תוכן עניינים

כואב אבל פחות

נחתם? חיממתם את המקום וגם קיררתם? לקחתם משככי כאבים, אבל כאב הגב לא מרפה? ייתכן שתופנו לקבל זריקה שמטרתה לייצב את מצבכם * מתי זה יכול לעזור ומתי פחות

ראיון עם ד"ר סילביו בריל, מנהל המכון לטיפול בכאב, בית החולים איכילוב



  • מה זה בכלל כאב גב?
"כאב גב זה סל גדול של סיבות ואבחנות. לרוב אנחנו לא יודעים מה המקור המדויק של הכאב. בחלק מהמקרים מדובר בפריצת דיסק או בלט דיסק, בחלק מהמקרים בשינויים ניווניים של עמוד השדרה ולפעמים מדובר בבעיה של חוסר איזון בין שלד ושריר. אך לרוב אנחנו לא יודעים במדויק מה המקור  של הכאב . 

  • ואם נעשה צילום גב או נפנה לאורתופד מומחה?
"גם אז לא בטוח שמקור הכאב יהיה ברור. בדיקות הדימות, חשובות ככל שיהיו, לא תמיד יתנו את התשובה ממה נובע כאב הגב שלכם. גם במקרה של בלט ופריצת דיסק, לא תמיד הם יסבירו את הכאב הספציפי של כל אחד. אגב, יכול להיות בלט במקום אחד וכאב במקום אחר".

  • מי מגיע אליכם למרפאת הכאב
"אם מסתכלים על כלל החולים שמגיעים למרפאות כאב בארץ ובעולם- כ-80% מהם סובלים מכאבי גב, רובם כאבי גב תחתון".

  • האם נגזר על כל אחד מאתנו לסבול מכאבי גב?
"לצערי מעל 85% מהאנשים יסבלו מכאב גב, מסיבה זו או אחרת. זה יכול לחלוף, לחזור על עצמו או להיות ממושך. בכל מקרה הזמן עושה את שלו והכאב יחלוף בסוף. כמובן שלא כולם יכולים לעמוד בכאב ולכן יגיעו אלינו למרפאה. אגב, גם אם יש פריצת דיסק ואפילו כזאת שלא מטופלת, הכאב יחלוף לאחר כמה חודשים. הגוף מסדר את עצמו, הבלט קטן במשך הזמן והכאב חולף, כך זה קורה ברוב המקרים".

  • יש גיל מסוים שבו כאבי הגב מתחילים?
"אין גיל, אבל ככל שמתקדמים עם הגיל השכיחות לכאבים עולה. זה קשור למבנה שלנו, לעומסים שהעמסנו על הגוף שלנו, לתאונות שעברנו ולאורח חיים לא בריא – אך אין משהו מובהק שניתן להגיד עליו שהוא הגורם הראשי לכאבי גב".     

  • נשים סובלות יותר מגברים?
"כן. 60% מכלל המטופלים שמגיעים למרפאות כאב הן נשים ו-40% גברים. בגילאי 40 עד 50 יש יותר גברים, אך בהמשך זה מתהפך והמספרים נוטים מאוד לטובת הגברים".

  • אילו עצות יש לך כדי למנוע כאבי גב?
"לחזק את הגוף והשרירים, להימנע מהשמנת יתר, לא לעשן, לארגן את הבית ואת סביבת העבודה בצורה טובה שתפחית תאונות, לא לשבת שעות בכיסא – לקום מדי פעם לסיבוב, לשבת על כיסא ארגונומי עם תמיכה טובה לידיים".

  • איזה ספורט מומלץ?
"כל אחד צריך למצוא את הספורט שטוב לו, שקרוב לבית ושהוא יצליח להתמיד בו. חשוב לשלב גם תרגילי כוח וגם מתיחות. פילטיס, פלדנקרייז, יוגה מאוד מומלצים".

  • נניח שיש כאבי גב שלא מרפים. מה עושים?
"ראשית נרצה לבדוק דגלים אדומים ולשלול גידול או תהליך דלקתי. כמו כן נבדוק אם יש פגיעה נוירולוגית כלשהי אצל המטופל שיכולה להתבטא, בין השאר, בצליעה או באי שליטה על הסוגרים. משם נתקדם  לצילומי הדמיה ואז נחליט על אבחנה וטיפול. הטיפול יתחיל תמיד מהקל לכבד. נתחיל במנוחה, חימום או קירור של המקום ומתן משככי כאבים".

  • אם זה לא עזר?
"כאן נכנסות הזריקות שיכולות לתת פתרון מידי לכאב. אם שללנו את כל הדגלים האדומים ואבחנו את הבעיה – נוכל להציע זריקות שיש להן שיעורי הצלחה גבוהים בהרגעה של כאב אקוטי".

  • יש סיכון כלשהו בזריקות?
"תמיד יש סיכון כלשהי. יש פה הכנסת מחט שצריך לדעת לעשות טוב ובתנאים הכי טובים ומקצועיים".

  • מתי מפנים מטופל לזריקה?
"זה מאוד משתנה מאדם לאדם, תלוי בכוח הסבל וברמת החרדה בה הוא נמצא. בכל מקרה בטח שלא נמליץ על זריקה ביום יומיים הראשונים של הכאב, אבל אם אדם צורח מכאבים ולא יוצא מהמיטה נקדם את הזריקה כדי לעזור לו. לעומת זאת, אם רמת הסבל סבירה ואפשר למשוך עוד נחכה ונראה אם הכאב יחלוף מעצמו".

  • איך נעשית הזריקה?
"הזריקות נעשות בהנחיית רנטגן או אולטרה סאונד שמנחה את הרופא המזריק למקום ההזרקה. הזריקה מכוונת לאזור עמוד השדרה למקום בו הבלט או פריצת הדיסק גורמים ללחץ על העצבים שיורדים מעמוד השדרה לגפיים. הזריקה היא פעולה אמבולטורית שלוקחת כשעה עד שעתיים. נותנים הרדמה מקומית ומבצעים את הזריקה, נחים מעט ואפשר ללכת הביתה".

  • מתי זה מתחיל להשפיע?
"אני בודק ושופט את ההשפעה של הזריקה לא בדקות ובשעות, אלא עד שבוע, אז יכולה להיות עלייה בעקומת ההטבה של הכאב. לפעמים צריך להגיע לעוד זריקה או עוד שתים".

  • ההזרקה יכולה לדחות את הניתוח?
"במקרים רבים כן. לרוב המנתחים יש גישה שמרנית שמשמעותה – קודם ננסה משככי כאבים, אחר כך זריקות ורק אז - אם כלום לא עזר נגיע לניתוח. אם אין חובה לנתח נותנים לזמן לעשות את שלו ומפנים באופן אקטיבי להזרקות שכן זהו פתרון טוב לתקופה האקוטית של הכאב". השפעה חיובית נוספת היא לאפשר התחלה של פיזיותרפיה בהקדם. 

  • מה מטרת הזריקה?
המטרה שלה כפולה – גם לעזור עם הכאב וגם לנסות להימנע מניתוח על ידי משיכת הזמן עד שהגוף יתקן את עצמו".

  • ומה הלאה?
"צריך לזכור שההזרקות הם תחילת המסלול של הטיפול. ייצבנו אותו ועכשיו צריך את שיתוף הפעולה שלו לטיפולי פיזיותרפיה וחיזוק השרירים. ההזרקה לא פותרת את הבעיה, רק מייצבת את המטופל ומסייעת לו להמשיך בטיפול".

  • 4 כללים ברפואת כאב
1. לא לסבול בשקט. צריך לדעת לבקש עזרה. לא לשכב במיטה ולקוות שהכאב יעבור.
2. לא פותרים את הבעיה, מקלים על הכאב. אם יש פריצת דיסק, אנחנו לא נשפר את מצב הדיסק. מרפאת כאב תוכל לעזור להתמודד עם הכאב למרות פריצת הדיסק שקיימת.
3. עבודה משותפת. המטופל צריך לשתף פעולה עם הצוות הרפואי. ירידה במשקל, הפסקת עישון, הקפדה על תרגילי פיזיותרפיה – בלי שיתוף פעולה מצד המטופל לא נתקדם.
4. העבודה מתחילה כשיוצאים מהמרפאה. יצאתם מאירוע של כאב? עשו ריסטרט לחיים שלכם. שנו את אורח החיים וחזקו את עצמכם באופן קבוע.  

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון