תוכן עניינים

מאת: עידן מיליצ'ר פסיכותרפיסט, מטפל זוגי ומשפחתי, אחראי מרפאה סקסולוגיה אנאורגנית גברים, בי''ח ליס מרכז רפואי ת"א.

לא משנה לאן נפנה כיום ובכל מקום נראה שבילי אופניים שנסללו לרווחת הרוכבים, ועליהם אנשים רבים המצוידים באופניים משוכללים ולבושים במיטב בגדי הרכיבה. רכיבה על אופניים היא דרך נפלאה להגיע ממקום אחד למשנהו. זו גם צורה מצוינת של פעילות גופנית, המקנה את אותם היתרונות הבריאותיים כמו להליכה, ריצה, שחיה, ופעילויות אירוביות אחרות. יחד עם כל הנאמר לעיל,  יש גברים ונשים הנוטים להימנע מרכיבה על אופניים, כי הם חוששים שזה עלול לגרום נזק לאיברי הרבייה שלהם ולפגוע בתפקוד המיני שלהם.


רכיבה על אופניים ומיניות


מה הבעיה בכלל?

למען הגילוי הנאות, יש מחקרים התומכים בדאגה הזאת. מחקרים אלו מתייחסים לאלו הרוכבים באופן מקצועי, משקיעים שעות מידי יום ברכיבה וגומעים מאות קילומטרים של דיווש כל שבוע. או אז, במקרה שכזה של רכיבה מרובה, קיימת האפשרות של פגיעה באיברי המין.  יחד עם זאת, בחיים כמו בחיים, יש הרבה דברים שניתן לעשות כדי להגן על הבריאות המינית שלך, תוך כדי רכיבה, בדומה למטרת הרכיבה המיועדת לשיפור בריאותנו הכללית. ראשית, בואו ולא נעמיס ולא נאשים את מושב האופניים. כשיושבים על כיסא האופניים, המשקל מחולק לפי שני הישבנים. מצב זה יוצר לחץ חיץ הנקבים, אזור בגוף שיוצא מפי הטבעת לאברי המין. חיץ הנקבים, מכיל את העצבים ועורקים המזינים את הפין בגברים ואת הדגדגן ואת שפתי הפות בנשים. הישיבה הממושכת  על מושב אופניים מפעילה לחץ על חיץ הנקבים. מצב זה יוצר דחיסה של העצבים והעורקים החיוניים האלה. מצב ממושך ותדיר שכזה, יכול להוביל לחוסר תחושה ובעיות אחרות. 
לחץ על עורק הערווה יכול להוסיף לפגיעה בעצב הזה וכתוצאה מכך לגרום לזיקפה זמנית או ממושכת. מושב אופניים צר יכול להפחית את זרימת דם לפין בשיעור של עד 66%, ואפילו מושב רחב יכול להפחית את הזרימה ב -25%. מצב דומה יכול להביא לבעיות מיניות הקשורות לרכיבה על אופניים בנשים.


ומה אומרים המחקרים?

במהלך 10 עד 15 השנים האחרונות, נעשו מספר מחקרים בתחום, אשר מצאו קשר בין רכיבה על אופניים עם בעיות מיניות. הנה כמה דוגמאות:
חוקרים נורבגיים העריכו 160 גברים שמלאו שאלון לאחר שנטלו חלק בטיול אופניים של כ 324 ק"מ. לאחד מכל חמישה הגברים היתה חוסר תחושה בפין. הקושי בתחושה שנמשכה ממספר שעות ועד יותר משבוע. בואו ולא נתלהב, אבל לשלושה עשרה אחוזים (21 גברים) היתה זיקפה, ברמה כזו או אחרת, ON& OFF במשך של עד שבוע. זקפה כזו שלא היתה להם קודם. חוקרים מהמכון הלאומי לבטיחות ובריאות תעסוקתיות העריכו 17 מחברי יחידת סיור משטרתי אופניים בסינסינטי, אוהיו. הגברים, כחלק מתפקידם, רכבו בממוצע כמעט 5 שעות וחצי  בכל יום עבודה. כמעט כולם חוו חוסר תחושה באיברי מין מעת לעת. מי שרכב יותר שעות היה חשוף לסיכון גבוה יותר לבעיות זיקפה. בנוסף, נמצא כי הגברים כבדי משקל, ו/או אלו שבישיבתם היה מופעל הלחץ הגדול ביותר על מושבי האופניים, להם היו הכי הרבה בעיות. במחקר נוסף, החוקרים מצאו כי קצינים לרכיבה על אופני סיור שהשתמשו במושב מיוחד, אף דיווחו על חוסר תחושה בפין, אך הרבה פחות מאלה המשתמשים במושב סטנדרטי. צוות חוקרים בחן גם רכיבה על אופניים ותפקוד מיני בנשים שרכבו בממוצע  שעתיים ביום, מספר ימים בשבוע. נשים אלו חוו תחושה פחותה באיברי המין בהשוואה לנשים שרצו כמה ימים בשבוע, ולא דיוושו כלל.


אז מה עושים?

אין צורך להיבהל, ואין צורך לוותר על רכיבה על אופניים כדי לשמור על התפקוד המיני שלנו. למעשה, ניתן לשבור את מעגל הקסמים של רכיבה על אופניים ובעיות בתפקוד מיני על ידי נקיטה של כמה אמצעי זהירות פשוטים.

  • אין להשתמש במושב מרוצים, כזה עם אף ארוך וצר. חשוב מושב רחב, באופן אידיאלי עם הרבה ריפוד. ג'ל מושבים מלאים והלם קליט-מיוחדים אפילו זמינים.
  • חשוב לא להטות את המושב שלך כלפי מעלה, עמדה שמגבירה את לחץ על חיץ הנקבים.
  • חשוב להקפיד על מושב בגובה הנכון, כך שהרגליים לא יתארכו לחלוטין בחלק התחתון של הדוושה, אלא יהיו מונחות על הפדאל באופן ישר. לקבלת הגנה נוספת, יש לשקול לבישה של  מכנסי רכיבה מרופדות.
  • חשוב להרים את הכידון כך שאתם יושבים זקופים יותר.
  • חשוב לשנות את תנוחת הישיבה מידי פעם, ולקחת הפסקות במהלך נסיעות ארוכות.  
  • מעל לכל, חשוב להיות ערני לתסמיני אזהרה מוקדמים. אם אתם חווים עקצוץ או חוסר תחושה באזור אברי המין, יש לרדת מהאופניים שלך. אם הבעיה מופיעה שוב ושוב גם עם מושב רחב ומרופד, ממוקם במקום טוב, לשקול מעבר למושב אחר. כרוכב ותיק, אני מכיר מושבים עם חריץ באמצע, כזה המוריד את הלחץ על חיץ הנקבים.   
                                             

מילה אישית

נכון אני גם לא מאמן כושר, אך כסקסולוג, אולי העצה הטובה ביותר  שאני יכול לתת היא: להפוך את הרכיבה על אופניים להיות חלק מתכנית כושר מאוזנת במקום להסתמך על רכיבה באופן בלעדי. אני יודע שיותר קל להמליץ מאשר לעשות אבל חשוב לתת מקום גם לריצה ו/או שחייה או חדר כושר. יחד עם זאת, אם רכיבה על אופניים היא "הדבר" ואין דבר אחר הנעשה למען כושרנו ובריאותינו, אז כמה אמצעי זהירות פשוטים יבטיחו כי התשוקה של מי מאיתנו לפעילות גופנית, על אופניים, לא תפגע בתשוקה ובהופעה שלנו בחדר השינה.

תפריט ניווט תחתון