תוכן עניינים

המיתוס הנפוץ שאישה בהריון צריכה לאכול עבור שניים אינו מדויק, ואין צורך להעלות את כמות הקלוריות בצורה משמעותית. יחד עם זאת לתזונת האם לפני ובזמן ההיריון יש השפעה מכרעת על בריאותה ועל בריאות העובר, ולכן כדאי שתכירי את האיסורים ובעיקר את סוגי המזונות החשובים בתזונתה של כל הריונית.
האם מספקת לעובר את כל הדרוש לו לצורך גדילתו והתפתחותו מרגע ההתעברות, זה כולל כמובן גם את מרכיבי המזון המגיעים אליו דרך השליה. הדרישות התזונתיות בהריון עולות ולעתים יש צורך בשינוי בתזונה כך שכמות המרכיבים התזונתיים החיוניים, כמו חלבונים, ויטמינים ומינרלים תעלה.  
צריכת הקלוריות עולה בכ- 300 קלוריות ליום בלבד, וזאת בתנאי שלפני הכניסה להריון האישה אכלה בצורה תקינה. עליה קטנה זאת בקלוריות חשובה מהשבוע ה- 12-13 והלאה. כדאי להוסיף את הקלוריות הללו ממוצרי חלב, קטניות, בשר רזה או לחם ודגנים, לא מממתקים, שוקולדים ועוגות קרם, במיוחד לאור העובדה שהרבה פעמים לאחר הטרימסטר הראשון, שבמהלכו נשים רבות מרגישות בחילות, הקאות וכדומה, לא מעט נשים אוכלות הרבה יותר מדי, כך שה- 300 הקלוריות הנוספות המומלצות טובעות בעודפי האוכל.


חלבון

ההמלצה לצריכת חלבון בהריון היא כ- 60-70 גר' ביום. המלצה זו איננו מהווה בעיה בחברת השפע משום שאנו אוכלים בדרך כלל הרבה מעבר לכמות זו. חלבון נמצא כמעט בכל סוגי המזון, ובמיוחד במוצרי בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב, אותם מומלץ לצרוך מדי יום. ניתן למצוא חלבון גם במקורות צמחיים, כמו קטניות, דגנים, שקדים ואגוזים. חשוב לציין שחלבון ממקור צמחי איננו מלא, כך שנשים טבעוניות שאינן אוכלות חלבון מן החי כדאי שיידעו את הצירופים המתאימים של חלבונים מן הצומח, כמו צירוף של דגנים וקטניות (למשל מג'דרה או מרק גריסים ושעועית לבנה) המספקים חלבון מלא פחות או יותר. אפשר להוסיף גם אגוזים ושקדים, אך לא לשכוח שהם מכילים הרבה מאוד קלוריות: כ-650 קלוריות ל-100 גר', מה שעובר בהרבה את ההמלצה על תוספת של 300 קלוריות ביום. נשים רבות מרגישות דחייה מבשר, במיוחד בתחילת ההיריון, אפשר במקום לאכול יותר ביצים ומוצרי חלב.

חומצה פולית

הדרישה לחומצה פולית באישה הרה עולה פי יותר מ- 2.5 מהמצב הרגיל, כך שההמלצה היומית היא 400 מיקרוגרם, גם לפני כניסה מתוכננת להריון. לפי מחקרים רבים תוספת של חומצה פולית לנשים טרם כניסתן להריון מקטינה את שכיחות הפגמים בצינור העצבי של העובר, ממנו נוצר המוח וחלקים אחרים של מערכת העצבים. חומצה פולית נמצאת בכמות נדיבה במזונות רבים, בעיקר בירקות ירוקים, פירות טריים, דגנים מלאים וקטניות. כמות של 400 מיקרוגרם של חומצה פולית ליום ניתן להשיג על ידי צריכה של: כוס מיץ תפוזים, 2 פרוסות לחם חי, 1.5 כוס חסה, 0.5 כוס שעועית מבושלת או 0.5 כוס אספרגוס מבושל. כיום נמכרים דגני בוקר המועשרים בחומצה פולית, אבל, להבדיל מויטמינים אחרים שספיגתם מהמזון מלאה יותר מאשר מבליעת כדורים, חומצה פולית נספגת הרבה יותר טוב מתוך התכשיר, כך שהיום ממליצים לכל אישה שמתכננת הריון ליטול כדור של חומצה פולית. חומצה פולית מצויה כיום בכל תכשיר של ויטמינים המיועד לנשים הרות או בתכשיר נפרד. אין לצרוך תכשירים המכילים יותר מ- 400 מיקרוגרם חומצה פולית ביום.

ברזל

מחסור בברזל בקרב נשים בתקופת הפריון ידוע היטב. אחוז גבוה של נשים צעירות נמצא במחסור בברזל ברמה זו או אחרת, בלי להיות מודעות לכך כלל. לתופעה זו מספר סיבות, והעיקריות ביניהן - צריכה בלתי מספקת של מוצרים המכילים ברזל מחד ואיבוד משמעותי של הברזל בזמן הוסת ובלידות כתוצאה מאיבודי דם מאידך. לכן נשים רבות נכנסות להריון כבר במחסור בברזל. הפסקת הווסת וספיגה יעילה יותר של ברזל בזמן ההיריון עוזרות במידה מסוימת לשמור על כמויות הברזל, אך מאחר ובהריון הצורך בברזל עולה משמעותית, רבות הנשים המפתחות אנמיה בתקופה זו וזקוקות לתוספת ברזל, במיוחד לאחר השבוע ה- 13, שאז ההמלצה היא 30 מיליגרם ברזל ליום.
ברזל נמצא במזונות כמו בשר ועופות, דגים, מאכלי ים, ובמידה פחותה בקטניות ובפירות יבשים. אך יש לזכור שספיגתו במערכת העיכול נמוכה יחסית. אנו סופגים ברזל בצורה המרבית דווקא ממוצרי בשר, איברים פנימיים ודגים. ספיגת ברזל ממקורות צמחיים נמוכה, אך אפשר לשפרה במידה מסוימת על ידי תוספת מזונות העשירים בוויטמין C, כמו מיץ לימון או פלחי קלמנטינות בסלט ירקות, מיץ תפוזים סחוט כפתיח לארוחה צמחונית וכדומה. הוספת כמות קטנה של בשר או דג לתבשילי ירקות משפרת את ספיגת הברזל מהם, אף שלא חייבים לאכול את הבשר או את הדג. בכל תכשיר של ויטמינים המיועד לנשים הרות ישנה תוספת ברזל, אך ישנם מקרים רבים בהם יש צורך בתוספת משמעותית יותר על ידי תכשירי ברזל נפרד כדי למנוע אנמיה. תכשירי ברזל מומלץ ליטול בין הארוחות או לפני השינה על קיבה ריקה עם מים ולא עם חלב, תה או קפה, המאטים את ספיגת הברזל.  תכשירי ברזל עלולים, לצערנו, לגרום לעצירות אצל חלק מהנשים.
מומלץ לכל אישה בהריון לבצע, מעבר לבדיקות דם הרגילות, גם בדיקות  Iron ו-Ferritin. רק בדיקות אלה מגלות מחסור בברזל ולאו דווקא בדיקת ההמוגלובין השגרתית.

אבץ

תוספת אבץ חשובה להתפתחות תקינה של העובר. חסר באבץ עלול להתפתח גם מליקוים תזונתיים. כמות האבץ המומלצת בהריון- 15 מ"ג ליום. אבץ נמצא במזונות כמו סוגי בשר רזה, קטניות, אגוזים, גרעינים, דגני בוקר ובחלב ומוצריו. בתכשירים המיועדים לנשים הרות ישנה בדרך כלל הכמות המומלצת של אבץ. מומלץ ליטול מולטי-וויטמינים המיועדים לנשים בהריון מסמסטר השני, עם אוכל.

סידן

ההמלצה לצריכת סידן בהריון היא 1,000- 1,200 מ"ג ליום. רוב הסידן בגוף מאוכסן בעצמות. הוא נדרש במיוחד בשליש האחרון של ההיריון, כשבניית השלד של העובר מגיעה למקסימום ומתחילה התפתחות השיניים. לצורך זה משתחרר מעצמות האם כ- 300 מ"ג סידן ליום. כדי לספק סידן בצורה תקינה מומלץ לאכול מוצרי חלב, אשר בנוסף לסידן מכילים גם חלבון, ריבופלאבין וחלקם גם ויטמין D – החיוניים להתפתחות העובר. סידן נמצא גם בירקות עליים, כמו כרוב, ברוקולי, חסה וכדומה, בקטניות, חלב סויה המועשר בסידן בלבד, סרדינים משומרים, פירות יבשים ועוד. נשים שאינן צורכות מספיק סידן מהמזון מסיבה כלשהי (אי סבילות לחלב או מכל סיבה אחרת) חייבות להוסיף סידן מתכשירים. במיוחד זה נוגע לנשים צמחוניות ולנשים מתחת לגיל 25, אשר עדיין בונות את העצם. בדרך כלל מומלץ לרוב הנשים ליטול תכשיר סידן כדי לא להיות תלויות רק בצריכה מהמזון, בהנחה שרובן אינן מקבלות את מלאו הסידן בתזונתן.

ויטמין B12

ויטמין חשוב בהריון, הנמצא רק במזונות מן החי - בשר ועופות, דגים וחלמון ביצה. מחסור ב-B12 נפוץ מאוד בכלל ובנשים הרות במיוחד. המחסור גורם לעייפות, סחרחורת, ירידה בזיכרון,  כאבי רגלים ועוד. לא רואים את הערכים שלו בבדיקות רגילות. מומלץ לבקש בדיקת דם לוויטמין B12, ואם הוא נמוך או גבולי - ליטול תכשיר בנפרד. שימו לב שרוב התכשירים של ברזל ו-B12 מכילים גם את חומצה פולית, לכן יש לעשות חישוב של חומצה פולית כדי לא לעבור את המינון המקסימאלי המותר של 800 מיקרוגרם ליום.

מגנזיום

נמצא בכמות מצומצמת במזונות, משום שהוא הולך לאיבוד במזונות המעובדים שאנו מרבים לאכול. הוא נמצא בעיקר בדגנים מלאים, עלים ירוקים, קטניות. חסר במגנזיום תורם לעליה בלחץ הדם, כאבים והתכווצויות ברגלים, עייפות, כאבי שרירים ועוד. מומלץ לאכול את המזונות העשירים במגנזיום וליטול תוסף מזון במידת הצורך. 

דגנים וקטניות

אין הגבלה על צריכת דגנים וקטניות במהלך ההיריון כולל סויה ומוצריה. מומלץ לצרוך דגנים מלאים וקטניות מאחר ואלו מהווים מקור לפחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים. מומלץ לשטוף ולסנן את הדגנים והקטניות לפני הבישול ולבשלם היטב.
לגבי סויה ומוצריו: אין מחקרים בבני אדם שמראים שצריכת סויה במהלך ההיריון פוגעת בעובר. ישנם מחקרים בעכברים שהראו שמתן של פיטואסטרוגנים בכמות גבוהה הרבה יותר ממה שנצרך בתזונה עשויה להשפיע על פוריות העובר בבגרותו. בפועל לא נמצאו ממצאים דומים בבני אדם שחיים בחברות שצורכות הרבה סויה כגון סינים ויפנים.

דגים ופירות ים

הימנעי מדגים ופירות ים עשירים בכספית. דגים ידועים כמקורות טובים לחלבון ויוד, בנוסף דגים מסוימים מהווים מקור לאומגה 3. צריכה מספקת של אומגה 3 קשורה להתפתחות תקינה של המוח ומערכת הראייה של העובר. עם זאת חלק מהדגים ופירות הים מכילים רמות גבוהות של כספית ורמות גבוהות של כספית עשויות לפגוע בהתפתחות מערכת העצבים של העובר. ככל שהדג גדול ומבוגר יותר כך שהוא מכיל יותר כספית. מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) ממליץ להימנע במהלך ההיריון מהדגים הבאים : דג חרב, כריש, מקרל ענק ו-Tilefish (אינם נמכרים בארץ).
במהלך ההיריון ניתן לצרוך עד 340 גרם דגים ופירות ים לשבוע – שווה ערך לשתי מנות בינוניות של: טונה בהירה משומרת, סלמון, זהבון, שפמנון, בקלה ושרימפס. טונה לבנה בשם טונה אלבקור יש להגביל לעד 170 גרם לשבוע. באופן כללי כדאי לגוון בין סוגי הדגים הללו במהלך השבוע. הימנעי מדגים ופירות ים נאים או שאינם מבושלים דיים בשל חשש מפני גורמים מזהמים מומלץ להימנע מצריכה של:

  • דגים ופירות ים נאים או שאינם מבושלים דיים, למשל: צדפות לא מבושלות, סושי, סשימי, סביצ'ה.
  • דגים ופירות ים מעושנים, למשל: לקס - סלמון מעושן, אלא אם הם מבושלים היטב.
אם צורכים דגים ופירות ים חשוב לבשל אותם היטב. דג מבושל היטב כשהוא מתפורר בקלות והוא בעל צבע אטום, פירות ים מבושלים היטב כגון שרימפס ולובסטר כאשר הם מקבלים צבע לבן. ניתן לצרוך ביצי דגים (קוויאר) מפוסטרות.

בשרים ועופות

הימנעי מבשרים, עופות שאינם מבושלים דיים. מומלץ להימנע מצריכה של:

  • בשרים שאינם מבושלים או אינם מבושלים דיים כגון סטייק rare-medium/rare, סטייק טרטר, קרפצ'יו.
  • בשרים מעושנים כגון: נקניקים, נקניקיות, פסטרמות, אלא אם הם מבושלים היטב. 
  • ממרחי בשר או כבד קרים. ניתן לצרוך ממרחים משומרים.
  • עופות שנקנו ממולאים– המילוי עשוי להזדהם.
חשוב לבשל היטב את הבשרים, העופות והביצים. ניתן לוודא שהבשר מבושל דיו על ידי מד חום לבשר.

צמצמי או הימנעי מצריכת כבד - כבד מכיל כמות גדולה מאוד של ויטמין A שיכול להזיק לעובר המתפתח, בעיקר בטרימסטר הראשון.


ביצים

ביצים צריכות להיות מבושלות עד שהחלמון והחלבון מוצקים. מומלץ להימנע מביצים לא מבושלות או לא מבושלות דיין כגון ביצת עין, ביצה רכה, קצף ביצים ומוצרים המכילים אותו (למשל בקינוחים כמו מוס, טירמיסו), רטבים (כמו רוטב מיונז ביתי, רוטב קיסר, רוטב הולנדז).

מוצרי חלב ומיצים

מוצרי החלב מהווים מקור לחלבון וסידן. במהלך ההיריון ניתן לצרוך מגוון מוצרי חלב, מומלץ על גבינות עד 5% ויוגורטים וחלב עד 3%.
כדי למנוע זיהום מומלץ להימנע מצריכה של:

  • מוצרי חלב לא מפוסטרים.
  • גבינת ברי, פטה, קממבר, גבינה כחולה, גבינה מקסיקנית – אלא אם כתוב במפורש על הגבינה שהיא מפוסטרת.
  • מיצי פירות וירקות לא מפוסטרים למשל בדוכני מיצים.

ירקות ופירות 

למניעת זיהומים מומלץ:
  • לשטוף את הפירות והירקות היטב במים לפני צריכתם.
  • להימנע מנבטים לא מבושלים.

להשמין מנחת

אחת השאלות המהותיות של תזונה בהריון היא השאלה של המשקל.  משקל תקין של האם ועלייתה התקינה במשקל חשובים לאם ולתינוק גם יחד. ברור מעל לכל ספק שכל אישה בהריון צריכה לעלות במשקל. מאוד לא מומלץ לעשות דיאטות הרזיה בזמן ההיריון, אפילו במקרה שהאישה הנכנסת להיריון סובלת מעודף משקל, זאת משום שהעובר תלוי באספקת מזון על ידי האם ודיאטה מקטינה את צריכת אבות המזון החשובים ועלולה להזיק לעובר.

תוספת משקל

  • עליה סבירה במשקל לנשים שהתחילו את ההיריון בתת משקל היא 12-18 ק"ג 
  • לנשים במשקל תקין 11-16 ק"ג 
  • ולנשים בעודף משקל 7-11 ק"ג 

חלוקת תוספת משקל
עלייה במשקל בסוף ההיריון כוללת בתוכה את המרכיבים הבאים (ממוצעים):

  • משקל העובר כ- 3.5 ק"ג 
  • משקל הנוזלים העובריים כ- 3.5 ק"ג
  • השליה כ-1/2 ק"ג
  • השדיים כ-1 ק"ג
  • נפח הנוזלים בגופה של האם כ- 2 ק"ג 
  • מאגרי השומן של האם כ- 3.5 ק"ג. 
  • סה"כ כ- 14 ק"ג. 

תת משקל
משקל לא תקין של האם עלול להווה גורם סיכון להתפתחות לא תקינה של העובר. לפי מחקרים, בקרב נשים בעלות משקל ירוד לפני כניסתן להריון, ובמיוחד אלה שלא עלו במשקל במשך ההיריון, עולה הסיכון ללידות מוקדמות ולהיוולדות תינוקות בעלי משקל נמוך - תופעות המסכנות את בריאות הוולד.
תינוקות אלה בסיכון גבוה יותר להתפתחות פיזית וקוגניטיבית לא תקינה ואף בסיכון לשכיחות גבוהה יותר למחלות המתפתחות בגיל מבוגר, כמו מחלת לב, סוכרת ואחרות. כמו כן, משקל נמוך של האם מסכן אותה עצמה.

עודף משקל
גם משקל עודף של האישה בזמן ההיריון אינו רצוי. הוא עלול לסכן את בריאותה שלה, כגורם לעליה בלחץ הדם, סוכרת הריונית ועוד. תינוקות של נשים בעלות עודף משקל עלולים להיוולד במשקל גבוה (מעל 4 ק"ג), מה שעלול לגרום לקשיים בלידה, ניתוחים קיסריים וכדומה. ישנם מחקרים המראים קשר בין משקל גבוה של האם והתפתחות בעיות אורתופדיות בתינוקות, ובדומה לבעיות הקשורות למשקל נמוך של האם, לעליה בסיכון למחלות לב ולסוכרת בגיל המבוגר.
לתשומת לב: לעתים קרובות נשים הרות סובלות מבצקות, כך שעליה פתאומית במשקל יכולה להיות מוסברת על ידי תופעה נפוצה זו ולאו דווקא על ידי עלייה בשומן הגוף.


סוף עונת המיתוסים

  • מיתוס: ממתיקים מלאכותיים - אסור במהלך הריון
    תשובה: לא נכון. ממצאי המחקרים ונייר עמדה של  AMERICAN DIETETIC ASSOCIATION משנת 2008 מדברים על כך שצריכת ממתיקים מלאכותיים שהורשו לשימוש אפשרית לשימוש גם בהריון במסגרת ההגבלות הרגילות על ממתיקים מלאכותיים. יחד עם זאת, מומלץ לצמצם את הצריכה לכ- 3 כוסות משקה דיאטטי ביום.
  • מיתוס: מזונות משומרים- אסור במהלך הריון
    תשובה: לא נכון. ניתן לצר וך מוצרים משומרים במהלך ההיריון, יש לשמור כללי בטיחות כדי למנוע הרעלה (כללים אלו נכונים גם לנשים שאינן הרות) והם – להימנע מצריכת המזון בקופסת השימורים במידה והקופסה חלודה/ פגועה/ נפוחה או שלמזון בקופסה ריח רע.
  • מיתוס: מזון חריף - אסור במהלך הריון 
    תשובה: לא נכון. מותר לאכול מזון חריף במהלך ההיריון בתלות תחושות האישה ההרה. אם היא סובלת מבחילות ו/או צרבות מומלץ להימנע ממזונות חריפים ולהעדיף תיבול עדין.
  • מיתוס: ירקות ופירות שמהווים מקור לוויטמין A - אסור במהלך ההיריון
    תשובה: לא נכון. ירקות ופירות כתומים כמו גזר, בטטה, תפוז, אפרסמון, משמש וכן לא ירוקים כמו ברוקולי, כרוב וסלק מכילים קרוטנואידים שהם חומרים שהופכים בגוף לוויטמין A. עם זאת, אין סכנה לעודף ויטמין A ממקור של קרוטנואידים מאחר וכאשר המאגרים בגוף מלאים שיעור ההמרה שלהם לוויטמין A יורד. זאת בניגוד למוצרים מן החי כמו כבד וביצים המכילים ויטמין A בצורתו הסופית. כבד עשיר במיוחד בוויטמין A ולכן אינו מומלץ לצריכה מוגברת במהלך ההיריון. 
  • מיתוס: בוטנים - אסור במהלך ההיריון 
    תשובה: נכון חלקית. במשפחות שבהן אחד ההורים או הילדים סובלים מאלרגיה קיימת המלצה להימנע מבוטנים במהלך ההיריון. הבוטנים הם גורם אלרגיה (אלרגן) חזק וישנו חשש שחשיפת העובר אליו במהלך ההיריון, במשפחה שבה יש נטייה גנטית לאלרגיות, תוביל לכך שהוא יפתח אלרגיה לבוטנים בהמשך מעגל החיים. המלצה זו אינה תקפה לנשים הרות שאין במשפחתן היסטוריה של אלרגיות.
  • מיתוס: פירות המכילים אנזימי פירוק כמו אננס ופפאיה- אסור במהלך ההריון
    תשובה: לא נכון. ישנה אמונה קדומה שצריכת אננס ופפאיה יכולה להקדים צירי לידה. אמונה זו חסרת בסיס ואינה מוכחת מדעית. 
  • מיתוס: פטרוזיליה - אסור במהלך ההיריון
    תשובה: לא נכון. מיצוי פטרוזיליה מרוכז בכמויות גדולות עשוי לגרום להתכווצויות שרירי הרחם לפי הנטורופתיה. עם זאת, פטרוזיליה שנצרכת במזון כחלק מתזונה מאוזנת אינה יכולה לגרום נזק ולכן ניתן לצרוך אותה ללא חשש גם במהלך ההיריון.
  • מיתוס: שומשום ופרג - אסור במהלך ההיריון
    תשובה: לא נכון. ישנה אמונה קדומה שצריכת שומשום ופרג אסורה במהלך ההיריון אבל אין לכך כל בסיס מדעי.


לאכול או לא לאכול

להלן מספר עצות כלליות לתזונה בהריון:

  1. הימנעי מבשרים, עופות, דגים, פירות ים וביצים שאינם מבושלים או אינם מבושלים דיים/ מעושנים וכן ממוצרי בשר מעובדים כמו נקניקים ונקניקיות וממרחי בשר וכבד מקוררים. צמצמי או הימנעי מכבד ומוצריו.
  2. הימנעי ממוצרי חלב ומיצים שאינם מפוסטרים.
  3. הימנעי מדגים שסכנת הזיהום מהם גבוהה והגבילי את צריכת הדגים לעד 2 מנות בינוניות לשבוע.
  4. הימנעי לחלוטין מאלכוהול.
  5. הגבילי את צריכת הקפאין לעד 300 מ"ג ליום כלומר כ- 2 כוסות קפה או כ- 3-4 כוסות תה.
  6. אם אינך בטוחה לגבי מקור של מזון מסוים ודרגת הניקיון שלו– הימנעי ממנו.
  7. הקפידי על שטיפת ידיים לפני ואחרי הכנת מזון ואכילה ועל ניקיון הכלים שמשמשים להכנת המזון.

תפריט לדוגמה המומלץ לנשים הרות

ארוחת בוקר

  • דייסת קווקר על חלב, או 2 פרוסות לחם מלא מרוחות בגבינה 5% או אבוקדו או טחינה או פרוסת גבינה צהובה.
  • סלט ירקות עם שמן זית

ארוחת עשר

  • בין לבין - פרי או יוגורט אם יש צורך

ארוחת צהריים

  • מרק גריסים
  • עוף (ללא עור) בגריל או מוקפץ ברוטב סויה
  • אורז מלא או בסמטי
  • ירקות מוקפצים
  • סלט ירקות
  • אם אין זמן וחשק לבשל - לחמנייה עם פסטראמה או טונה או אבוקדו וירקות

ארוחת ארבע

  • יוגורט טבעי עם פרי או 2 פרוסות לחם עם ממרח וירקות

ארוחת ערב

  • 2 פרוסות לחם, מרוחות באבוקדו או גבינה 5% או טחינה

  • ביצה קשה או חביתה

  • סלט ירקות עם שמן זית או טחינה

ארוחת לילה
יוגורט עם פרי או 2 פרוסות לחם עם ממרח

ארוחה חכמה

האם עשוי המזון שאוכלת האם ההרה להשפיע על יצירת עובר מושלם שיתברך בכל המעלות? גם המדע מחפש תשובה לשאלה זו ומתרכז בעיקר בהתפתחות מוח העובר. מחקרים מסוימים מצביעים על קשר בין התפתחות מוח העובר לבין צריכה של חומצות שומן מסוג אומגה 3 במזונה של האם. חומצות אלה נמצאות בעיקר בדגי ים צפוניים והם חלק חשוב בהרכב מוחו המתפתח של העובר בטרימסטר השלישי. לכן מומלץ לצרוך יותר סלמון, מקרל וטונה אדומה, בעיקר בשלבים מתקדמים של ההריון.

היחידה לתזונה ודיאטה

היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי ת”א  מייעצת בנושאי תזונה, בין היתר, לנשים הרות ומיניקות. הייעוץ במסגרת היחידה ניתן למביאים טופס 17 מקופת החולים, לחולים המאושפזים במסגרת המחלקה, ותמורת תשלום.
היחידה כוללת 15 דיאטניות קליניות מוסמכות, בעלות התמחויות שונות. לפרטים וקביעת תור: 03-6973533, 03-6973547

פורום תזונה ודיאטה

מהי תזונה נכונה בהריון? האם מותר לעשות דיאטה בהריון? ובכלל כמה משקל מותר להעלות? דיאטניות מוסמכות מהיחידה לתזונה ודיאטה, יענו לכן על שאלות בנושאי תזונה בהריון ובכלל.

www.tapuz.co.il/tasmc

תפריט ניווט תחתון