תוכן עניינים

מי לא מכיר את הקשר שבין קרני השמש היוקדות לסרטן העור? מזה שנים אנו נחשפים למידע ותשדירים בנושא. נתונים ארציים שהוצגו לאחרונה על ידי האגודה למלחמה בסרטן, מצביעים על שיפור מתמיד במודעות לכך ובהתאם בהתנהגות.
מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה שבארה"ב בחן מה משפיע על התנהגות בשמש. לצורך כך חילקו תלמידי תיכון ל-2 קבוצות: לראשונה הוצג סרטון בנושא אמצעי הגנה מהשמש, תוך דגש על חינוך לבריאות והנזקים הבריאותיים הצפויים למי שלא ייזהר מקרני השמש. לקבוצה השניה הוצג סרטון דומה, אך הדגש בו היה על המראה החיצוני, והנזקים למראה העור הצפויים למי שלא ייזהר בשמש. החוקרים בדקו את התנהגות בני הנוער 6 שבועות לאחר הצפייה ומצאו כי בקבוצה שצפתה בתשדיר "חינוך לבריאות" לא ניכר הבדל בהתנהגותם בשמש ובשימוש באמצעי הגנה. לעומת זאת חל שיפור משמעותי בהתנהגות של הקבוצה שצפתה בתשדיר ששם דגש על המראה החיצוני (השתמשו יותר בקרם הגנה בעת חשיפה לשמש). החוקרים מסבירים את התוצאות בכך שסכנות בריאותיות מצטברות, נראות לצעירים כ"עתיד הרחוק", מה שמוביל למחשבות "לי זה לא יקרה", לעומת החשש ממראה חיצוני של העור – בעיה הרלוונטית מאוד לצעירים.

 

הגנה מפני השמש

בארץ שטופת שמש כמו שלנו רובנו נחשפים לסכנת הקרינה בחיי היום יום ולא רק בחוף הים או בבריכה. החשיפה לקרני השמש מתרחשת בזמן נסיעה, משחק בגינה או הליכה ברחוב בשעות שבין עשר בבוקר לחמש אחר הצהריים. "מעבר לנזקים הבריאותיים מהחשיפה לשמש, אולי ירתיע צעירים לדעת שחשיפה מצטברת לקרניים המזיקות גורמת עוד קודם לנזקים במראה העור" אומרת  ד"ר איילת רשפון מנהלת המרפאה לגילוי מוקדם של סרטן העור ורופאת beWell. "קרני השמש גורמות להזדקנות מוקדמת של העור, קמטוטים, שינויים במרקם, כתמי שמש כהים ונמשים על העור (פיגמנטציה). נזקים אלו לעור, עלולים לקרות כבר בגיל צעיר – לקראת גיל 30, במיוחד למי שלא שמר על עורו מפני השמש בילדות ובגילאי העשרה".


למי שבכל זאת נאלץ להיחשף לשמש, חשוב שיידע כיצד להשתמש באמצעי ההגנה (מעבר ללבוש המכסה, כובע ומשקפי שמש):

  • יש להשתמש במסנן רחב טווח הכולל גם הגנה מפני קרינת UVA ובעל SPF של 30 לפחות, למרוח את המסנן בכמות נדיבה שתכסה היטב את כל העור ולהקפיד למרוח בכל מקום כולל עורף, אפרכסות אוזניים, גב וכפות רגליים.
  •  מאחר שזמן ספיגתם של מסנני קרינה אורך כ-20-30 דקות, יש למרוח כבר כ-20-30 דקות לפני היציאה לשמש ולחדש את המריחה כל 2-3 שעות. המדקדקים ממליצים גם על מריחה נוספת של כחצי שעה לאחר המריחה הראשונה- שמטרתה לפצות על פגמי המריחה הראשונית.
  • יש למרוח מחדש תמיד אחרי כל פעילות שגורמת להסרת המסנן כמו שחיה, הזעה וכד', גם אם התכשיר מוגדר כעמיד במים.
  • דוחי חרקים מפחיתים את מקדם ההגנה, ולכן אם משתמשים בהם יש צורך ב-SPF חזק יותר ולחדשו לעיתים תכופות יותר.

ד"ר רשפון מציינת ומדגישה את החשיבות של הכרת הגוף וזיהוי נקודות חן חשודות. לדבריה: "גילוי מוקדם של סרטן העור מוביל להסרת הנגע לפני התפשטות המחלה מצילה חיים!". מומלץ לבצע בדיקה עצמית תקופתית כולל בדיקת אזורים פחות גלויים לשמש ומומלץ להיעזר לצורך הבדיקה במראה או בבן/בת הזוג. חשוב לשים לב לשינויים בנקודות חן קיימות, להופעת נגעים חדשים ולעקוב אם נקודה מסוימת שונה בתבניתה משאר נקודות חן. כגון:


אסימטריות - צורה בלתי אחידה, כשחצי אחד לא שווה לחצי השני.
צבעים שונים - כל שינוי בצבע של נקודת חן או נקודות חן בעלות גוונים או צבעים שונים דורשות בדיקה.
גבולות לא ברורים - קצוות מפורצים לא חלקים, נקודה לא מעוגלת.
גודל - שינוי בגודל השומה.
הרמה, אודם באזור נקודת החן, גירוד, גלד, או דימום של שומה / של נקודת חן.


ד"ר רשפון מדגישה כי בכל מקרה של חשד מומלץ להגיע לבדיקת רופא עור מומחה. בדיקה אצל רופא עור תתבצע בהפשטה מלאה ובדרך כלל תכלול גם הסתכלות באמצעות דרמוסקופ אשר מאפשר ראייה עמוקה יותר, בהגדלה ובתאורה, שמאפשרת אבחון מדויק יותר.

תפריט ניווט תחתון