תוכן עניינים

כל הסיבות לנפיחות בבטן ואיך ניתן לטפל בבעיה המטרידה? 

שירי בת ה- 40, נשואה פלוס שלושה ילדים,  סובלת מנפיחות בבטן מאז ומתמיד ומנטייה לעצירויות; יש יציאה אחת ליומיים שאינה יוצאת בקלות. למרות שלשירי מבנה גוף רזה, הנפיחות בבטן גורמת לה להיראות בהריון ולא מעט פעמים היא שומעת מאנשים "מזל טוב", "באיזה חודש את?" ועוד. שירי עושה ספורט  - אירובי ותרגילי כוח פעמיים שלוש בשבוע, מקפידה על תזונה ובכל זאת סובלת מבטן מנפיחות שמפריעה לה הן בפן האסתטי והן בפן הפיזיולוגי מכיוון שהיא סובלת מאי נוחות בבטן ומצורך במתן שתן תכוף. 

מהן הסיבות לנפיחות בבטן ומה הקשר למעי רגיש?

נפיחות בבטן יכולה להיות תסמין של תסמונת המעי רגיש - תסמונת נפוצה באוכלוסייה (3-12%) (1). אם אתם סובלים מבטן נפוחה ומתסמינים נוספים של מעי רגיש כגון: כאבי בטן, אי נוחות בבטן, גזים, שלשולים, עצירויות או שלשולים ועצירויות לסירוגין, חשוב להיבדק אצל רופא על מנת לקבל אבחנה מדויקת. לתסמונת המעי הרגיש קיים טיפול רפואי, אך לעתים הוא אינו יעיל מספיק. במקרים אלו ניתן להוסיף טיפול ברפואה סינית שכולל דיקור סיני, הנחיות תזונתיות על פי הרפואה הסינית וצמחי מרפא במידת הצורך. 

מהם המזונות שעלולים על פי הרפואה הסינית לגרום לנפיחות בבטן?

  • ירקות טריים בכמות גדולה. על פי הרפואה הסינית מומלץ לאכול יותר תבשילים כגון ירקות מבושלים, מרקים, בשר ועוף ולהפחית (לא להימנע לגמרי) מסלטים.
  • ירקות שעלולים לגרום לגזים ולנפיחות בבטן הם כרוב, כרובית, ברוקולי וקולרבי
  • משקאות מוגזים ומשקאות "דיאט" המכילים ממתיקים מלאכותיים עלולים להחמיר גם הם נפיחות בבטן
  •  עישון סיגריות ולעיסת מסטיק עלולים לגרום לבליעת אוויר שמצטבר כגזים במערכת העיכול וגורם לנפיחות בבטן
  • על פי הרפואה הסינית מאכלים מתוקים (אפילו מתוק טבעי כגון תמר או דבש בכמות גדולה) גורם לנפיחות בבטן ולכן מומלץ להפחית במתוקים.




מה כן מומלץ לאכול ולעשות על מנת להקל על הנפיחות?

  • כדאי לישון בשעה מוקדמת יחסית ולישון יותר שעות. על פי הרפואה הסינית יש להיות בשינה עמוקה בשעה 23:00. אנשים שישנים כ- 8 שעות בלילה מדווחים על הקלה בתסמיני המעי הרגיש.
  • מומלץ לא להישאר רעבים. חשוב לאכול עד שעה מהקימה ולדאוג שלא יהיו מרווחים גדולים מדי בין הארוחות. לאכול לפחות 3 ארוחות ביום בשעות יחסית קבועות
  • לא לאכול ארוחות כבדות מדי. להשאיר תמיד מקום לביס אחרון ולא "להתפוצץ מארוחות"
  •  קטניות כגון עדשים, אפונה ושעועית גורמים להרבה אנשים לגזים ולכן כדאי להשרות ולהנביט אותם. משרים את הקטניות בקערת מים במשך לילה, לאחר מכן מסננים את המים ושוטפים את הקטניות במסננת. משאירים את הקטניות במסננת למשך יומיים ולאחר יומיים יצמחו מהקטנייה נבטים קטנים.בשלב זה אפשר לבשל את הקטניות ולאכול אותן.
  • להתרכז בארוחה. לא לאכול מול טלוויזיה/ מחשב/ במצבי מתח ולחץ כי במצבים אלה אפשר לבלוע אויר שגורם לנפיחות ולגזים. 
  • להגביר פעילות גופנית - בעיקר הליכות
  • על פי הרפואה הסינית תה שומר ותה קמומיל יכולים להקל על נפיחות בבטן, גזים ואי נוחות בבטן. ניתן לשים כפית זרעי שומר ו/ או חופן של פרחי קמומיל (ניתן לשלב אותם או לשתות כל אחד בנפרד) בכוס מים רותחים. לחכות שהמים מעט יצטננו ולשתות  במשך היום.

 

ברפואה הסינית קיימות נקודות דיקור להקלה על נפיחות בבטן ועל תסמינים נוספים של מעי רגיש. במחקר שפורסם במגזין הרפואי BMC Gastroenterology נבדקו 233 אנשים שסבלוממעי רגיש (2). בין השאר נבדקה ההשפעה של הדיקור על נפיחות בבטן. 117 אנשים מהם קיבלו 10 טיפולים של דיקור סיני במקביל לטיפול הקונונציונלי, בעוד שאר האנשים שהשתתפו במחקר (116 אנשים) קיבלו טיפול קונוונציונלי בלבד ללא דיקור סיני. לאחר 3 חודשים היה שיפור מובהק בקבוצת שקיבלה דיקור ביחד עם טיפול קונוונציונלי לעומת קבוצת הטיפול הקונוונציונלי והשיפור נמשך גם 6 חודשים לאחר סיום הטיפולים. 

הדיקור נעשה על ידי מחטים דקות וחד פעמיות המוחדרות לגוף, לרוב באזור הרגליים והידיים.  

נחזור לשירי: לאחר הטיפול הראשון היא הרגישה ירידה משמעותית בנפיחות למשך יומיים וכן דיווחה על פחות עצבנות. לאחר שלושה טיפולים החלה לקחת גם פורמולת צמחים לחיזוק, שבעקבותיה דיווחה על שינה טובה יותר ויציאות סדירות וקלות יותר. לאחר שמונה טיפולים הנפיחות הבטנית ירדה משמעותית, הצורך במתן שתן תכוף ירד, תחושת אי הנוחות נעלמה וההרגשה הכללית השתפרה. היא עדיין מגיעה לטיפולי תחזוק אחת לשבועיים ובקרוב ביחד עם ההקלה  בסימפטומים תסיים את הטיפולים בהדרגה. 

 

במכון הגסטרו של ביה"ח איכילוב מבוצעים טיפולים ברפואה סינית. לתיאום תור יש לשלוח מייל ל efrata@tlvmc.go.v.il

*הטיפולים בתשלום


  1. Ami D Sperber, Shrikant I Bangdiwala, Douglas A Drossman et al. Worldwide Prevalence and Burden of Functional Gastrointestinal Disorders, Results of Rome Foundation Global Study. Gastroenterology. Jan 2021, Vol. 160, 1, pp. 99-114.
  2. Hugh MacPherson,corresponding authorHelen Tilbrook,1 J Martin Bland et al. Acupuncture for irritable bowel syndrome: primary care based pragmatic randomised controlled trial. BMC Gastroenterol. 2012; 12: 150.

 

 

 



יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון