תוכן עניינים

המעבר לשעון קיץ מסמל את תחילתו של האביב המביא עימו תקופה של התחדשות ופריחה. הימים מתארכים, מזג האוויר מתחמם ומבלי לשים לב חג הפסח בא עלינו לטובה.

הסעודות והארוחות המשפחתיות הן אחד מסימני ההיכר הבולטים של חג הפסח. רובן מתאפיינות בחשיפה מוגברת למזונות עתירי קלוריות, שומנים וסוכרים.
מותר וחשוב ליהנות בפסח, אחרי הכל, זהו חג של פעם בשנה עם מאכלים מסורתיים שאוכלים רק פעם בשנה, לכן לקראת החג ריכזנו בעבורכם המלצות תזונתיות שיסייעו לכם לבלות את ימי הפסח בלי לזנוח אורח חיים בריא , ובמילים אחרות לעבור את הפסח בשלום ובלי עודפים מיותרים.

מילת המפתח היא תכנון: תזונה נכונה לצורך שמירה על הגזרה, וכשם החג גם כאן המילה "סדר" תופסת מקום של כבוד.

מתכון לשפיות

  • להימנע מדילוג על ארוחות ביום של ארוחת החג – ההימנעות מאכילה אינה חוסכת קלוריות אלא גורמת לרעב גדול יותר בארוחת החג ומקשה על שליטה בכמויות הנאכלות, ואף מגדילה את "הנשנוש" לפני הארוחה ("שולחן עורך"). בשלב זה אוכלים ביצים קשות, מצה עם חרוסת, תפוחי אדמה ועוד מכל הבא ליד, ואם אנו מורעבים, נאכל מהם יותר ובכך נוסיף קלוריות מיותרות.
  • בצהריים שלפני סעודת החג – מומלץ לאכול ארוחה הכוללת ירקות טריים/ מבושלים/ מרק ירקות בתוספת מזון המכיל חלבון, כגון דג, עוף או ביצה וגבינות. וכשעתיים לפני ארוחת החג לאכול פרי טרי או גביע יוגורט.
  • פעילות גופנית – מומלץ לבצע הליכה או פעילות כלשהי לפני הארוחה. על פי המלצת הרמב"ם: "כלל גדול בדרכי הרפואה שקודם האכילה ייגע בהליכה או בעבודה עד שיתחמם גופו ולאחר כך יאכל". ניתן כמובן גם להוסיף הליכה בסוף ארוחת החג לשיפור ההרגשה הכללית.
  • מתי מפסיקים לאכול – מי שדואג שלא ירגיש מתי כדאי לו להפסיק לאכול, יכול לנסות את שיטת "המכנסיים הלוחצים". להגיע לארוחה עם מכנסיים שמונחות על הגוף בדיוק, כך שכמות לא גדולה של מזון תגרום לבגד ללחוץ... ותהווה את הסימן שמומלץ להפסיק את האכילה...
  • מצות –  העדיפו לאכול מצה קלה (מצה קלה=80 קק"ל), המצה הרגילה עתירה בקלוריות ( מצה= 140 קק"ל = 2 פרוסות לחם). מומלץ להרטיב מעט את המצה הקלה שמכילה סיבים, ובכך משפרים את תחושת השובע ומונעים את נישנוש המצה, בזמן הארוחה. לא "לשבור" פיסות מצה מהצלחת הראשית, אלא להניח לידינו חצי מצה עד מצה בכדי שתהיה הערכה לכמות הנאכלת.
  • מרק עוף – מומלץ להכין את מרק העוף המסורתי יום לפני ערב החג, לצננו במקרר ובכך ניתן להסיר את השומן שמתקשה על המרק בקלות.
  • כופתאות – כופתה אחת ("קניידעלך") מכילה בין 80 ל־100 קק"ל, לכן מומלץ להסתפק רק באחת ולא ביותר.
  • ירקות בתפריט – מומלץ לשלב בארוחת החג מגוון ירקות טריים, מאודים ואפויים, ובמיוחד ירק ירוק כגון עלי בייב, נבטים, ברוקולי וכד'. הירק מכיל סיבים תזונתיים המשפרים את תחושת השובע, מגדיל את נפח המזון וחוסך אכילה מרובה של מזונות עתירי קלוריות.
  • שלבו מנות דלות בשומן ובקלוריות במבחר מנות החג – כך ניתן לבחור בהן מבלי להרגיש חריגים לדוגמה: דג אפוי, עוף בתנור (מומלץ להסיר את העור) הודו או צלי מבשר דל שומן (4-10% שומן) , סלטים עם מעט רטבים ותוספות, פשטידות ירק מבושלות או אפויות (לא מטוגנות) ועוד...
  • השתדלו לבחור המנה עיקרית אחת – בטעימות ממגוון מזונות אוכלים יותר. הניחו בצלחת את המזון שבחרתם ואכלו רק ממנה, אכילה מכלים מרכזיים אינה מאפשרת הערכה נכונה של כמויות המזון שאתה אוכלים.
  • שתייה – העדיפו לשתות מים ולהימנע משתיית מיצים, המיץ מכיל סוכרים רבים ושתייה של מספר כוסות בארוחה תורמת הרבה קלוריות (כוס מיץ=80 קק"ל, 5 כוסות מיץ= 400 קק"ל). העדיפו לשתות יין אדום יבש כי ערכו הקלורי (כ־80 קק"ל לכוסית) נמוך יותר מיין מתוק (כ־160 קק"ל לכוסית).
  • הקפידו ליהנות מהחברה ולשוחח בזמן הארוחה – בכך גם יואט קצב האכילה ותוכלו להגיע לשובע עם פחות מזון: תחושת השובע מורגשת לאחר כ־20 דקות, ולעתים ב־20 דקות אפשר כבר לאכול הרבה מעבר לתחושת השובע, מורגשת תחושת דחיסות שיש לה מחיר קלורי גבוה וגם יוצרת תחושה לא נעימה.
  • קינוחים – הכינו סלט פירות מפירות עונה טריים, אופציה טובה יותר מעוגות החג המכילות סוכר קוקוס ואגוזים לרוב.
  • שאריות– מזונות מפתים, כגון עוגות שוקולד ועוד, מומלץ לחלק בין האורחים לקראת עזיבתם, כך תרחיקו פיתויים ליתר ימי החג

כדאי לנצל את ליל הסדר להנאה שבפגישה עם אנשים קרובים, כבודו של האוכל במקומו מונח, אבל הוא בהחלט אינו העיקר!

במהלך החג כולו מומלץ להרבות בשתיית מים, אכילת ירקות מבושלים וטריים, ופירות. בנוסף, מומלץ לנצל את ימי החג לטיולים משפחתיים בחיק הטבע ולפעילות ספורטיבית משותפת כגון: הליכה, רכיבה על אופניים, משחקי כדור וכדומה.
הקשיבו לגופכם, נסו לא להעמיס עליו יתר על המידה למרות השפע והפיתויים.לסיום להנאתכם ושימושכם מתכון מיוחד לחג

מתכון לשטרודל תפוחי עץ לפסח

מצרכים:
מצות קלות 4
ממתיק (כמות השווה לחצי כוס סוכר)
5 תפוחים ירוקים
1/2 כפית קינמון טחון
כפות מיץ לימון 2 
כף אגוזים קצוצים
כפות צימוקים2
כף שמן

אופן ההכנה:
לחמם תנור לחום בינוני
להשרות מצות במים – 2 דקות, לשים על מגבת כ-10 דקות
לקלוף תפוחים, לגרד גס ולסחוט היטב
להוסיף לתפוחים ממתיק, קינמון, לימון, אגוזים וצימוקים
בקצה כל מצה, להניח 2-3 כפות מלית, לגלגל, להדק היטב ולשמן עם השמן
לאפות כ-30 דקות עד להשחמה

בברכת חג שמח ופעיל, מור סבן, דיאטנית קלינית ביחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב)
לפרטים נוספים ולייעוץ ניתן לפנות ליחידה לתזונה ודיאטה. טל: 03-6973533.

תפריט ניווט תחתון