תוכן עניינים

כל מסוק מקפיץ את הלב



טור אישי של ד"ר אורלי ברק, מנהלת ביה"ח השיקומי ובשביל"ם - בית החולים לשיקום פצועי מלחמה, המרכז הרפואי ת"א- איכילוב


אני עומדת בין בנייני איכילוב הגבוהים. על בניין אחד תולים את השלט החדש של "בשביל"ם", בית החולים לשיקום פצועי מלחמה, על גג הבניין שממול נוחת מסוק יסעור עם שלושה חיילים פצועים קשה. אני סומכת על האנשים שלנו שכל השלושה יגיעו אלינו לשיקום. עד הרגע הזה, הם נלחמו את המלחמה של כולנו. ברגע הזה מתחילה המלחמה האישית של כל אחד ואחת מהם. המלחמה לחזור לחיים.
 
מאז פרוץ המלחמה נפצעו מעל 4,500 איש במדינת ישראל, כמחציתם אנשי כוחות הביטחון. ההערכה הינה כי חלק נכבד מהם יזדקק לשיקום באשפוז וכמעט כולם יזדקק לסוג מסוים של שיקום, גופני או נפשי. לצערנו הצפי הוא לפצועים נוספים. מערכת השיקום במדינה כולה מונה כיום כ 950 מיטות שיקומיות, שבכמעט מחציתן כבר מאושפזים פצועי מלחמה. צריך לזכור שהצורך בשיקום פצועי מלחמה מצטרף לצורך השוטף בשיקום חולי שבץ, תאונות דרכים, מחלות אונקולוגיות ועוד. 
 
באיכילוב עוד לפני המלחמה, פעלה מחלקת שיקום כללי בת 52 מיטות אשפוז ועוד 50 עמדות של אשפוז יום שיקומי. לאור הצפי לצורך משמעותי במענה שיקומי בעקבות המלחמה, הוחלט להרחיב את יכולות ביה"ח השיקומי, הושקעו מאמצים ומשאבים רבים בציוד, כוח אדם, בינוי ואף נראות וחוויית המטופל. מחלקות השיקום הגריאטריות הועברו לאתרים חלופיים בבית החולים וכעת מוקדש בניין השיקום כולו, על כל 120 מיטותיו, לקליטת פצועי המלחמה. למיטות האשפוז מתווספות עוד 100 עמדות אשפוז יום (פי שתיים מבשגרה), מרפאות מומחים וTele-Rehabilitation (תמיכה ומעקב מהבית כשנדרש). 
התפיסה השיקומית שלנו אומרת שהפצוע נכנס למעגל השיקומי מיד עם יציאתו מחדר הניתוח. מתאמת שיקום מלווה אותו לכל אורך האשפוז משלביו הראשונים, וביחד עם רופאי השיקום וצוות מקצועות הבריאות, תופרת לו את החליפה השיקומית המותאמת לו אישית. בין אם זה טיפול שיקומי במחלקה האורתופדית, אשפוז שיקומי, שיקום יום, מכונים ועוד. 
המערך שלנו מותאם ומיועד לשיקום הפצועים המורכבים ביותר, שזקוקים לטיפול שיקומי במקביל להמשכיות טיפול כירורגי, אורתופדי, נוירוכירורגי ועוד. פצועים הזקוקים להדמיות מתקדמות ולהתערבויות ניתוחיות תכופות יעברו אותן, וימשיכו לבצע את התהליך השיקומי בין לבין ההתערבויות. 
 
אבל אנחנו לא משקמים רק את הגוף. אנחנו שמים דגש משמעותי על השיקום הנפשי, בכל אמצעי השיקום הקיימים, לרבות אמצעים טכנולוגיים ודיגיטליים חדשניים. 
ולבסוף, שלמעשה מתחיל מוקדם מאוד בתהליך, אנחנו דואגים לשיקום מקצועי ותעסוקתי, הקניית השכלה וכישורים שיאפשרו למשוקם לחזור לחיים פעילים, יצרניים ומשמעותיים.

אנחנו מרגישים חובה וזכות גדולה להיות שם בשביל הפצועים, אזרחים וחיילים, צעירים וזקנים, עד שישלחו לנו תמונות מזכייה באליפות, תינוק חדש במשפחה או טיול בחו״ל. עד שיחזרו לחיים!




תפריט ניווט תחתון