תוכן עניינים

סוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז בדם ובשתן, ומכאן שמה בלטינית: Diabetes mellitus, שפירושו: "שתן מתוק". המחלה מתאפיינת בסיבוכים כרוניים רבים, שמובילים, בין היתר, לפגיעה באיברי המין ובתיפקוד המיני. מחקרים רבים עסקו בתיפקוד המיני של גברים חולי סוכרת. רק מעטים בחנו את השפעת המחלה על התיפקוד המיני של נשים סוכרתיות. לרגל יום הסוכרת העולמי, הסקסולוג ד"ר עידן מילצ'ר, עושה סדר ומצייד את בני הזוג של נשים סוכרתיות בטיפ מועיל במיוחד.

 

סוכרת ומיניות


זאת כבר לא מחלה. זאת מגיפה

ממדי המחלה בעולם הובילו את האו"ם להכריז עליה כבר בשנת 2006 כמגיפה כלל עולמית. על פי הערכה, מספר החולים בעולם הוכפל ב-3 העשורים האחרונים והצפי הוא שעד שנת 2030 יהיו בעולם כ- 472 מיליון חולים. בארצות הברית מגיע מספר החולים בסוכרת לכ-6% מהאוכלוסייה, כ-10% חולים בסוכרת נעורים. על פי נתוני האגודה הישראלית לסוכרת, בישראל למעלה מחצי מיליון איש חולים בסוכרת ועוד כחצי מיליון נמצאים במצב של סוכרת סמויה. בכל שנה מתגלים ישראל כ-30 אלף חולי סוכרת חדשים, והמחלה נמצאת במגמת עלייה.


אצל גברים ונשים זה לא אותו דבר

גם אצל גברים וגם אצל נשים עם סוכרת יש שכיחות גבוהה של סיבוכים כרוניים, הנובעים מהמחלה, וביניהם סיבוכים ובעיות במערכת איברי המין והשתן ובתיפקוד המיני. אלא שבשונה מהיחס לו זוכים הליקויים בתפקוד המיני אצל גברים חולי סוכרת, רק מעט מאוד נחקר אצל הנשים. זאת ועוד. בעוד שאצל הגברים, השינויים הפיזיולוגיים והתפקודיים נראים לעין, לא זה המצב אצל הנשים. והתוצאה היא שרוב המחקרים העוסקים בתפקודן המיני של נשים סוכרתיות, מתבססים על שאלונים אישיים, ולא על ממצאים אמפיריים חד משמעים.

המחיר המר של המחלה המתוקה

מחלת הסוכרת משפיעה על מיניות האישה ועל הרבה מהיבטי תפקודה המיני. בין ההפרעות הבולטות בתפקוד המיני של הנשים ניתן להבחין בתופעות, כגון:

  • פגיעה בחשק המיני וירידה בעוררות המינית
  • כאבים במגע מיני
  • יובש בנרתיק
  • וכרסום באורגזמה.

תופעות אלה עלולות להיות תולדה של מגוון גורמים: המחלה עצמה, הטיפול ו/או אי שביעות הרצון מהטיפול במחלה, אי האיזון ברמת הסוכר בדם, וכמובן תוצאה של הפגיעה בדימוי הגופני והנשי, ככל שהמחלה מתקדמת.


ומה אומרים המחקרים? 

סביר היה להניח, שהפגיעה בתפקוד המיני של נשים סוכרתיות תהיה דומה לליקויים בתפקוד המיני של גברים סוכרתיים, אולם נמצא כי מספר מחקרים עומדים בסתירה למחשבה הגיונית זו:

  • מחקר שנעשה בקרב נשים סוכרתיות ונשים בריאות בגילאי 26-46, שענו על שאלון שביעות רצון בנושא המיניות, מצא כי לא היו הבדלים בליקויים בתפקוד מיני בין שתי הקבוצות
  • לעומתו, במחקר אחר שאף הוא התבסס על שאלונים אישיים, דיווחו 70% מהנשאלות על ירידה בעוררות המינית, שבאה לידי ביטוי בפגיעה בסיכוך הנרתיק. בנוסף, 65% מהן בטאו חוסר חשק ועניין במין, וכ-50% מהן הצביעו על ירידה בהנאה המינית ופגיעה בתחושה. בקרב נשים בריאות שענו על שאלון זהה, הייתה העדות לליקויים בתפקוד המיני נמוכה באחוזים משמעותיים.
  • במחקר נוסף שהתבסס על שאלונים לנשים, התלוננו 35% מהנשים הסוכרתיות על חוסר באורגזמה, לעומת 6% בקבוצת הביקורת של נשים ללא סוכרת
  • כאמור, מחקרים אחרים מצביעים על נתונים שונים, לפיהם שכיחות אי ההגעה לאורגזמה בנשים בריאות - גבוהה יותר, ובסוכרתיות - נמוכה יותר, ובחלקם - אין כל שוני ביכולת להגיע לאורגזמה בין נשים סוכרתיות לבים נשים בריאות
  • עוד חשוב לציין כי המחקרים לא מצאו קורלציה בין הליקויים בתפקוד לגיל האישה, למשך היותה סוכרתית, לסיבוכים של המחלה או לרמות הסוכר בדמה.

כשהסוכר עולה – החשק יורד

נכון להיום, למרות המרכיב הפיזיולוגי -הורמונאלי, נראה כי ההפרעה העיקרית הפוגעת בתפקוד המיני של נשים חולות סוכרת היא פסיכולוגית.
אחד המרכיבים העיקריים בנשים סוכרתיות הוא דיכאון, השכיח בעיקר בנשים סוכרתיות שאינן מאוזנות. עליית הסוכר בדם, בין כאשר היא קבועה ובין שהיא זמנית ומשתנה, גורמת לתגובה רגשית דיכאונית, הפוגעת בתשוקה ובחשק המיני. בנוסף, נשים סוכרתיות עלולות לסבול מעודף משקל, וכתוצאה מכך בכרסום בדימוי הגופני. הפגיעה בדימוי הגופני עלולה ליצור פגיעה ישירה בנשיות,  וכפועל יוצא מכך גם בזוגיות.


ואיפה אתם, הגברים, נכנסים לסיפור הזה?

לבן הזוג של האישה הסוכרתית יש חלק גדול בשיפור המצב. מחקרים מצביעים על כך שהבנה ועזרה מצד בן הזוג בכל מה שקשור לגילוי המחלה והטיפול בה, יובילו לשיפור בדימוי העצמי של האישה, בתפקודה היום יומי, בכלל, ובתפקודה המיני, בפרט.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון