תוכן עניינים


​יומני האסטרוגן

תנודתיות ברמות הורמון האסטרוגן עלולה לגרום לנשים לכאבי ראש טורדני. יש מה לעשות עם זה



ראיון עם ד"ר סיגל שקלאי, אחראית מרפאות אנדוקרינולוגיה נשים ומנופאוזה, המכון האנדוקריני. המרכז הרפואי תל אביב


כאבי ראש הורמונליים אצל נשים, ובמיוחד מיגרנות, קשורים לתנודתיות ברמות אסטרוגן. שינויים חדים ברמות אסטרוגן מתרחשים בימים שלפני ובמהלך המחזור וכן בתקופת גיל המעבר, לפני הפסקת המחזור החודשי (פרה-מנופאוזה), סביב גיל 45. ואכן, אלו תקופות בהן קיימת עליה בשכיחות כאבי ראש בנשים.  

מיהן הנשים שתסבולנה מכאבי ראש הורמונליים?
"נשים שרגישות לתנודתיות ברמות אסטרוגן נוטות לסבול יותר מתסמונת קדם וויסתית וכאבי ראש. הללו עלולים להחמיר או להופיע לראשונה בתקופת הפרה-מנופאוזה, כלומר בשנים שלפני הפסקת המחזור החודשי".

למה צניחה ברמת האסטרוגן גורמת לכאב ראש?
"אסטרוגן, באמצעות מנגנונים מורכבים משפיע על הפרשת ופעילות חומרים בגוף המתווכים כאב, דלקת, התכווצות והתרחבות כלי דם. שינויים חדים או חסר באסטרוגן יכולים להשפיע על כל המערכות הללו ולגרום לכאב ראש, כאבים אחרים, שינויים במצב הרוח וגלי חום".

איך מטפלים בכאבי ראש הורמונליים?
"בקרב נשים צעירות המקבלות גלולות למניעת הריון ויש להן יותר מיגרנות סביב המחזור לפעמים נציע לחבר חפיסות של גלולות למניעת הריון, זאת אומרת שלא עושים להן הפסקה, כדי שלא יהיו להן ימים בלי הורמונים או שניתן להן תוספת אסטרוגנית קטנה בזמן המחזור. כמובן, שיש להיות במעקב רפואי ולוודא שאין דימומים במהלך החודש. אצל נשים בגיל המעבר ניתן טיפול הורמונלי במטרה להשטיח את התנודתיות ולמנוע נפילה חדה משיא לשפל. הטיפול יכול להיות כתרופה דרך הפה, דרך העור או משולב עם התקן הורמונלי".

יש מקרים שכאב ראש הורמונלי מגיעים לאשפוז?
"כשיש כאב ראש חזק, לא מוכר, המלווה בסימנים נוירולוגיים כגון שינויים בראייה, נימול, חולשה, קיימת אבחנה מבדלת בין מיגרנה עם אאורה (כתמים שחורים או הבזקי אור בעיניים) לבין אירוע מוחי – במקרה הזה מומלץ לפנות להערכה רפואית בדחיפות".

מתי יוצע טיפול מונע?
"בנוכחות אירועים תכופים או ממושכים של מיגרנה כדאי לשקול עם הנוירולוג המטפל אפשרות לטיפול מונע. בשנים האחרונות התרחבו מגוון האפשרויות הטיפוליות. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם מרפאת כאב ראש באיכילוב במקרים של נשים המועמדות לטיפול הורמונלי וסובלות מכאבי ראש".

יש בדיקת דם שמראות שאסטרוגן עולה ויורד?
"זה נורמלי שאסטרוגן עולה ויורד, גם במהלך המחזור החודשי וגם בפרה-מנופאוזה, מה שמשתנה מאישה לאישה היא הרגישות ואת זה לא נוכל לראות בבדיקות דם, זה מאוד אינדיבידואלי. אנחנו ממליצים לנהל יומן מעקב ולראות האם כאב הראש אופייני לימים מסוימים במהלך החודש, זה יעזור לנו לנהל את הטיפול יחד עם האישה. נשים בגיל המעבר חוות לעיתים תסמיני כאב אשר הן אינן משייכות לשינויים הורמונליים, כמו כאב ראש, כאבי פרקים ועלייה בשכיחות פיברומיאלגיה. חשוב להיות מודעת לכך שגם כאשר המחזור עדיין סדיר או "מזייף" מעט יתכן שקיים קשר לירידה בהורמונים המתרחשת בשנים הקודמות להפסקת המחזור וכדאי לפנות לייעוץ של רופא.ה מומחה.ית לגיל המעבר".

ההורמונים פשוט מאוד משפיעים עלינו?
"כן. ישנם קולטנים להורמונים בכל התאים בגופינו ולכן הם משפיעים על מערכות רבות. קיימת  אוכלוסייה של נשים המושפעת יותר משינויים ברמות ההורמונים, וכשמגיעות למרפאת גיל המעבר. נשים המספרות על שינוים במצב הרוח אנחנו מתחקרים אחורה ושואלים על תסמונת קדם וסתית או דיכאון אחרי לידה - במקרים רבים התשובה תהיה כן".

מה אפשר לעשות מבחינת אורחות חיים כדי להימנע מכאב ראש?
"גם כאן נכנס לתמונה אורח חיים בריא. שינה טובה, אכילת ארוחות מסודרות, הימנעות ממאכלים המהווים טריגר לכאבי ראש (כמו אלכוהול), פעילות גופנית והפחתת סטרס ככל האפשר, יכולים למנוע אירועים שכאלה".




תפריט ניווט תחתון