תוכן עניינים

מאת: פרופ' שמואל קויתי, מומחה לאלרגיה ואימונלוגיה קלינית.


אלרגיה בקרב ילדים היא דבר שכיח ביותר, ומספר הילדים האלרגיים המאובחנים בשנים האחרונות גבוה משמעותית ממספר הילדים האלרגיים שאובחנו לפני עשור או שניים. אלרגיות של ילדים עשויות להתבטא באיברים שונים: 

  • על העור - בצורת תפרחות על העור שעלולות לצוץ לעיתים בשבועות הראשונים לאחר הלידה (אסתמה של העור או אטופיק דרמטיטיס)
  • בדרכי הנשימה - בעיות נשימתיות המתבטאות בצורת נזלת כרונית, דלקות עיניים ועוד.. כשהבעיות בדרכי הנשימה נמשכות לאחר  גיל 5-6 ניתן לאבחן שהילד סובל מאסתמה.
  • בדרכי העיכול - למשל אלרגיה למזונות כמו חלב, ביצים, בוטנים ואגוזים.


אלרגיות ילדים


ילדים אלרגיים סובלים יותר בחורף מילדים אחרים, כיון שכל צינון, התקררות או שפעת פשוטה עלולים להתפתח לשיעולים או קשיי נשימה, ואף לדלקות ריאה. אי לכך, ילדים אלרגיים זקוקים להשגחת יתר ולטיפול כבר בתחילת כל צינון קטן, בניגוד לילד בריא, שלעיתים היינו מתעלמים ממנו. 

טיפים להתמודדות עם ילדים הסובלים מאלרגיה

  • הדרכה מתאימה של הצוות המטפל - הבעיה העיקרית של ילדים הסובלים מאלרגיה למזונות שונים מתבטאת בעיקר במקומות מחוץ לבית- אצל חברים, בגן, במסיבות יום הולדת וכדו' בהם הצוות המטפל פחות מודע לאלרגיה ולמשמעותה. על ההורים של הילדים האלרגיים למזון ליידע את הצוות המטפל בגן, לתת הנחיה לגננת או לעוזרת מה מותר ומה אסור להכניס לגן ובמידת הצורך אף לדאוג להכשיר את הצוות בגנים לתת מענה של עזרה ראשונה ולדעת כיצד טפל בבעיות שעלולות לצוץ עקב החשיפה למאכלים אלו.
  • חשיפות מוקדמות למזונות - מחקרים רבים הוכיחו, כי ככל שינתן לתינוק בגיל מוקדם יותר מזון שהוא עלול לפתח אלרגיה אליו, כך הסיכוי לפתח את האלרגיה קטן יותר. אחת הדוגמאות לתופעה היא שכיחות הילדים האלרגיים לבוטנים בישראל ביחס לעולם המערבי. ידוע שכמות הילדים האלרגיים לבוטנים בישראל קטנה יותר משכיחות הילדים האלרגיים לבוטנים בעולם המערבי, ומשערים, כי אחת הסיבות לכך היא החשיפה המוקדמת של ילדים בארץ לבמבה.
    אנחנו מאמינים כי ילדים שהם בסיכון משפחתי לפתח אלרגיה למזונות - מומלץ לחשוף אותם כבר בגיל קטן מאוד למזון אליו הם עשויים להיות אלרגיים ובכך להפחית את הסיכון. למשל, ילדים שיש במשפחה שלהם אלרגיה לחלב פרה, ההמלצה שלנו היא: גם אם התינוק יונק, כבר בשבוע השני לתת לו טעימות של חלב ממקור פרה. לאחרונה הופיעו עבודות אמינות המאשרות תאוריה זו. באחת העבודות הוכח מעל לכל ספק כי חשיפה לבוטנים (על ידי אכילת במבה) בגילאים שבין 4-11 חודש, מקטינה הסיכוי לפתח אלרגיה לבוטנים ב-85%. עבודה זו גם מסבירה היטב מדוע אלרגיה לבוטנים שכיחה באנגליה בה נמנעים ממתן מוצרי בוטנים עד גיל 3 שנים לעומת זו שבארץ בה החשיפה לבמבה הינה בשנת החיים הראשונה.
  • חשיפות חוזרות על עצמן - כשמתחילים לחשוף תינוק יונק למזונות מוצקים חשוב לבצע את החשיפות בצורה הדרגתית וחוזרת על עצמה. כלומר, לתת כמויות קטנות של מזונות כל פעם, ולחזור על החשיפה במשך מספר ימים.
  • שימוש במשחות נטולות מרכיבי מזון - לא נולדים עם אלרגיה, אלרגיה מתפתחת בעקבות חשיפה לגורם האלרגני. ידוע, כי ילדים עם בעיות עור אלרגיות עלולים לפתח גם אלרגיה למזונות שונים, הסיבה לכך היא שילדים הוסבלים מאלרגיה של העור משתמשים במגוון משחות שעלולות להכיל שאריות של מזון, כמו שאריות בוטנים, סויה או טחינה. ההמלצה שלנו היא להקפיד למרוח על העור משחות שלא מכילות שאריות של מזונות מכל סוג שהוא.
  • הקפדה על לחות - להקפיד לשמור על לחות העור אצל ילד עם אטופיק דרמטיטיס- עורם של ילדים עם אלרגיה של העור נוטה להיות יבש ולכן על ההורים להקפיד לטפל בעור ולשמור על הלחות שלו בכל מחיר, באמצעות משחות שלא מכילות מרכיבים המכילים מזונות.
  • להפחית את מינון החרדה - אחת הבעיות של ילדים אלרגיים למזונות בעיקר, היא החרדה. ילדים אלו לא יסכימו להכניס לפה בשום מחיר חלקי מזון שהם אלרגים אליהם, לפעמים יש חשיפה למזון שעלול להיות אלרגני, בעיקר כאשר הילד נמצא באירועים מחוץ לבית, אז ההמלצה שלנו היא להקפיד ליידע את הסביבה, להימנע מאכילת מזונות שלא יודעים מה הם מכילים בדיוק ולקחת יחד איתנו תמיד בתיק טיפול עזרה ראשונה בכל צרה שלא תבוא.


יש מה לעשות!

כדי לסייע לילדים אלרגיים בבירור ובטיפול בבעיות השונות, הוקמה בביה"ח דנה-דואק במרכז הרפואי ת"א מרפאה לאלרגית ילדים, שבה מתבצע בירור וטיפול במחלות אלרגיה שונות: אסטמה, שיעול, נזלות כרוניות, אלרגיה של העיניים, מחלות עור על רקע אלרגי ואלרגיה למזון. למרפאה מופנים לבירור גם ילדים עם חשד לאלרגיה לתרופות, ובעיקר לפניצילין ונגזרותיו.הבירור מתבצע כמובן תחת השגחה רפואית. במסגרת המרפאה, מבוצעות בדיקות תפקודי ריאה לילדים אסמתיים, כולל מבחני תגר למטכולין, אדנוזין, מאמץ גופני ואלרגנים שונים. הטיפול במרפאה ניתן כנגד התחייבות כספית מקופת החולים טופס 17 או תשלום במזומן בהתאם לתעריף משרד הבריאות.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון