תוכן עניינים

תרגום: דר' אורית קלוק; מחלקה פנימית ד'

במחקר שנערך בארה"ב, בדקו החוקרים 12 גורמים הניתנים לשינוי, ובכללם גורמים תזונתיים, מטבוליים ומשתנים הקשורים לאורח החיים, והעריכו את השפעתם על תמותה. מבין 2,448,017 מקרי תמותה בשנת 2005 בארה"ב, 467,000 מקרי מוות יוחסו לעישון סיגריות ו-395,000 יוחסו ללחץ דם גבוה. תוצאות המחקר מראות כי העישון אחראי לאחד מכל חמישה מקרי מוות, ואילו יתר לחץ דם  אחראי לאחד מכל שישה מקרי מוות. גורמים נוספים שהביאו לתמותה היו השמנת יתר, היעדר פעילות גופנית ורמת גלוקוז גבוהה בדם. מבין המדדים התזונתיים, הגורמים בעלי ההשפעה הרבה ביותר על תמותה היו תזונה עשירה במלח, דלה באומגה 3 ועשירה בחומצות שומן מסוג טרנס. צריכת אלכוהול אמנם מנעה 26,000 מקרי תמותה ממחלות לב כליליות, אירועים מוחיים וסכרת, אך גרמה ל-90,000 מקרי תמותה כתוצאה ממצבים רפואיים אחרים כמו תאונות ואלימות.


Goodarz Danaei et al; The Preventable Causes of Death in the United States: Comparative Risk Assessment of Dietary, Lifestyle, and Metabolic Risk Factors; PLoS Med 2009;6:1-23. 10 June 2009

 

תפריט ניווט תחתון