תוכן עניינים

כמדי שנה, עם סיום תקופת החגים ובוא הגשם הראשון, שוב עולה השאלה – האם להתחסן כנגד מחלת השפעת. השנה סוגיה זו מורכבת עוד יותר בצל הגל הרביעי של מגפת הקורונה.

 יש שמבטלים את ההחלטה בהינף יד וישנם כאלה הבוחרים לגשת למרפאה, להושיט את הזרוע ולהתחסן. למתלבטים, למתחסנים ולמתנגדים, לפניכם התייחסותה של ד''ר יעל פארן, מומחית לרפואה פנימית ולמחלות זיהומיות, וסגנית מנהל מערך זיהומיות.



למי מיועד החיסון כנגד מחלת השפעת?

"החיסון מיועד לכלל האוכלוסייה מגיל חצי שנה ומעלה, עם המלצה מיוחדת לאנשים הנמצאים בקבוצות סיכון וביניהם קשישים, אנשים הסובלים ממחלות כרוניות כדוגמת אסטמה, אי ספיקת לב, אי ספיקת כליות, סרטן ודיכוי חיסוני; לנשים בהריון וכל מי שבא במגע עם אוכלוסיות סיכון אלו, כולל צוותים רפואיים".

האם החיסון מקטין את הסיכון להידבק בשפעת העונתית, אצל אנשים בריאים?

כן. החיסון מקנה הגנה משמעותית אך לא הגנה של 100%. לאנשים בקבוצות הסיכון מומלץ להתחסן כנגד השפעת, משום שסיבוכי השפעת מסוכנים להם. לפיכך, לאנשי צוות רפואי מומלץ להתחסן לא רק לטובתם האישית, אלא גם לטובת מטופליהם הנמצאים בקבוצות סיכון. איש צוות רפואי שחולה בשפעת, עלול להדביק מטופל שלו הנמצא בקבוצת סיכון ואפילו לגרום למותו".

האם אין סיכון לקבל חיסון שפעת לאחר קבלת 3 מנות של חיסון כנגד קורונה?

לא. אין מניעה מקבלת חיסון שפעת למי שחוסן כנגד קורונה. ניתן אף להתחסן כנגד שפעת וגם בחיסון כנגד קורונה באותו הביקור.

בחורף שעבר שיעור ההידבקות בשפעת היה נמוך בשל עטיית מסיכה בחללים סגורים ועוד אמצעי ריחוק חברתי, האם חיסון אינו מיותר השנה?

ההיפך הוא הנכון. הצפי הוא שלאור עונת השפעת ה'חלשה' שהיתה בחורף 2020-2021 , היתה ירידה בחיסוניות לשפעת באוכלוסיה ולכן תיתכן עונת שפעת קשה מהרגיל.

אילו חיסונים זמינים השנה בישראל?

השנה יהיו זמינים מספר חיסונים. חיסונים בהזרקה הכוללים 4 זנים. חיסון בעל מינון גבוה (HD) שמיועד לגילאי 65 ומעלה וחיסון בתרסיס שמיועד לגילאי שנתיים עד 49.

חשוב לציין שההמלצה היא לא לדחות את קבלת החיסון לצורך המתנה לתכשיר זה או אחר, אלא לקבל את התכשיר הזמין. שכן עיכוב במתן החיסון אף מסכן בהדבקה במחלה.

מהם תסמיני השפעת וסיבוכיה?

"נזלת, חום גבוה, שיעול, כאבי שרירים, הרגשה כללית רעה, קוצר נשימה, כל אלה הם סימנים של שפעת משמעותית. אם מופיעים קשיים בנשימה, הם עלולים להעיד על אחד מסיבוכיה השכיחים של השפעת - דלקת ריאות".

מהו הטיפול המומלץ?

"לאנשים שאינם שייכים לקבוצות הסיכון, לא ניתן טיפול והשפעת חולפת כעבור מספר ימים. לחולים בקבוצות סיכון, ניתן טיפול אנטי ויראלי כנגד הנגיף".

תפריט ניווט תחתון