תוכן עניינים

מעוניין לשפר בריאותך? התמקד בדברים שעושים אותך מאושר, זנח מיתוסים הקשורים לכסף, נעורים והורות. שנה מאושרת

הוכחות מדעיות מראות כי רגשות חיוביים גורמים לאריכות ימים ולבריאות טובה יותר. אך כדי להשיג תוצאות אלה צריך לחוש רגשות חיוביים בטווח הארוך, כלומר לחשוב מחשבות חיוביות למשך חודש. אם כבר הנך סובל ממחלת לב, הרגשות החיוביים לא ירפאו אותך. אך אם תצליח לצמצם את רמת הלחץ והמתח במשך שנים, אם הגישה הכללית שלך לחיים היא חיובית ואתה שולט בשיטת הרפיה כל שהיא, יש בידיך את הכלים לצמצם את הסיכון לפתח בעיות לב.

הדרכים לאושר

בשלב מוקדם של המחקר על פסיכולוגיה חיובית בחרו חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה, שבארה"ב, לבחון שלוש דרכים לאושר:

  • להרגיש טוב – שאיפה לחוות רגשות מהנים, על פי הדגם ההדוניסטי של אושר, בו דגלו כבר ביוון העתיקה, מתמקד בהשגת האושר על ידי מקסימום הנאה ומינימום כאב וצער.
  • להשקיע מכל הלב – השאיפה להשקיע את כל כולך בעיסוק כל שהוא. מחקר שנמשך שנים רבות הראה כי אנשים מוצאים את הסיפוק המשמעותי ביותר כאשר הם שקועים באופן מוחלט בעיסוק מסוים.
  • להצטיין – חיפוש משמעות מחוץ לעצמך, כך על פי הפילוסוף אריסטו, אך בשילוב עם הכרה עצמית אמיתית כדי לפעול על פי המידות הטובות שלך.

ומהם הדברים שאינם מעניקים אושר?

מחקרים מצאו כי אנשים רבים אינם מצטיינים בקביעת הדברים שיעניקו להם אושר. רוב בני האדם אומנם מצהירים כי הם רוצים להיות מאושרים, אך לעיתים קרובות הם מאמינים במיתוסים, או מסיקים מסקנות המהוות  מכשולים בדרך לאושר.

להלן מספר מיתוסים שכיחים ביותר לגבי הגורמים שמעניקים אושר:

• כסף ודברים חומרניים – השאלה האם ניתן לקנות אושר בכסף מעסיקה חוקרים רבים כבר שנים רבות. הכלכלן ריצ'רד איסטרלין הראה, כי אנשים בארצות עניות מאושרים יותר, כאשר יש להם כסף כדי לספק את הצרכים הבסיסיים. אך כל סכום כסף מעבר לסיפוק צרכים בסיסיים אלה, אינו משפיע כלל על רמת האושר. חוקרים אחרים מצאו לעומת זאת, כי בני אדם בארצות עשירות, מאושרים יותר באופן כללי. בכל מקרה קיימים הבדלי תרבות ממקום למקום בהגדרת המונח "אושר ועושר".

• נעורים – מראה צעיר ונאה אינו משפיע על מידת האושר. מחקרים הראו זאת ומבוגרים מוכיחים זאת כשהם נעשים מאושרים יותר ככל שגילם מתקדם. לאחר גיל העמידה, כאשר תהליך ההזדקנות מביא איתו בעיות בריאות וצרות אחרות, רמת האושר מתחילה שוב לרדת.

• ילדים – ילדים עשויים להיות מקור משמעותי לאושר ולתחושת סיפוק מהחיים, אך גידולם בשגרת היום יום, דורש כוחות ועלול לגרום למתח, לחץ כלכלי ולמתיחות בין בני הזוג. מחקרים הראו כי אימהות נהנות יותר מפעילויות שגרתיות, כמו אכילה, פעילות גופנית, עריכת קניות, או צפייה בטלוויזיה, מאשר בילוי עם ילדיהן. מחקרים אחרים הראו כי הסיפוק מתפקיד ההורות פוחת אחרי לידת הילד הראשון ועולה רק בחזרה אחרי שאחרון הגוזלים עזב את הקן. ישנם גם מחקרים שהראו כי להיות נשוי, ליהנות מחוג חברים גדול  ולקיים יחסי מין בתדירות גבוהה, תורמים במידה בינונית עד גבוהה לתחושת האושר.

לדברי ד"ר מוטי פריד, סגן מנהל מחלקה פנימית י', במרכז הרפואי תל-אביב, אושר איננו מחלה ואין צורך לטפל בו בתרופות. לכן לרופאים, חוקרים ולחברות התרופות יש מעט מאוד עניין במצבי אושר. אין הגדרות מדעיות טובות לאושר ואין דרך בדוקה למדוד אותו. לעומת זאת חקר הדיכאון פורח ויש לו מדדים שונים. בשנים האחרונות העמיקה ההבנה באשר להשפעות הדיכאון על מצבים גופניים כגון כאב ומערכת החיסון. מחקרים הראו כי התמותה בקרב חולים עם סוגי סרטן מסוימים גבוהה יותר אם הם מצויים בדיכאון לעומת אלו שאינם סובלים מירידה במצב הרוח. אם כי ראוי לציין כי קביעה זו נכונה רק למקרים מסוימים ולא הוכחה בעבודות מחקר אחרות. מחקרים אחרים מראים כי קיים קשר בין דיכאון לתחלואה ותמותה ממחלות לב, אולם גם נושא זה איננו חד משמעי.
ניתן לומר שדיכאון כנראה מקצר חיים ואולי ניתן להסיק כי היעדר דיכאון מאריך חיים. אבל, האם אושר מוסיף מבחינה בריאותית??
 

תרגום מקוצר, מקור:

The happiness-health connection; Harvard Health Beat, June 2010.

תפריט ניווט תחתון