תוכן עניינים

ד''ר דן טורנר; מומחה למחלות זיהומיות; מנהל מרכז האיידס

היא פרצה אל העולם לפני כרבע מאה; סבורים כי מקורה בקופים ששימשו מזון לשבטים באפריקה; ההידבקות בה נגרמת על-ידי נוזלי הגוף - דם, נוזלי נרתיק האשה, נוזלי הזרע וחלב אם. מחלת האיידס – מודעות ומניעה הן אמצעי המלחמה

מחלת האיידס (תסמונת הכשל החיסוני הנרכש) היא קבוצת מחלות הנגרמות כתוצאה מפגיעה במערכת החיסון על ידי נגיף בשם HIV

(Immune Deficiency Virus Human). הדבקה בנגיף  מאדם לאדם נגרמת ע"י נוזלי הגוף: דם, נוזל הזרע, נוזלי נרתיק האישה וחלב אם. כשפרצה המחלה לפני כחצי יובל, עולם הרפואה נשאר כמעט חסר אונים למול גורם המחלה, שהרי נגיף ה-HIV, גורם לאורך זמן לקריסת מערכת החיסון וכתוצאה מכך, להופעת מחלות זיהומיות וממאירות ובסופו של התהליך לאבדות בנפש. אולם, בעשור האחרון, ובעיקר עם המצאת 'הקוקטייל' (שם עממי לשילוב התרופתי בו מטופלים נשאי נגיף ה-HIV), חלה התקדמות רבה בהבנת המחלה ובדרכי הטיפול בה.

היום המחלה כרונית, וניתן לחיות עימה ולשלוט בה. אולם, אל לנו להקל ראש, הנגיף חי ובועט בכל מדינות העולם המערבי, לרבות בישראל, והוא בעל יכולת התפשטות והדבקה מדאיגים. בארצות אפריקה הוא כבר הגיע לידי מגיפה, אשר בה לוקים עד כשליש מהאוכלוסייה באזורים מסוימים. אין ספק כי מניעה הינה הדרך הקלה והבטוחה ביותר לטיפול באיידס.

כיצד נדבקים ב-HIV?

  • ההדבקה בין אדם לאדם בנגיף ה-HIV  נגרמת כאמור על ידי נוזלי הגוף: הדם, נוזלי נרתיק האישה, נוזלי הזרע  וחלב אם.
  • הנגיף עובר ביחסי מין ללא קונדום.
  • הנגיף עובר באמצעות דם ו/או מוצרי דם - שימוש משותף וחוזר בכלים חדים שזוהמו בדם כמו למשל: מחט, מזרק, סכין גילוח ומכשירי קעקוע.
  • הנגיף עובר מאישה נשאית HIV לעוברה או לתינוקה. האם יכולה להעביר את נגיף האיידס לעוברה במהלך ההיריון, במהלך הלידה ולאחר הלידה דרך חלב האם.

כיצד לא נדבקים ב-HIV?

  • הנגיף אינו עובר בלחיצת יד, חיבוקים או משחקי ספורט.
  • הנגיף אינו עובר בנשיקה.
  • הנגיף אינו עובר בשימוש בכלי אוכל ושתייה משותפים.
  • הנגיף אינו עובר בישיבה על אסלה משותפת.
  • הנגיף אינו עובר בעקיצת יתוש.

כיצד נזהרים?

ביחסי מין עם בן זוג לא קבוע, תמיד שימוש בקונדום. הקונדום מגן גם מפני מחלות מין אחרות. בעת הזרקה במחטים, הקפדה על שימוש במחטים סטריליות לשימוש אישי בלבד.

בדיקה לגילוי מחלת האיידס – מדוע היא חשובה?

גילוי מוקדם של המחלה, מונע הדבקה לאנשים אחרים. זאת ועוד, גילוי מוקדם של נשאות המחלה, מוביל לקבלת טיפולים אשר דוחים את המעבר מנשאות לחולי ומאריכים חיים. בדיקת האיידס היא בדיקה המזהה נוגדנים לנגיף המתפתחים מספר שבועות לאחר ההדבקה.

  • קיבלת תשובה שלילית: כמעט בוודאות לא נדבקת עד לפני חודשיים.
  • אם בחודשיים האחרונים לא נחשפת לגורם סיכון: לא נדבקת.
  • חשוב לזכור שבשבועות הראשונים לאחר הדבקה הבדיקה יכולה להיות שלילית.
  • קבלת תשובה חיובית: עדיין זקוקים לבדיקות מאמתות כדי לאשר שנדבקת.

במרכז הרפואי ת"א, פועל "מרכז האיידס ע"ש קובלר", אחד משבעה מרכזי משרד הבריאות הנמצאים בבתי חולים באזורים שונים בארץ. המרכז כולל מעבדה, מרפאה, אשפוז יום ומשרד קבלה ועובדים בו רופאים, עובדי מעבדה ומחקר, אחות, פסיכולוג ועובדת סוציאלית.
במרכז פועלת מרפאה המטפלת בנשאים, בחולי איידס ובמשפחותיהם. כמו כן, משמש המקום כמרכז מידע ועזרה לציבור הרחב, בכל הנוגע למידע  וטיפול ראשוני כאשר יש חשד להדבקה. שירות חשוב שאנו נותנים לציבור הינו ביצוע בדיקות איידס חינם. השירות ניתן לכל המעוניין  (תושבים, תיירים, עובדים זרים, חיילים), באופן דיסקרטי. אין צורך בהפניה לבדיקה ואין צורך לקבוע תור לביצוע הבדיקה, כל שצריך הוא להגיע לביה"ח בימים בהם מבצעים את הבדיקות, יש להצטייד בתעודה מזהה עם תמונה.

איידס במספרים

מנתוני חודש נובמבר 2009, עולה כי מעל ל-870 מטופלים נמצאים במעקב במרכז האיידס הפועל בבית החולים. 46% מהם הומוסקסואלים. מספר החולים החדשים שנוספו ב-2009 הוא 100, לעומת 83 חולים חדשים שנוספו בשנה הקודמת. גילם הממוצע של החולים החדשים שנוספו בשנה זו  הוא 35.

הישרדות – הריאליטי של האיידס

ההשערה הרווחת היא, שמקורה של המחלה בקופים חולים במחלת האיידס ששמשו מזון לשבטים באפריקה. ההדבקה מקופים לבני אדם הייתה כנראה תוצאה של תהליך הכנת החיה למאכל; בעת חיתוך החיה, נוצר מגע עם דמו של הקוף ופצעים פתוחים של הצייד. כך התאפשרה ההדבקה הראשונית במחלה. במשך שנים, התפתחו מוטציות גנטיות של הנגיף אשר חוללו את המחלה בקרב בני אדם. עם התפתחות הקשרים בין השבטים והתפתחות דרכי התחבורה, נוצרו תנאים להתפשטות הנגיף ברחבי אפריקה. ההגירה מאזורים כפריים לעירוניים, הגירה בין יבשות שונות ויצירת דרכי גישה ותחבורה מהירות, יצרו תנאים מתאימים להתפתחות המחלה בעולם המערבי.
גם "ההפיכה המינית" בשנות ה-60 וה-70 בארה"ב, השימוש בסמים בהזרקה וכן, מתן תוצרי דם נגועים לחולים, האיצו את התפשטות המחלה בעולם.

תפריט ניווט תחתון