תוכן עניינים

לאחרונה דווח על חדירת חיידק הסלמונלה לדגני בוקר, טחינה וחלבה, שהובילה להורדת מוצרים מהמדפים. מהו חיידק הסלמונלה, ומה צריכים כולנו לדעת עליו כדי להמנע ממחלה?

כתב: ד"ר רונן בן עמי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי ת"א

מהו חיידק הסלמונלה?

זהו חיידק צואתי החי במערכת העיכול של בני אדם וחיות שונות. חיידק הסלמונלה הוא גורם שכיח לשלשולים כתוצאה מצריכת מזון מזוהם. לרוב מדובר במחלה קלה שחולפת מעצמה. במקרים נדירים מאד, החיידק עלול לחדור מהמעי לדם ולגרום למחלה מסכנת חיים בכלי הדם ובאברים נוספים. החיידק עמיד לתנאי הסביבה החיצונית, ויכול לשרוד על משטחים להכנת מזון שלא עברו חיטוי מתאים.

כיצד נדבקים בסלמונלה?

הדבקה מתרחשת לרוב בעקבות אכילת מזון מזוהם. המזונות השכיחים שעלולים להיות נגועים בחיידק הסלמונלה הם עופות, ביצים, חלב שלא עבר פיסטור, ולעיתים בשר בקר, סלטים, ואפילו חלב מפוסטר. חולים משלשלים עלולים להדביק אחרים בעקבות מגע ידיים עם הפרשות, במיוחד כאשר מדובר בילדים שלא שולטים בצרכיהם. צורת הדבקה נוספת היא מגע עם בעלי חיים. הסיכון גבוה במיוחד בעקבות מגע עם זוחלים, כגון צבים, נחשים ולטאות.

כיצד מתבטאת תחלואה בסלמונלה?

הביטוי השכיח ביותר למחלה מסלמונלה הוא שלשול. המחלה מופיעה 8 עד 72 שעות לאחר הדבקה. שלשול, בחילה, הקאה, חום גבוה וכאב בטן עוויתי הם הביטויים השכיחים ביותר. לרוב מדובר במחלה שעוברת מעליה אחרי מספר ימים, ללא צורך בטיפול אנטיביוטי. חום עשוי להמשך 2-3 ימים. שלשול נמשך 4-10 ימים.

מי נמצא בסיכון לפתח מחלה קשה או סיבוכי מחלה?

• תינוקות מתחת לגיל שנה.
• אנשים מעל גיל 50 שנה, במיוחד אם סובלים ממחלת לב (מסתם לב מוצר או פגוע, מסתם לב תותב) או כלי דם (מפרצת אב העורקים, הצרות עורקים הקפיים).
• אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, כגון חולים בנגיף ה- HIV, אנשים המטופלים בסטרואידים (פרדניזון), מושתלי איברים וחולי סרטן.

מהו הטיפול במחלת סלמונלה?

רוב החולים מחלימים ללא צורך בטיפול תרופתי. הטיפול החשוב הוא שתייה מרובה, על מנת להחזיר לגוף נוזלים שאובדים כתוצאה משלשול והקאה.

מתי כדאי לגשת לרופא?

• מחלה קשה, המתאפיינת בשלשול סוער במיוחד (מעל 9-10 פעולות מעיים ביממה), חוסר יכולת לשתות נוזלים בשל הקאה בלתי פוסקת, התייבשות או שקיעה במצב ההכרה (ישנוניות או עלפון).
• מחלת חום הנמשכת מעל 3-4 ימים
• השתייכות לאחת מקבוצות הסיכון שהוזכרו לעיל.

כיצד ניתן למנוע הדבקות בסלמונלה?

חיידק הסלמונלה מושמד בחימום ל- 70 מעלות. בישול יסודי של עוף, בשר ודגים, כולל פנים המזון, ימנעו הדבקה ברוב המקרים. יש להקפיד על הפרדת משטחים המשמשים להכנת עוף, בשר, דגים וירקות, ולחטא משטחי הכנת מזון ביסודיות לאחר השימוש. יש לחטא ידיים ביסודיות לפני ואחרי טיפול במזון, אחרי נגיעה בחיות מחמד וביקור בפינות ליטוף, ואחרי מגע עם חולים וסביבתם והחלפת חיתולים. חיטוי ידיים יעשה על ידי מיים וסבון או תמיסת אלכוהול 70%, במשך 20 שניות לפחות. פעולת החיטוי מסתיימת רק לאחר שהידיים התייבשו.

היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי ת"א עוסקת במתן יעוץ, אבחון וטיפול במחלות זיהומיות לכלל מחלקות ביה”ח.

צוות היחידה מנהל את מרפאת שר"ל (שירות רפואי למטייל), שהינה מרפאה מיוחדת לייעוץ ומתן חיסונים לנוסעים לחו”ל במסגרת המלר"מ.

תפריט ניווט תחתון