תוכן עניינים


מחקר שבוצע לאחרונה בארה"ב מראה כי הפסקת עישון משפרת את הסיכוי לשרוד אחרי התקף לב. המשך עישון לאחר התקף לב, משפיע על תוחלת החיים. להביט לעשן מהלב

עישון הינו גורם סיכון ידוע להתפתחותן של מחלות לב וכלי דם. למרות זאת קיימים דיווחים כי שיעורי התמותה בתקופה הקרובה לאחר התקף הלב נמוכים יותר בקרב מעשנים, מאשר בקרב הלא מעשנים. 'פרדוקס מעשנים' זה קשור ככל הנראה לגיל הצעיר יותר של מעשנים עם התקף לב ולנתוני לב וכלי דם טובים יותר שלהם, לעומת הלא-מעשנים. מחקרים שעקבו אחרי חולים בטווח הארוך הראו באופן ברור, כי הפסקת עישון לאחר התקף לב קשורה לצמצום סיכון התמותה.

הסכנות שבעישון


המחקר, עקב במשך 13 שנה אחרי 1,521 מטופלים עד גיל 65, שעברו התקף לב ראשון. לצורך המחקר נאספו מהם נתונים באופן מקיף, כולל הרגלי העישון שלהם. בתחילת המחקר, המעשנים היו בממוצע צעירים יותר מאשר הלא-מעשנים, היו ביניהם יותר גברים, והם סבלו פחות מיתר לחץ דם או סוכרת לעומת הלא-מעשנים. במשך 13 שנות המעקב התרחשו 427 מקרי מוות בקרב המשתתפים. תוצאות המחקר הראו, כי הפחתה של כל 5 סיגריות בכמות היומית מפחיתה ב-18 אחוז את הסיכון לתמותה לאחר התקף לב. הפסקת עישון לפני התקף לב מצמצמת את סיכון התמותה ב-50 אחוז, לעומת הפסקת עישון לאחר התקף לב המצמצמת את סיכון התמותה ב-37 אחוז. צמצום גורם סיכון זה חשוב לא פחות מאשר סוגים נוספים של טיפול מונע, כמו הורדת רמת הכולסטרול, נטילת אספירין או תרופות אחרות. הפסקת עישון משפרת את הסיכוי לשרוד אחרי התקף לב במידה דומה לטיפול בצנתור להרחבת כלי דם כליליים והשיפור חשוב יותר מאשר לשמור על לחץ דם מאוזן או לא לסבול מסוכרת.


הסכנות בעישון


לדברי ד"ר אריק שטיינויל, המחקר הראה באופן חד משמעי כי המשך עישון לאחר התקף לב מצמצם את תוחלת חיים. כדאי לספק למעשנים שעברו התקף לב אמצעים ותמיכה שיעזרו להם להפסיק לעשן. חשוב לציין כי בקופות החולים קיימים היום אמצעים להפסקת עישון, חלקם אף מכוסים ע"י סל הבריאות. המדובר בסדנאות להפסקת עישון, תרופות כגון זיבאן וצ'אמפקיס, מדבקות ניקוטין ותחליפי סיגריות. רצוי מאוד כי מעשנים בכלל ומעשנים שעברו התקף לב בפרט יפנו לקבלת אמצעי תמיכה אלו אשר יעזרו להם להפסיק.


תרגום מסכם, מקור:

Smoking status and long-term survival after first acute myocardial infarction; Journal of the American College of Cardiology 2009, 54: 2382-2387.

תפריט ניווט תחתון