תוכן עניינים

בשנים האחרונות, הולכת וגוברת המודעות של אנשים לתזונה נכונה ומאוזנת, כזו שתכלול את כל הויטמינים והמינרלים שהגוף זקוק להם. הציבור שנחשף לתוספי התזונה גם החל ליטול אותם, לעיתים ללא התוויה מסודרת ותוך שימוש בכמויות רבות מדי. פרופ' נחום ויסמן, לשעבר מנהל היחידה לתזונה קלינית במרכז הרפואי ת"א החליט לעשות לנו סדר בנושא ולהסביר עד כמה חשובים הויטמינים לגוף שלנו וכיצד תזונה מאוזנת יכולה לספק לגוף כל מה שהוא צריך:

מהם ויטימינים?

ויטמינים הם חומרים שנמצאים בכמות מזערית במזון שלנו ואנו צריכים אותם בכמות מזערית כדי לקיים כל מיני תהליכים מטבוליים בתוך הגוף. החוסרים שלהם יכולים לבוא לידי ביטוי בצורות מאוד חריפות וכשזה קורה לאורך זמן התוצאות עלולות להיות חמורות ולהתבטא בפגיעה באיברים חיוניים. 

קיימות 2 קבוצות ויטמינים-

  • ויטמינים ממיסי מים- רוב הויטמינים שאנו מכירים, למשל, הויטמינים מקבוצת B - הם קיימים בפירות, ירקות ובשר. כך שאם האדם צורך מספיק פירות וירקות ואין לו כלל בעיה גנטית, הוא מקבל את כל הויטמינים שהוא צריך.
  • ויטמינים ממיסי שומן- למשל ויטמין D שקשור לעצם. מקבלים אותם כשאוכלים מקור של שומן, בעיקר דגים מהים הצפוני שמכילים ויטמין D. גם ויטמין A שקשור לראיה שייך לקבוצה זו והוא מופיע בפירות וירקות. אם אנחנו נאכל מזונות שיש בהם שומן, בעיקר שמון מן החי ופחות מהצומח נקבל את החוחמרים האלה.

את הויטמינים הגוף לא מייצר בעצמו, אך אם אוכלים בצורה תקינה מקבלים את כל מה שהגוף צריך.  יש ויכוח סביב צריכת הויטמינים- האם מומלץ לצרוך כמות יותר גדולה במצבים מסוימים או בגילאים מסוימים? ובכן, כאן מדברים על הקשר בין הצריכה והספיגה. אם יש בעיות ספיגה אז לעיתים צריך להעלות את הכמות הנצרכת או כשהרצפטור פחות פעיל ואז צריך יותר מהחומר, אבל מדובר בעניין אינדיבידואלי ותלוי במספר גורמים בכל אדם ואדם.

ויטמינים, תוספי מזון והגיל השלישי

בשנים האחרונות נכנסה אופנה חדשה- נטילת תוספי מזון. כל נושא תוספי התזונה בכמות גדולה ולאורך זמן- אין לו שום יסוד ביולוגי. אנו אפילו ערים לעובדה שלעודף של מינרלים וויטמינים עלולות להיות תופעות שליליות. אמנם, אנו לא מכירים הרבה סיבוכים של עודף, עדיין זה לא אומר שהם לא קיימים. אנחנו מכירים ספרות לגבי חלק מהויטמינים - זה משנה כשמדברים על ויטמינים ממיסי מים המופרשים דרך השתן המהווים פחות בעיה ממיסי שומן שנשארים בגוף.
לפני שנוטלים תוספי מזון יש להתייעץ עם דיאטנית, להביא רישום מסודר של תזונה (לפחות של 3 ימים, הכוללים גם סוף שבוע) והיא תוכל לספק תכולה קלורית, חלבונית והערכה לגבי כמות ויטמינים ומנרלים ועד כמה זה מתאים לדרישות.
אנשים בגיל השלישי לא צריכים יותר ויטימנים מאנשים  צעירים, אולי אפילו פחות, מאחר ורמת הפעילות שלהם פחותה. עם זאת, יש להתייחס לבעיות ספיגה שקיימות בגיל הזה, יתכן שגם האדם המבוגר לא יכול לאכול בצורה תקינה, או שיש פגיעות עקב מחלה- ולכן יש לערוך בירור מסודר עבור כל אדם. 


כיצד המזון המתועש משפיע על הויטימינים והגוף שלנו?

"ככל שמתרחקים מהטבע והירוק המזונות יותר מלאכותיים בתהליך של היצירה שלהם- זה הופך להיות בעיה. או שיש יותר מדי ויטמינים, או שלא מוסיפים ואז צריך להעשיר את המזון מבחוץ (ראה מקרה רמדיה) או שלפעמים מכניסים אבל בזמינות הביולוגית נמוכה".

כיצד מאחבנים מחסור בויטימינים?

"קשה לבדוק ויטמינים, בודאי שבבדיקת דם פשוטה. זו בעיה מאוד גדולה לבדוק אותם בבדיקת דם שכן הכמויות שלהם מזעריות. בדרך כלל תוך התבוננות על הכלכלה של האדם ניתן לראות מה חסר, אם יש אנשים שלא אוכלים מזונות מסוג מסוים אז נותנים להם המלצות להכניס את הדברים בצורה אחרת. רק במחלות ספציפיות אפשר לבדוק את זה וכמובן אם נמצאים בדיאטה רצינית ואז יש לזה כמובן השלכות.
בסך הכל, היום יש יותר מודעות לאוכל שאוכלים והמזון מגוון מאי פעם, הרבה מחברות המזון גם מוסיפות מראש, תוספות ויטמינים או כחלק מסע השיווק שלהם או כדי למנוע חוסרים".

מה הטיפ שלך לשמירה על רמת ויטמינים תקינה?

"הטיפ שלי הוא לקחת דיאטה סבירה, המומלצת לפי כל הידע. צריכה לכלול סיבים, פירות וירקות, דברי חלב עם אחוזי שומן נמוכים, להכיל דגים, יכולה להכיל בשר אדום ללא שומן, להכיל הרבה חומרים מלאים ממקור פחממתי כמו אורז מלא, עדשים או קטניות. גם לגבר וגם לאישה, לצעירים ולמבוגרים כאחד".

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון