון