תוכן עניינים

גם לך צנחו העפעפיים?

האם ניתוח צניחת עפעפיים הוא הליך רפואי או קוסמטי, מתי לא ניתן לנתח ומה לעזאזל עושים עם שקיות מתחת לעניים?

ראיון עם פרופ' יגאל ליבוביץ, מנהל מכון אוקולופלסטיקה, מ"מ מנהל מערך עיניים


"צניחת עפעפיים מתייחסת בעיקר לעפעף העליון ויכולה להופיע בגילאים שונים גם במבוגרים וגם בילדים קטנים. אצל תינוקות שנולדים עם עפעף צנוח הוא עלול להסתיר את שדה הראייה העליון שלהם, ובמקרים מסוימים נצטרך לנתח אותם בגיל מאוד צעיר כדי לאפשר להם ראייה בעין. זה גיל קריטי כיוון שאצל תינוקות המח עלול להפסיק להשתמש בעין אם היא עצומה רוב הזמן. 
אנשים מבוגרים פונים אלינו כאשר הם מרגישים שיש להם עודפי עור שמכבידים על העפעפיים, אחרים שעברו ניתוח לשיפור הראיה כמו ניתוח קטרקט אך לא מרגישים שיש מספיק שיפור בראייה ומתברר שיש להם עפעפיים צנוחים או מטופלים שכבר שנים סובלים מצניחת עפעפיים שהחמירה עם הזמן וכעת מפריעה להם מאוד מבחינה תפקודית".

  • מהי צניחת עפעף?
"זהו עודף עור מעל הריסים או היחלשות של השריר שמרים את העפעף – ואז אין בהכרח עודפי עור, אבל העפעף נראה נפול או שמוט". 

  • זה עניין אסתטי או רפואי?
"זה יכול להיות עניין אסתטי או רפואי. אצלנו בבית החולים מתעסקים במקרים רפואיים בלבד, אבל התחום יכול להיות לפעמים די אפור. למשל, אישה או גבר בני 75, עם צניחת עפעפיים בינונית שלא נראית לכאורה מאוד משמעותית, אבל אם זה מתבטא בהפרעה תפקודית ברורה, הנטייה שלנו היא לעזור להם ולהתייחס לזה כבעיה רפואית. לעומת אם מדובר בצעירים בשנות ה 20-30 עם מעט עודפי עור, רוב הסיכויים שמדובר בהפרעה אסטטית ולא תפקודית". 

  • איך מגדירים מה רפואי ומה לא?
"כרופאים, יש לנו קריטריונים כדי להגדיר מתי מדובר במקרה רפואי או לא, וזה מבוסס על בדיקת המטופל. הצורך בבדיקות נוספות כמו שדה ראיה ממוחשב קיים בעיקר בחברות הביטוח או חלק מקופות החולים, אך עבורנו הרופאים היא לא נדרשת".

  • אפשר 'לעבוד' על הרופא?
"מטופלים יכולים לספר לרופא המטפל שלהם בקופת חולים שזה מפריע להם והם יופנו במקרים רבים אלינו לבית החולים. אנחנו נבדוק אם מדובר בהפרעה רפואית, ואנשים שאין להם אינדיקציה רפואית נאמר להם בצער שלא נוכל לנתח אותם. אנחנו מסתמכים על ניסיוננו כרופאים ומה שאנחנו רואים מולנו בבדיקה".

  • איך נעשה הניתוח? משתמשים בלייזר?
"מדובר בניתוח שקיים כבר שנים רבות והוא מאוד לא מסובך ומאוד יעיל. עושים חתך עדין בעור בעזרת להב רגילה או מחט חשמלית. השימוש בלייזר מאוד לא נפוץ ופחות יעיל בסוג כזה של ניתוחים. עם השנים יש שיפור בחומרי ההרדמה שמשתמשים בהם וביכולות שלנו לטשטש את המטופל בזמן הניתוח. בזכות התנאים האלה המטופלים מאוד נינוחים בניתוח, יש פחות נפיחות ושטפי הדם וגם ההחלמה קצרה יותר".

