תוכן עניינים


מסינוס לפלוס

כאבים באזורי הסינוסים בפנים ובמצח יכולים לגרום לכאבי ראש מציקים ביותר. מה זה בכלל סינוס ומה קורה כשהוא משתבש?



ראיון עם ד''ר אברהם אברג'ל, מנהל היחידה לאף וסינוסים, סגן מנהל מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר




כאבי ראש שמקורם בסינוסים נקראים כאבי פנים מאחר שהם מתמקדים במצח, בלחיים ולפעמים בין העיניים. 

מה מאפיין את הכאבים?
"המאפיין את הכאבים הוא לחץ - תחושה של משהו שלוחץ ומושך מבפנים באזור המצח, קדמת הלחיים וגשר האף. זה האופי הקלאסי של כאבים שהמקור שלהם הוא מהסינוסים".

מה זה בכלל סינוס?
"סינוס, שנקרא בעברית גת או מערה, הוא חלל של אוויר שנמצא בתוך עצמות הפנים. בעצם החלולה של המצח, למשל, יש סינוס שנקרא סינוס מצחי. החללים האלה, הסינוסים, מלאים באוויר ונראים כמו כוורות של תאים שמופרדים ביניהם עם דפנות דקות. הכאבים השכיחים הם בסינוסים שנמצאים בעצמות הגדולות יותר – המצח או הלסתות".

איך נוצר כאב בסינוסים?
"יש כמה סיבות. הסיבה השכיחה לכאב היא לחץ או תת לחץ בסינוסים. הפתח של הסינוס מאוד צר וכשהוא נסתם נוצר מצב של לחץ שלא משתחרר. במקרה של תת לחץ, בתוך הסינוס צריכה להיות כמות מסוימת של אוויר, ומסיבה מסוימת אין מספיק אוויר ולכן יש תחושה של כמו ואקום. יש הרבה אנשים שירגישו במצב כזה כאבים באזור הפנים בזמן נחיתות, ירידות או בזמן של צלילות בים. המצב הזה נובע מכך שהאוויר בסינוס נדחס, אבל אוויר חדש לא מצליח להיכנס בגלל השינוי בלחצי האוויר. מכיוון שאוויר לא נכנס כדי לאזן את הלחץ סובלים מכאבים".

מה קורה כשמקוררים ומצוננים?
"בזמן התקררות, רירית אף ופתחי הסינוסים חולים ועם בצקת. הסינוס יכול להיות מלא בנוזל ומה שמכאיב הוא הפתח שנסתם כתוצאה מההתעבות שלו ונוצר לחץ. כשהלחץ נמצא באזור הלסתות -לחיים – הוא יכול להקרין לפעמים לשיניים כי שורשי השיניים נמצאים בבסיס הסינוס הזה. לפעמים יש כאבים בפנים וגם בשיניים".

אז לפעמים כשמצוננים ויש כאבי שיניים הם נובעים מהסינוסים?
"בהחלט כן. רופאי שיניים מכירים את התופעה ויפנו במקרים רבים לרופא אף, אוזן גרון".

ומה עם המקרים הכרוניים, מי שסובלים מבעיות בסינוסים כל השנה?
"יש אנשים שסובלים מדלקת כרונית או מבעיה אנטומית, כמו מחיצה שנוטה לצד, מה שמוביל לכך שתעלות הניקוז של הסינוסים לא פועלות בצורה תקינה. במקרים האלה, כל פעם שיש מצב שמאתגר את הסינוסים כמו שינוי בלחץ או התקררות ייתכנו כאבים. אגב, כמעט כל אחד מאתנו ירגיש מעט לחץ בפנים במהלך התקררות, אבל יש מי שסובלים מלחצים וכאבים קשים".

איך מטפלים?
"ברמות הקלות לרוב זה יעבור מעצמו או בסיוע של כדורים נגד כאבים. כשזה מתחיל לחזור בכל התקררות זה רמז לכך שיש בעיה בתעלות הניקוז של הסינוסים. כאן ניתן אנטיביוטיקה ותרסיסים ונמליץ על שטיפת התעלות במים עם מלח עד שהכאב יעבור".

ואם זה לא עובד?
"לפעמים נציע ניתוח שמטרתו הרחבת הפתחים. המטופל יעבור הדמיה כדי שנדע את המיקום המדויק. אחרי הניתוח נפתרת הבעיה של הכאב החריג. אי אפשר כמובן לעזור עם ההתקררות, אבל כן לעזור עם התסמין הזה של כאב הראש".

הסיבה היא בדרך כלל מבנית?
"לרוב כן ולפעמים גם אצל מי שסובלים מנזלת אלרגית".

מגיעים אליך אנשים שסבלו שנים מכאבי ראש ללא פתרון?
"כן, הרבה מאוד". 

נגרם להם נזק בדרך?
"בדרך כלל לא נגרם נזק, רק פגיעה באיכות החיים. במקרים מסוימים עלול להיגרם נזק, למשל כאשר מופעל לחץ גדול בתוך הסינוסים כמו בצלילה ונוצרה שם פציעה שעלולה להוביל לסיבוך וחסימה מלאה של הסינוס המעורב".

מתי יוצע ניתוח?
"ניתוח יוצע תמיד כמוצא אחרון. קודם נבצע בירורים כמו צילום CT ונטפל בתרופות מורידות בצקת כדי להבין אם הן עוזרות או לא. חייבים להיות משוכנעים שזאת הבעיה לפני שניגשים לניחוח, שאף שהוא אנדוסקופי, כמו כל ניתוח מדובר בפעולה פולשנית".

יש משהו משותף לכל מי שסובלים מהבעיה?
"מי שיש להם סינוסים גדולים יותר יש להם יותר נטייה לבעיה הזאת, אבל זה לא משהו שאפשר לדעת מראש".

יש עוד מנגנונים שגורמים לכאבי ראש?
"זיהומים בסינוסים, למשל. במקרה הזה הדלקת המוגלתית (נזלת) גורמת לגירוי של קצות העצבים ולכאב. זיהום יכול לנבוע גם ממחלת שיניים, כמו שורש חולה. זה יכול להיות זיהום חיידקי מחיידק שנכנס לסינוסים בעקבות התקררות וגורם לדלקת מאוד מכאיבה. במצבים כאלה מאוד חשוב להגיע לרופא, אפילו למיון מכיוון שהדלקת עלולה לגרום לסיבוכים".

איך אפשר לדעת שהבעיה מצריכה טיפול דחוף?
"סינוסיטיס זאת מחלה שלא פונה לתוך הגוף, כלומר לא מעוררת תגובה משמעותית של מערכת החיסון ולא גורמת לחום גבוה, אבל אם יש זיהום חיידקי בתוך הגוף שמתבטא בחום זה יכול לסמן שהדלקת פרצה מעבר לסינוסים לתוך הגוף. לא כדאי להמתין במקרים האלה של כאבים חזקים, במקרים רבים בצד אחד של הפנים, אפטיות וחום. הדלקת יכולה ליצור אבסס בארובת העין או דלקת באזור עצמות המצח וגם יכולה להגיע למוח".

ראית מקרים שהסתבכו?
"לא מעט. אנחנו רוצים לטפל באנשים האלה כמה שיותר מהר. לסיכום, ניתן לומר שהרבה אנשים מגיעים לבירורים סביב גשר האף. אם הכאב נמשך למעלה מחודש הם יישלחו לבדיקות הדמיה כדי שנדע שבכל בסדר. אם הכול תקין הבירור יכול להמשיך מפה לנוירולוג ולרופאי פה ולסת. יש גם תסמונת של כאב פנים שלא קשורה לאף אוזן גרון, אלא לעצבים".



תפריט ניווט תחתון