וידאו

ד"ר קפוסטה על מומים מולדים בלב
ביהח דנה-דואק לילדים


המרפאה הקרדיולוגית בביה"ח דנה מספקת שירותי אבחון וטיפול למספר אוכלוסיות


  • מאושפזים בביה"ח דנה (פגים, תינוקות, טיפול נמרץ ילדים, מח' ילדים וכד') 
  • מרפאה אמבולטורית לבירור ומעקב קרדיולוגי של ילדים מהקהילה
  • שירותי אקו לב עובר לנשים הרות מהקהילה אשר הופנו לבדיקה או לנשים מקרב אוכלוסיית המטופלות במח' נשים בביה"ח ליס.  

תחומי הפעילות


  • מומי לב מולדים -  כ-11.6 מכל 1000 לידות מאובחנים עם מומי לב מולדים, המהווים את המומים השכיחים ביותר ביילודים (כ-40% מכלל המומים). מומי לב מולדים חולפים בחלקם ללא התערבות, ובחלקם נותרים אולם לא מפריעים למהלך חיים מלא. יחד עם זאת, בחלק מהמקרים יש צורך בהתערבות תרופתית או פולשנית על מנת למנוע מגבלות, תחלואה או תמותה. 

בירור גנטי המתבצע לעתים במהלך ההריון לרוב אינו מספק לאבחון מומי לב כשלעצמו. מומים אלה, ובעיקר המשמעותיים ביניהם, ניתנים לאבחון טרום לידתי בסקירות המוקדמות והמאוחרות במהלך ההריון, או בבדיקת אקו לב עובר המתבצעת על ידי קרדיולוג ילדים, ולאחריה ייעוץ מורחב לגבי משמעויות הממצאים במידת הצורך. 
באותם ילדים שנולדו עם מומי לב מולדים – יופיע ביטוי קליני בהתאם לסוג המום וחומרתו, ומכאן - בחלק מהמקרים תתבצע האבחנה לאחר הלידה, בין אם בסמוך ללידה או בהמשך החיים, לרוב באמצעות בדיקת אקו לב. 
חלק מהמומים יתוקנו בפעולות ניתוחיות או צנתוריות, ובהמשך החיים יהיה הילד במעקב לוודא היעדר סיבוכים. 

  • מחלות לב נרכשות-  באופן יחסי, בילדים יש מעט מחלות לב נרכשות ומעט בעיות הנובעות מ'בלאי' של מרכיבי הלב. יחד עם זאת, ישנן מספר מחלות משמעותיות העשויות להופיע בגילאי הילדות – דלקת של שריר הלב (מיוקרדיטיס), של קרומי הלב (פריקרדיטיס) מחלות אלה עשויות להופיע באופן חריף, לרוב בעקבות זיהום, ועשויות לפגוע באופן משמעותי בתפקוד הלב.
    Rheumatic Fever- מחלה הנגרמת בעקבות חשיפה לזיהום בחיידק הסטרפטוקוק מקב' A, ואשר בעקבותיה עשוי להופיע נזק למסתמים בלב.
    מחלת קוואסאקי – מחלה אינפלמטורית העשויה לפגוע בעורקים הכליליים של הלב ולהביא להפרעה עתידית באספקת הדם לשריר הלב עצמו. 

  • מעקב תפקוד לבבי באוכלוסיית ילדים המטופלים בכמותראפיה. בילדים הלוקים בגידולים ממאירים שונים ואשר הטיפול במחלתם עשוי לפגוע בתפקוד הלב מתבצע מעקב שוטף וארוך טווח לאיתור פגיעה בתפקוד הלב. אוכלוסיה זו רגישה גם לזיהומים משמעותיים ויצירת קרישי דם בזמן הטיפולים האינטנסיביים, ואנו פועלים לאיתור המצבים הנ"ל וכמובן לטיפול בהם בהמשך. 
חשוב לציין כי הפרעה בתפקוד הלב עשויה להופיע גם שנים רבות לאחר סיום הטיפולים הכמותראפיים ולכן כיום מתבצע מעקב לטווח הארוך מדי מספר שנים. 

  • אקו לב עובר – איתור וזיהוי מומי לב מולדים. במידה ומזוהה מום או מחלה בעובר – ייעוץ להוריו, וטיפול בממצא בהתאם. בעוברים בהם מאובחנות הפרעות קצב, ניתן טיפול תרופתי לעובר על ידי מתן התרופה לאם, בשיתוף פעולה עם היחידה להריון בסיכון גבוה.
למידע נוסף על הבדיקה

  • אבחון וטיפול בהפרעות בקצב הלב- בילדים קיימים מספר מצבים המתבטאים בהפרעות קצב, מסוגים שונים. הפרעות אלה עשויות להיות קלות ולא להתבטא בסימנים משמעותיים, ולחילופין בחלק מהמחלות עשויות להיות אף קטלניות. באמצעות בדיקות שונות (אקג, הולטר, מבחן מאמץ, ועוד) ניתן לרוב להגיע לאבחנה בסיסית. בהמשך ניתן לטפל בהפרעות אלה בתרופות או בהתערבות פולשנית כגון צנתור לצריבת מסלולים חשמליים שאינם תקינים.  כמו בילדים, גם בעוברים עשויים להופיע מצבים הכרוכים בהפרעות קצב לעובר, ובאמצעות אקו לב עובר ניתן לרוב לאבחנן ולטפל בהתאם.  


צוות היחידה


פעילות המרפאה:

  • מרפאות לב - 3 פעמים בשבוע
  • אקו לב עובר - פעמיים בשבוע


ניתוחים | טיפולים | בדיקות

פרטי היחידה

מרפאה: 03-6974521
זיומן תורים: 03-6974000
פקס: 03-6947577
מרפאות דנה דואק
קומת קרקע
שעות קבלת קהל: א'-ה' בין השעות 08:30-12:30

תפריט ניווט תחתון