תוכן עניינים

חום יולי אוגוסט, מבשר גם את חופשת הקיץ הגדולה. זמן להנאה, בילוי ורגיעה. אתם מוזמנים לבחור את המקום והסגנון, ד"ר פיני הלפרן, מנהל המחלקה לרפואה דחופה (מיון) במרכז הרפואי תל-אביב, מצייד בעצות בריאות כיצד לעבור את הקיץ בשלום

 הסכנה - שמש

ידוע לכולם כי חשיפה לשמש מסוכנת, לכן לפני החשיפה לשמש יש להימרח בתכשירי הגנה, גם אם לא מדובר בחשיפה בחוף הים, אלא רק בשהייה בחוץ. תכשירי ההגנה חשובים במיוחד בחשיפות הראשונות לשמש ולבעלי עור בהיר. גם עם קרם הגנה – יש להגביל את זמן החשיפה!
ההמלצה – להצטייד בתכשירי הגנה בעלי מקדמי הגנה  15 - 30.
אם בכל זאת נכווינו מהשמש – מים קרים מקלים, אם יש כאבים, ניתן ליטול משכך כאבים. אם נוצרו שלפוחיות, לא לפוצץ אותן אלא לפנות לרופא. אין למרוח משחות לא מוכרות או משחות שאינן מיועדות לכוויות.

הסכנה - טביעה

מידי שנה, במיוחד בקיץ, עשרות אנשים מתים מטביעה, זו אחת הסכנות המשמעותיות ביותר בקיץ.

ההמלצה -  מי שאינו יודע לשחות שלא יכנס למים עמוקים!  גם למתרחצים שיודעים לשחות- לא לרחוץ בחוף ללא מציל, לא להיכנס לבד לים, מומלץ שתמיד יהיה מישהו שידע שנכנסתם למים, אל תרחיקו לכת מבלי לדעת לאן, אל תשחו בחוף שאינו מוכר.

הסכנה - התייבשות

חשוב לשתות נכון ומספיק, בכל ימות השנה.
ההמלצה - ביום חם כשנמצאים בחוץ, יש לשתות 3-4 ליטרים ביום. אם נמצאים במקום ממוזג, אין צורך לשתות יותר מאשר בחורף. צריך לשתות בהתאם לחשיפה לחום.
אם מזג האוויר חם ויבש, חשוב לשתות, גם אם לא מרגישים שמזיעים.
אדם  צריך לשתות בממוצע  2- 2.5 ליטרים ביום שיגרתי, כולל נוזלים מהמזון, כלומר כ - 8 עד 10 כוסות. כשנמצאים בחוץ ובחום יש לשתות  2-3 כוסות לשעה.
חשוב לזכור; קולה, קפה ותה, הם משקאות שמגבירים מתן שתן. כששותים ומשתינים מאבדים מלחים, בעיקר אם מזיעים. כמות המלח שיש לצרוך ביום היא 2-3 גרמים. לכן, אם עושים מאמץ יוצא דופן, בחום ומזיעים, מומלץ להוסיף לתזונה חטיף מלוח אחד. 

הסכנה - זיהומי מזון

חשוב להימנע מצריכת מזון מקולקל, הגורם להרעלת מזון.

ההמלצה – שמירה על היגיינה, של הידיים, של משטחי החיתוך מעץ ומפורמייקה. אין לשמור מזון מעבר לתאריך התפוגה שעל האריזה. יש להכניס את המזון לצינון, להקפיד על מקום רכישת המזון ומקום הכנתו ואכילתו. 
חשוב לזכור; גם הוירוסים וגם החיידקים מתרבים במזון הלא מצונן. בקיץ הדבר שכיח יותר.

הסכנה - עקיצות

בקיץ, במרכז הארץ, חי העכביש -  השיישן החום, זהו העכביש הארסי היחיד המשמעותי בארץ. עקיצתו אינה מסוכנת אך היא לא נעימה. 
ההמלצה - אם העקיצה גדלה ובאמצעה כתם כחול כואב, יש לפנות לרופא, הסכנה בקיומה של עקיצה כזו טמונה בזיהום המשני.
הסכנה - מדוזות
הדרך היחידה להימנע ממפגש עם המדוזות היא לא להיכנס לים.
ההמלצה – אם בכל זאת מתעקשים לרחוץ בים, ניתן להימנע מצריבת מדוזה, באמצעות תכשיר מיוחד שדוחה את עקיצת המדוזה. התכשיר נמכר בבתי המרקחת.  
אם בכל זאת נעקצתם;  לא לשטוף במי ברז!, אלא - לנגב במי ים או בחול, ולגשת לסוכת המציל שם יש חומץ, שמנטרל את הצריבה ונזק נוסף כמו גירוד ואדמומיות. גם אלכוהול או בירה יעילים כמו החומץ.
הסכנה - מכת חום
מכת חום נגרמת כשנמצאים בחוץ,  אין מספיק מים ואין דרך להגיע לצל ולהקל על עומס החום.
הסימנים למכת חום אינם ברורים, ועלולים לבוא לידי ביטוי ברגזנות, חיוורון, הזעה, וכו' 
ההמלצה - כל שינוי התנהגותי מחייב בדיקה. יש למדוד חום בפי הטבעת, זו הבדיקה האמינה ביותר.
חשוב לזכור; אם מודדים חום בבית השחי או בפה, והוא גבוה, אזי יש חום. אולם, אם מודדים חום באיברים אלו ולא עולה החום, אזי, כלל לא בטוח שאכן אין חום.
מומלץ להימנע  מתכנון פעילות בימי קיץ חמים במיוחד, להימצא בצל, להצטייד במים ובכובע. 

הסכנה - הזעת יתר

הזעת יתר הינה מצב שבו ייצור מוגבר של זיעה גורם להפרעה ניכרת בפעילויות היומיומיות, ולפגיעה באינטראקציה החברתית ובתפקוד במקום העבודה. חשוב להבחין בין הזעת יתר מפושטת - אשר יש לברר את הגורם להיווצרותה, לבין הזעת יתר מקומית, המופיעה בבתי השחי, בכפות הידיים או בכפות הרגליים.

ההמלצה: כיום, לגיטימי ומקובל לטפל בהזעה בבתי השחי, מטעמים אסתטיים בלבד, גם ללא כל התסמינים של הזעת יתר, וזאת בין היתר באמצעות הזרקת בוטוליניום טוקסין לעור בית השחי במרווחים קטנים.

תפריט ניווט תחתון