תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

אחת מדרכי האבחון הבסיסיות ביותר למחלות דרכי העיכול בילדים, מבוססת על בדיקה אנדוסקופית. בדיקה אנדוסקופית הינה בדיקת אבחון והסתכלות פנימה לדרכי העיכול, תוך שימוש באנדוסקופ, שהינו צינור גמיש ודק, שבקצו מקור אור ומצלמה זעירה המאפשרת הסתכלות ישירה אל חללים פנימיים בגוף. האנדוסקופ משמש לאבחון ואף מאפשר לקחת דגימה (ביופסיה) או לבצע פעולות טיפוליות- בהתאם למקרה ולצורך.

סוגי בדיקות אנדוסקופיות

  • גסטרוסקופיה - בדיקה של רירית הוושט, הקיבה והתריסריון (החלק הראשון של המעי הדק) באמצעות החדרת אנדוסקופ דרך הפה. בבדיקה עצמה ניתן לקבל מידע ראשוני מאקרוסקופי (מהסתכלות הישירה) ובהתאם לצורך לקיחת דגימה (ביופסיה) לבחינת הימצאות של חיידק הליקובקטר פילורי, האחראי לכיב (אולקוס) של הקיבה או התרסריון.
  • קולונוסקופיה - בדיקה של כל המעי הגס וחלק מהמעי הדק באמצעות קולונוסקופ, שהינו צינור דק וגמיש, המוחדר דרך פי הטבעת ומובל במעלה המעי הגס. בבדיקה זו, ניתן להוציא דגימות לבדיקה מיקרוסקופית באמצעות מלקחיים גמישים שמועברים דרך הקולונוסקופ, וכן להסיר פוליפ במצב של דימום רקטלי.
  • סיגמואידוסקופיה - בדיקה של החלחולת ושל המעי הגס הסיגמואידי (פרשדון) באמצעות מכשיר צפיה שנקרא סיגמואידוסקופ. בבדיקה זו נחסכת ההכנה הנדרשת לקראת בדיקת קולונוסקופיה אולם, האזור הנבדק הינו מצומצם יותר.
  • אנדוסקופיה של דרכי המרה והלבלב (ERCP) - בדיקה לאבחון הצינורות המובילים אל התריסריון מן הכבד, כיס המרה והלבלב, המבוססת על החדרת אנדוסקופ והזרקת חומר ניגוד. בדיקה זו נדירה בקרב ילדים אולם  במקרה הצורך, תבוצע הבדיקה בשיתוף עם המכון לדרכי העיכול והכבד של המרכז הרפואי תל-אביב.
  • אולטרסאונד אנדוסקופי (EUS) - בדיקה לאבחון צינור מערכת העיכול ואיברים פנימיים קרובים כמו הלבלב וכיס המרה, באמצעות החדרת אנדוסקופ שבראשו מתמר אולטרסאונד. הקצה החיצוני של האנדוסקופ מחובר למחשב ההופך את ההד החוזר מהמתמר לתמונת אולטרסאונד. בשיטה זו מתקבלת תמונת הדמיה מדויקת יותר וכן מידע מהימן יותר אודות האיבר הנבדק למול אולטרסאונד חיצוני על-פני הבטן. שיטה זו מאפשרת גם לקיחת דגימה (ביופסיה). הבדיקה מבוצעת בשיתוף עם המכון לדרכי העיכול והכבד של המרכז הרפואי תל-אביב.

בדיקה ללא כאב
ניתן לבצע את הבדיקות האנדוסקופיות בדרך נעימה יותר, ללא כאבים או סבל מיותר של הילד ומשפחתו. לכן, הבדיקות מבוצעת בהרדמה כללית, על ידי רופאה מרדימה מומחית לילדים, אשר משגיחה על הילד במהלך הבדיקה. הרדמה זו שונה מהרדמה שמבוצעת בחדר ניתוח, היות והילד נושם בכוחות עצמו בזמן השינה. באופן זה, הילד עובר את הבדיקה בבטחה, מבלי לחוות כאב או טראומה נפשית.

פגישת ייעוץ לפני הבדיקה
טרם הבדיקה מתקיימת פגישת ייעוץ עם האחות האחראית של היחידה שבמהלכה מקבלים הדרכה על מהות הבדיקה וההכנה הנדרשת של הילד, לביצוע בדיקה אופטימלית. 

לאחר הבדיקה
לאחר הבדיקה הילד חוזר לחדר התאוששות שם הוא מתעורר בנוחות, ומקבל שתייה ומזון. בתום ההתאוששות, הילד משוחרר לביתו עם תוצאות מפורטות של הבדיקה, אשר לעיתים כוללות אף צילומים מתוך הבדיקה עצמה.

בדיקות נוספות
ביחידה למחלות דרכי העיכול והכבד (גסטרו), מבצעים בדיקות אבחון נוספות כגון: תבחיני תנועתיות, מנומטריה של הוושט ופי הטבעת, תבחין ניטור חומציות הוושט, תבחיני נשימה שונים לספיגת סוכרים ולקטוז וכן, ביופסיה של הכבד.

תפריט ניווט תחתון