  • מה משך ההחלמה מהניתוח?
"תלוי בסוג הניתוח. אנחנו ממליצים לאנשים לנוח בבית ביומיים הראשונים אחרי הניתוח ולעשות קומפרסים קרים. הם יכולים לעשות פעילות רגילה ולא מאומצת. בסך הכל, ההחלמה מהניתוח די פשוטה"

  • מהם הסיכונים בניתוח?
"זהו ניתוח שיש בו מעט סיכונים אם נעשית בחירה נכונה של המנותחים. אנחנו נמנעים מלנתח אנשים עם בעיית יובש בעיניים שכן הסיכוי להחמרה של היובש אחרי הניתוח גבוה יותר. זה עלול להיות ממש מסוכן ולכן צריך להיות זהירים. יכולים להיות אחרי הניתוח שטפי דם וסימנים כחולים – אבל אלה יחלפו די מהר הם לא מהווים סכנה".

  • ומה עם העפעפיים התחתונים, השקיות?
"הם תמיד מוגדרים כבעיה קוסמטית ולא מפריעים לתפקוד הראייה. לא נקבל מטופלים אלה לניתוח בבית החולים והם יחזרו הביתה מאוכזבים שכן קופות החולים לא יסכימו לממן את הפעולה. בגדול, מדובר בניתוח של הסרת חלק מהשומן מהעפעף התחתון כדי שלא יראה נפוח".

  • מה קורה עם מי שמחליט לא לטפל בצניחת עפעף?
"במבוגרים לא קורה כלום אם לא מטפלים, אבל בתינוקות זה לפעמים קריטי. באנשים מבוגרים מדובר באיכות חיים ואסתטיקה. לפעמים הצניחה כל כך חמורה שלא רואים בעין, אבל זה מקרה קיצון. יש אוכלוסייה גדולה של אנשים שלא מודעים לבעיה שלהם או שהם מפחדים מאוד מניתוח בגלל מידע לא נכון שנחשפו אליו".

  • מה משך הניתוח?
"הניתוחים האלה לא עורכים זמן רב. לפעמים עושים ניתוח משולב של עפעפיים עליונים של העפעף שכולל גם הסרת עודפי עור וגם חיזוק השריר. זהו ניתוח מעט ארוך יותר. מגיעים לשריר שנמצא מתחת לעור ובאמצעות תפרים מחזקים אותו לעפעף".

  • איזה עוד מקרים יש בעפעפיים?
"יש מקרים של עפעף שאינו במקומו – הוא פונה פנימה והריסים יכולים לגרד את גלגל העין, לפגוע בקרנית ולגרום לדלקת. זה מתפתח הדרגתית, קורה יותר אצל מבוגרים ועלול להחמיר בעקבות ניתוחים תוך עיניים. בנוסף, בגלל שצינור הדמעות נמצא בתוך העפעף עלולות להיות בעיות של דמע, וזה בגלל המיקום הלא נכון של העפעף (פנימה או החוצה) או שצינורית הדמעות עצמה לא מתפקדת כמו שצריך. ברוב המקרים הטיפול יהיה ניתוח, בדרך כלל די פשוט עם החלמה קלה.
בנוסף, אנחנו נתקלים בגידולים בעפעפיים – שפירים או סרטניים. לפעמים ניתן להסיר אותם בקלות ולעתיים נדרשת כריתה ושיחזור לא פשוטים. חלק גדול מהגידולים מתגלים כגוש כהה או בהיר שלא היו שם קודם או שהשתנו וזה דורש בדיקה כמובן של רופא עיניים".

  •  האם נשים יותר מגברים יפנו לניתוח?
"באופן מסורתי, מכיוון שיש פה גם עניין של מראה, יפנו יותר נשים מגברים לניתוח הרמת עפעפיים. בשנים האחרונות אנחנו רואים עליה הדרגתית גם בשיעור הגברים שפונים לניתוח".

  • האם כל אחד יסבול מצניחה בעפעף?
"לא בהכרח. אין ספק שלגנטיקה יש פה תפקיד חשוב- רוב הסיכויים שכולנו נראה כמו אחד ההורים שלנו".



יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון