תוכן עניינים

פרופ' אלי שפרכר ופרופ' רונן בן עמי - לקראת חורף 2020


חורף 2020-21 הולך להיות קשוח. אל מחלות החורף הרגילות מצטרף השנה נגיף הקורונה החמקמק. נגיף שמדביק במהירות אוכלוסיות שלמות, משבית את הגוף, עלול להשאיר נזק מתמשך גם אחרי ההבראה ועשוי אף לגרום למוות. כתבה זו תסקור את ההבדלים בין המחלות ואת ההמלצה הרפואית שלנו לחורף זה.

הצטננות: מחלה ויראלית שמתבטאת בנזלת ובכאבי גרון ללא חום

הצטננות, או כפי שהיא מכונה בשפה הרפואית - רינופארינגיטיס נגיפי, היא המחלה השכיחה בעולם. הצטננות נגרמת ע"י וירוסים הנקראים רינו-וירוס. ההידבקות מתרחשת במגע עם רסיסי רוק ונזלת, כשהמחלה עצמה מתפתחת בהדרגה במשך כ-5 ימים. 

תסמיני הצינון כוללים: נזלת צלולה, התעטשויות וכאבי גרון. במקרים קשים החולה סובל גם מעייפות, מחולשה, מכאבי ראש ושרירים או מאיבוד התיאבון. אין תרופה להצטננות והיא חולפת מעצמה. הטיפול המומלץ הוא מנוחה, שתייה מרובה, שמירה על היגיינה ובמקרה הצורך - שימוש בתרופות להקלת התסמינים, כמו אף סתום וכאבים. 

שפעת: מחלה ויראלית המתבטאת בחום גבוה, בכאבי שרירים ובדלקות

שפעת היא מחלה קשה יותר מהצטננות. היא נוכחת בחיינו כבר כ-2,400 שנה, כשאחת לכמה שנים היא תוקפת בעוצמה וקוטלת המוני בני אדם ברחבי העולם. השפעת נגרמת ע"י וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ובהם 3 סוגים של אינפלואנזה, המכפילים את עצמם במהלך כשבוע. התפרצות השפעת פתאומית ולרוב כוללת חום גבוה, כאבי ראש ושרירים, עייפות. לעיתים מופיעים תסמינים נוספים: נזלת, כאב גרון או תחושת לחץ בחזה. גם נגד שפעת אין תרופה יעילה, הפתרון הטוב ביותר הוא מניעתה בעזרת חיסון.

מהם סוגי החיסונים נגד שפעת?

החיסון המוכר: חיסון באמצעות הזרקת נגיף מומת, שאינו יכול לחולל מחלה, ולכן מאושר לכולם, מגיל 6 חודשים. החיסון מומלץ גם לאוכלוסיות בסיכון, כדוגמת: נשים בהריון, מדוכאי חיסון, קשישים ועוד. החיסון בטוח לחלוטין ותופעות הלוואי שייתכנו מקומיות בלבד (באזור ההזרקה). 

חיסון High Dose: לראשונה בישראל: חיסון מומת בזריקה, במינון גבוה מהחיסון הרגיל, אשר נחשב ליעיל יותר ולבטוח באותה מידה. בשלב זה הוא מאושר לשימוש לגילאי 65 ומעלה. 

חיסון בתרסיס לאף - "פלומיסט": חיסון שקיים, השנה, רק בחלק מקופות החולים. חיסון ללא צורך בזריקה, ובניגוד לחיסונים הקודמים שהזכרנו, מכיל נגיף חי ומוחלש. מערכת חיסונית תקינה אמורה להתגבר על הנגיף המוחלש בקלות ולפתח חיסוניות. חסרונו הגדול שהוא שמתאים לבעלי מערכת חיסונית תקינה עד גיל 49 בלבד. הוא אינו מתאים לנשים בהריון, מדוכאי חיסון או אנשים שנמצאים בקרבת חולה עם דיכוי חיסוני חמור, אסטמתיים ועוד. תופעות לוואי אפשריות הן סימפטומים קלים ביותר. ולמרות שהיו, בעשור האחרון, חילוקי דעות לגבי יעילות התרסיס בהשוואה לזריקה, הוא הוכר כיעיל על ידי רשויות הבריאות ולכן משווק השנה. 

דלקת ריאות: מחלה חיידקית המתבטאת בחום גבוה, שיעול והקאות

דלקת ריאות היא מחלה שנגרמת על ידי חיידקים, בעיקר פנאומוקוק או מיקופלסמה. היא מאובחנת בצילום חזה, ע"י זיהוי "תסנין" - אזור הצללה שמשתקף בצילום בגוון בהיר יותר מרקמת ריאה מלאה אוויר, שנראית בגווני שחור. התסמינים הבולטים הם: חום גבוה, תשישות, נשימה מהירה והקאות. 

6 מאפיינים מבדלים בין קורונה למחלות החורף

  • תהליך הופעת התסמינים: תסמינים שמופיעים בהדרגה יכולים להעיד על הצטננות או קורונה. תסמיני השפעת מופיעים ב"בום", ביום אחד.
  • חום: קורונה, שפעת ודלקת ריאות מתבטאות בחום גבוה. הצטננות לא חייבת להיות מלווה בחום, ואם כן, הוא נמוך וזניח.
  • נזלת והתעטשויות: אופייניות בשפעת ובהצטננות, נדיר שיופיעו בדלקת ריאות ובקורונה.
  • חולשה כללית, שיעול, כאבי ראש ושרירים וקוצר נשימה: נדיר שיופיעו בהצטננות, אך שכיחים בשפעת, בדלקת ריאות ובקורונה.
  • אובדן טעם וריח: רק בקורונה
  • חיסון והתנהגות מניעתית: ניתן להתחסן נגד שפעת ודלקת ריאות. להצטננות ולקורונה אין חיסון. כדי למזער את הסיכון להדבקה, בכל המחלות, מומלץ לא להתקהל במקום סגור, להקפיד להתעטש למרפק, לשמור על היגיינה תכופה ובמקרה של קורונה: חובת טעיית מסכה על הפה והאף במקומות ציבורים.

סיכום חשוב:

בחודשים הקרובים, כל מי שייפתח תסמיני שפעת יוכרז כחשוד בקורונה. הדרך היחידה לשלול קורונה היא באמצעות בדיקת מטוש. אך עד לתשובה סופית, חולים שסובלים מחום, משיעול, מחולשה ומכאבי שרירים יצטרכו להיכנס לבידוד. כל מי שיגיע למיון עם תסמיני שפעת - יעבור בדיקת קורונה באגף בידוד קורונה במיון, עד שתתקבל תשובה שלילית לקורונה עבורו. 

המלצה רפואית: השנה, יותר מתמיד, חשוב להתחסן נגד שפעת!

אנו צופים שהחורף הזה יתאפיין בתחלואה כפולה: גם שפעת וגם קורונה. בהשוואה לשפעת, קורונה גם מדבקת יותר וגם עלולה לתקוף את הגוף בצורה קשה יותר. אבל, בניגוד לקורונה, את התחלואה בשפעת אפשר למנוע בעזרת חיסון שיעילותו הוכחה. לכן, ככל שיותר אנשים יהיו מחוסנים משפעת, כך יצטמצמו העומסים הקשים על מערכת הבריאות כולה, נגן על אוכלוסיות הסיכון ונתרום למאבק בקורונה. המשיכו להקפיד על כללי ריחוק גופני ועטיית מסכות מצילת חיים, כדי להימנע מהידבקות הן מקורונה והן משפעת. יחד, נעבור את החורף בשלום.

תפריט ניווט תחתון