תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

דיכאון מאז'ורי המכונה גם דיכאון קליני, הוא הפרעה נפשית נפוצה שיכולה לגרום לסבל רב, ולפגיעה עמוקה בתפקודו של האדם המתמודד. 
אנשים הלוקים בדיכאון חשים לאורך זמן עצבות מציפה או קושי ליהנות מפעילויות, הפרעות שינה, שינויים בתיאבון, קשיי ריכוז, עייפות, תחושות אשמה ואף מחשבות על מוות ואובדנות. 
בנוסף לחוויית המצוקה של האדם, היבטים תפקודיים משמעותיים בחייו עלולים להיפגע - התפקוד בעבודה, קשרים בינאישיים ופעולות בסיסיות כגון טיפול הגוף והבריאות, ושמירה על היגיינה. 

חשוב לדעת – בדיכאון ניתן וצריך לטפל. הטיפולים נחלקים לטיפולים שיחתיים, תרופתיים או שילוב של השניים. 
תרופות נוגדות דיכאון אמנם הוכיחו יעילות בטיפול בהפרעה, אך יש להן מגבלות - ההשפעה המיטיבה לרוב מתעכבת במספר שבועות, לא כולם מגיבים לטיפול באורח אופטימלי, ולעתים יש תופעות לוואי שמגבילות את השימוש בתרופה. 

בשנים האחרונות, הצטברו עדויות רבות למעורבות של תהליכים דלקתיים וחיסוניים בהתפתחות והחמרת דיכאון, וקיימת הערכה שתרופות עם פעילות מרכזית נוגדת דלקת עשויות להקל על תסמיני דיכאון:

התרופה מאראבירוק (סלסנטרי), חוסמת רצפטור המכונה CCR5, המעורב בתהליכי דלקת במוח, וכן בתהליכים של יצירת קשרים בין תאי עצב במוח (גמישות סינפטית). התרופה מוצעת כטיפול חדש בדיכאון מאז'ורי או קליני. בלי קשר להשפעתה במוח, התרופה גם מקשה על כניסת נגיף ה-HIV  לתאי דם לבנים, ולכן היא אינה ניסיונית, אלא אושרה על-ידי הFDA - לטיפול נגד HIV כבר בשנת 2007 (ועל-ידי משרד הבריאות בישראל מ 2015). כעת אנחנו מציעים את התרופה בהתוויה חדשה - לטיפול בדיכאון מאז'ורי או קליני.
התרופה למעשה פועלת באורח זהה לפעילות של מוטציה אנושית: נשאים של מוטציה טבעית  החוסמת אף היא את הרצפטור CCR5, הציגו משמעותית פחות תסמיני דיכאון, חרדה ופגיעה קוגניטיבית לאחר שבץ. 
מאראבירוק נקשרת לתאים במוח, חוסמת את הרצפטור ל CCR5 ומתווכת מספר מסלולים של העברת אותות בין תאים במוח, המעורבים כנראה בדיכאון וכן בלמידה ובזיכרון. זאת, בד בבד עם הורדת דלקת. חשוב לציין, כי הטיפול בתרופה אינו מעלה כמובן את הסיכון לחלות בנגיף ה-.HIV 

מחקרים פרה-קליניים וקליניים מצביעים על כך שהתרופה עשויה לשפר תסמינים דיכאוניים, ו/או לקצר את התקופה עד תחילת ההשפעה המיטיבה של נוגדי דיכאון מקובלים; למאראבירוק שכיחות נמוכה של תופעות לוואי.
מטרות המחקר הנוכחי: להעריך את הבטיחות והיעילות של מאראבירוק במינון 300 מ"ג ליום למשך 12 שבועות, בשיפור תסמיני דיכאון במטופלים הסובלים מדיכאון מאז'ורי או קליני, בהשוואה לפלצבו.
למעוניינים להשתתף תתבצע בדיקת התאמה ראשונית, במהלכה יפגשו המועמדים ללא המתנה פסיכיאטר.ית מומחה, יימדדו סולמות דיכאון ותתבצענה בדיקות דם, אק"ג ובדיקות קוגניטיביות. אם יימצאו מתאימים, יחלו בטיפול תרופתי למשך 12 שבועות, יגיעו לפגישת מעקב באיכילוב אחת לחודש, במהלכה יפגשו פסיכיאטר.ית, יימדדו סולמות דיכאון ותתבצענה בדיקות דם, אק"ג ובדיקות קוגניטיביות. בתום הטיפול יגיעו שוב לשתי פגישות עם הפסיכיאטר.ית: לאחר חודש ולאחר חודשיים, בהן יימדדו סולמות דיכאון.  
אין צורך בטופס 17 או התחייבות כספית עבור הבדיקות, המעקב  או הטיפול, הניתנים בחינם.

צרו איתנו קשר לקבלת פרטים והשתתפות במחקר 

יש לפנות במייל stroke-research@tlvmc.gov.il ולצרף סיכום אשפוז או ביקור מרפאה נוירולוגית. מועמדים מתאימים יזומנו אלינו. 



יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון