תוכן עניינים

​אף פעם לא מספיק להזכיר כמה עישון מזיק

 

לרגל יום הבינלאומי ללא עישון החל ב 31/5/19 
מדי שנה מתים בני אדם  ממחלות הקשורות לעישון. העישון גורם לתמותה עקב  לפחות 21 מחלות שונות – כולל  12 סוגים של סרטנים כשהנפוץ ביותר סרטן הריאות. 6 סוגים של מחלות לב , שבץ סוכרת, מחלת ריאות חסימתית כרונית( COPD) דלקת ריאות ושפעת. 
לאחרונה התפרסמו מחקרים שהוכיחו נזקים נוספים אשר מושפעים מעישון 

  • במחקר שנערך בשנת 2018  (ופורסם במגזין הרפואי Fernandes et al., 2017a; Fernandes et al.), הראה   כי עישון סיגריות מקושר גם לפגיעה באזורים מרכזיים במוח.  איזורים במוח המשפיעים על ירידה בהתפתחות הקוגניטיבית. הכוונה היא בעיקר לחלק הרגשי.  במהלך המחקר לקחו 2 קבוצות: קבוצה של מעשנים כבדים וקבוצה של  לא מעשנים.  בקרב קבוצת המעשנים הכבדים ,  נמצא כי הם נטו  להגיב באופן קיצוני לסיטואציות שונות, בעיקר רגישות יתר ולחץ  הבאה לידי ביטוי בהתפרצויות לעומת הלא מעשנים. 
המחקר הוכיח כי  התמכרות לסיגריות גורמת  להפרשת חומר מסוג דופמין אשר עלול לפתח סוג של  סכיזופרניה ובכך מסביר את התגובות הקיצוניות ורגישות היתר בקרבם של המעשנים.

  • עוד ניסוי שנערך בדק את התפקוד והריכוז בקרב קבוצת המעשנים.  
בניסוי הוצג מסך מחשב עם תמונות ועל הנחקרים היה להגיב באמצעות לחיצה על שלט בתגובה למיצגים שהופיעו במסך. ובכך  מדדו את זמן התגובה ובחנו את רמת הריכוז.  נמצא כי מעשנים כבדים נטו להגיב באופן איטי יתר לתמונות ונמצאו מרוכזים פחות ועם תפקוד לקוי במענה מהיר למשימות. 

  • במחקר נוסף  שנערך  בבוסטון  בין השנים : 1976-2014 – וב 1989-2015 בקרב נשים  ,  מצאו קשר ישיר בין עישון ובין התפתחות של דלקת מפרקים שגרונית. במהלך המחקר חלק מהנשים הפסיקו לעשן במשך 5 שנים ובעקבות כך גם ירידה של 95% בהופעת המחלה. לעומת 30 שנה אחורה  שהייתה החמרה במצבן הרפואי . המסקנה  שעלתה  מהמחקר הראתה : שלעישון ישנו השפעה גבוהה לפתח דלקת מפרקים. ובנוסף הראה המחקר בפעם הראשונה שאם משנים את התנהגות  צריכת  הסיגריות  לצריכה מופחתת ,זה עשוי  לדחות או אפילו למנוע את המחלה. 

  • עוד עובדה משמעותית וחשובה קשורה לעישון בקרב הורים לילדים: במחקר שנערך ביוני 2018 בקרב 125 נשים  נמצא כי אישה שעישנה  לפני לידה ובמהלך ההיריון   מעלה באופן משמעותי  את סיכון  העובר למומים שונים ולהשפעה ארוכת טווח על הילד,  בכך שעישון הורי מצד האם  מוביל לכך  שכבר בזמן הלידה  יופיעו בעיות של חוסר חמצן בתינוק ,  עליה קטלנית בלחץ דם , וזרימה לא תקינה  של הדם בגוף. בנוסף זה  ישנו  סיכוי , שבעתיד הילד יגדל ויפתח פרפור ומום לבבי ובעיות במערכת העיכול. כמו כן הראו שילד לאם שעישנה בזמן ההיריון החל אף הוא לעשן בגיל מאוד צעיר. 

הפסקת עישון

גמילה מעישון ידועה כדבר לא פשוט בקרב קהל המעשנים. הכול מתחיל  בהחלטה רציונלית להחליט להפסיק מתוך ההבנה הברורה שהיתרונות עולות  על החסרונות בהפסקת עישון. כיום עומדים לרשות המעשנים  המעוניינים להיגמל מגוון רחב של כלים . כמו: סדנאות , מכוני גמילה, תרופות ותחליפים שונים.  הצלחת התהליך  מביאה לשיפור המצב הרפואי  בקרב המעשנים   ועל ידי כך  גם  להביא לתוצאות חיוביות בהרבה מובנים בצורה משמעותית. 

ועל כך נאמר : אין דבר העומד בפני הרצון . זה הזמן לעצמאות ולחירות מהרגל מגונה זה.  שיהיה בהצלחה . 





תפריט ניווט תחתון