תוכן עניינים

מחקר חדש מצא קשר בין חיידקים פרוביוטיים וצמצום השמנה

שכיחות של עודף משקל והשמנת יתר נמצאים בעלייה חדה בעולם המערבי. מימדי הבעיה גדלו עד כדי כך שארגון הבריאות העולמי הכריז על השמנת יתר כמגיפה בתאוצה. בישראל כל גבר חמישי וכל אישה רביעית מוגדרים כסובלים מהשמנת יתר.

השמנת יתר היא בעיה בריאותית רצינית המלווה במספר רב של סיכונים כגון: התפתחות סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם וממאירויות שונות. בנוסף, קשורה ההשמנה גם לבעיות פסיכולוגיות כגון הערכה עצמית נמוכה, דכאון ואכילת יתר.

מדוע אנו משמינים? להשמנה גורמים רבים: גנטיים, מטבוליים, התנהגותיים וחברתיים אך בסופו של דבר, הסיבה העיקרית להשמנה היא חוסר איזון בין כמות הקלוריות שאנו צורכים במהלך יממה לבין כמות הקלוריות אותה אנו מוציאים. במילים אחרות, אנו אוכלים יותר משאנו שורפים והתוצאה- עלייה מתמדת במשקל.

 


מחקר חדש שהתקיים באירלנד ביקש לבדוק האם פרוביוטיקה שהונדסה גנטית, במיוחד במטרה לצמצום השמנת יתר, מסוגלת לשנות את צורתם של תאי שומן.

החוקרים מצאו, כי סוג מסוים של פרוביוטיקה – CLA – גרם לשינויים משמעותיים של רקמת שומנים אצל עכברים, ממצא המצביע על כך שעיכול של חיידקים חיים עשוי להשפיע על המטבוליזם באזורים שונים בגוף.

CLA הינו חומצת שומן שמיוצרת בצורות שונות על ידי חיידקים שונים.  t10 c12 CLA, קשורה לצמצום של שומן בגוף אצל בעלי חיים ובני אדם, היא אחראית לצמצם הצמיחה של תאי סרטן מעיים וגורמת למותם.
החוקרים הראו כי ניתן ככל הנראה להשפיע על רקמות השומן והנזק שהן גורמות, על ידי דיאטה עשירה בסוג זה של פרוביוטיקה, שישפיע דרך המעיים על תאי השומן של מי שנוטל אותה. הממצאים עשויים להוביל בעתיד לייצור של פרוביוטיקה מיוחדת למניעה ולטיפול בהשמנת יתר.

לדברי פרופ' רפאל ברוק, סגן מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד, המרכז הרפואי ת"א, תוצאות המחקר מעניינות מדובר בגישה חדשה שבעזרתה אולי ניתן יהיה לנסות להילחם, בשיטה פשוטה יחסית, במגיפת ההשמנה. עם זאת, השמחה עדיין מוקדמת, חשוב לזכור שמדובר בשלב זה בעבודה אחת בלבד, על עכברים ולכן עדין מוקדם לדבר על השלכות מעשיות-טיפוליות בבני אדם. דרושים מחקרים נוספים על מנת לאשר את התוצאות הללו גם בבעלי חיים אחרים, לפני שניגשים לניסוי בבני אדם. 

תרגום מקוצר, מקור:

Recombinant lactobacilli expressing linoleic acid isomerase can modulate the fatty acid composition of host adipose tissue in mice; Microbiology, Published online ahead of print on 22 December 2010.

תפריט ניווט תחתון