תוכן עניינים

אף עין לא תישאר יבשה

מהי תופעת העין יבשה, מה גורם לה ואיך התקדמה הטכנולוגיה ליכולת לאבחן לכל מטופל את תכולת הדמעות שלו

ראיון עם ד"ר אייל כהן, רופא בכיר ביחידה לקרנית ומקטע קדמי ומנהל רפואי של בנק הקרניות והמרפאה לעין יבשה, מערך עיניים בבית החולים איכילוב


  • מהי עין יבשה?
"עין יבשה היא מחלה רב-סיבתית הקשורה לתפקוד לקוי של בלוטות הדמעות, בלוטות המבומיאן בעפעפיים, איכות הדמעות ומנח העפעפיים, עד 25% מהאוכלוסייה המבוגרת תסבול מתופעה של עין יבשה. לאור השכיחות המוגברת של תופעה זו והעדר טיפול הולם הקיים בקרב רופאי עיניים בקהילה, בשנת 2021 הוקמה המרפאת הייעודית לטיפול בעין יבשה במרפאות העיניים במרכז הרפואי תל אביב, בניהולו של ד"ר אייל כהן".

  • ממה מורכבת דמעה, לא רק מים?
"בעיקר מים אבל לא רק. דמעות מורכבות משלוש שכבות: שכבה חיצונית שומנית – החומר שמצפה את פני השטח של העין ומחזיק את הדמעה על פני העין, השכבה השנייה היא שכבת המים שמופרשת מבולטת הדמעות ומרכיבה 90% מהדמעה והשכבה השלישית היא שכבת שנקראת מוצין (Mucin), זאת השכבה שמצמידה את הדמעה לפני שטח פני העין, מעין דבק. אנחנו ממפים את השכבות של הדמעות ובודקים שכל שכבה מקיימת את ההרכב שהיא אמורה לקיים. זהו האבחון הכי מתקדם לבעיית עין יבשה. יש לנו במכון העיניים מכשיר שמצלם את העין לפני ואחרי עפעוף והוא יודע לצלם את עובי שכבת דמעות ולפרק אותה לשכבות שמרכיבות אותה". 

  • מה הסיבות לעין יבשה?
"גורמי הסיכון הם בראש ובראשונה גיל. ככל שמתבגרים הסיכון לעין יבשה עולה, נשים יסבלו יותר מגברים ולהרבה מהן זה יקרה בגיל המעבר. גם מי שסובלים ממחלות עפעפיים כמו בלפריטיס (דלקת של גבול העפעף), מחסימה של בלוטות שומן (MGD) או שעברו ניתוחים להסרת משקפיים, קטרקט ועוד – הם בסיכון גבוה לסבול מעין יבשה. כמו כן, מגורים במזג אוויר יבש כמו באילת למשל, ריבוי טיסות ושימוש מוגבר בעדשות מגע".

  • מה מרגישים
"אודם בעין, גרד, גירוי, תחושת גוף זר, צריבה, קושי פתיחת העין, קושי בעפעוף, עייפות וכבדות וטשטוש בראייה".

  • מתי צריך לגשת להיבדק
"כמובן שכל מי שסובל מהתלונות שציינתי חשוב שיגיע לפגישת אבחון ובמידת הצורך יקבל טיפול מכוון לבעיה. אך לא רק מי שסובל צריך להגיע לבדיקה, לדעתי ולדעת מומחים בעולם, תחזוקה שוטפת של בריאות העין הינה הכרחית למניעת מחלה קשה בעתיד וכבר הוכח בתחומים אחרים ברפואה שטיפול מונע הינו האפקטיבי ביותר, ניתן להשוות זאת לתחזוקה השוטפת שאנו משקיעים בבריאות הפה והשיניים, כפי שאנו מקפידים על צחצוח שיניים יומיומי ובדיקת שיננית שנתית כך גם צריך להיות בבריאות העין, בדיקה שנתית ותחזוקה שוטפת הם המפתח למניעת מחלה בעתיד". 

  • מה היה בעבר?
"שיטות האבחון והטיפול בעין יבשה נמצאים בהתפתחות מתמדת. עד לפני שנים בודדות ההבנה שלנו של הבעיה הייתה חסרה ואמצעי הטיפול היו דלים וכללו לרוב טיפות תחליפי דמעות בלבד".

  • מה עושים במרפאת עין יבשה?
"במרפאת עין יבשה מבצעים אבחון של העין באמצעות מכשור מתקדם: בודקים את המליחות של הדמעות כדי לקבל מדד על מצב הדלקת והיובש בעין, מודדים את קצב ייצור הדמעות ועל בסיס הבנה של הקצב - מוגבר או מופחת - מנסים להבין למה יש יובש בעין, בודקים את השכבות השונות של הדמעות ואת ההרכב שלהן".

  • אז מה הטיפול?
"במרפאת עין יבשה יש לנו מספר טיפולים. הראשון נקרא IPL - טיפול שמשתמש בהבזקי אור חזקים סביב העין ועל גבול העפעפיים. הבזקי האור האלה הוכחו כסוגרים כלי דם שטחיים על פני העור שהם מבין הגורמים לתהליך הדלקתי בעין ולעין יבשה, הטיפול ניתן כסדרה של ארבעה טיפולים ולאחר כל טיפול מבצעים גם פתיחה וניקוז של בלוטות השומן שנמצאות בעפעפיים. טיפולים נוספים שאנו מציעים במרפאה הינם חימום, ניקוי גבול העפעף והסרת קשקשת עורית מאזור הריסים באמצעות מכשירי האקטיבה והנולידס. בנוסף, מטפלים בטפיל הדמודקס המהווה גם הוא סיבה לתחושות הקשורות בעין יבשה".  

  • האם האבחון והטיפול בתשלום?
"הבדיקה האבחנתית היא עם טופס 17 ותשלום נוסף של 200 שקלים (נכון לאוגוסט 2023) עבור בדיקת האוסמולריות שאינה בסל הבריאות. לגבי הטיפולים המתקדמים שהמרפאה מציעה, לאור העובדה שאינם נכללים בסל הבריאות גם הם בתשלום אך המחיר מאוד נגיש, ונע בין 700-850 שקלים לטיפול לעומת מחיר כמעט כפול במסגרות פרטיות אחרות".




יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון