תוכן עניינים

מאת: ד''ר שמעון קורץ; מנהל מרפאות העיניים ושירות הגלאוקומה; פרופ' ענת לבנשטיין; מנהלת מערך העיניים; ד"ר מיכאלה גולדשטיין מנהלת יחידת רשתית וסקולריות

קמתם עם עיניים אדומות או נפוחות, ואולי עם טשטוש ראייה... ואתם בטוחים שזו בסך הכל דלקת עיניים פשוטה וכל מה שתצטרכו זה מרשם לטיפות או משחה... כדאי שתחשבו שוב. לפעמים, הפרעה בראייה שנראית כאילו כלום, עלולה להצביע על בעיה שדורשת התייחסות מיידית והפנייה לרופא עיניים מומחה. לרגל יום הראייה הבינלאומי, המומחים של מערך העיניים במרכז הרפואי תל אביב, מציגים 10 מצבים שצריכים להדליק אור אדום.  

1. ניוון מקולרי של הגיל (AMD)

 (Age related macular degeneration (AMD, ובעברית: ניוון מקולרי של הגיל, שכיח בעיקר בגיל מבוגר (גיל 65 ומעלה) אך יכול להתרחש גם בגיל מוקדם יותר. המחלה נגרמת כתוצאה משקיעת תוצרי בלאי מתחת לרשתית והיווצרות נזק לשכבת הפיגמנט אפיתל. 

התדרדרות בשני שלבים
השלב הראשון של המחלה מכונה "השלב היבש". בשלב זה עלולה להיות ירידה לא משמעותית בראייה, המאופיינת בעיקר בירידה ברגישות לאור ובקושי מסוים בראייה בחשיכה. תהליך הירידה בראייה הוא לרוב איטי והדרגתי.
אצל כ-3% מהמבוגרים בגיל 75 תתקדם המחלה לשלב הקשה יותר, "השלב הרטוב", שבו מתפתחים כלי דם חולים מתחת למרכז הראייה ברשתית. כלי דם אלה גורמים לדימום, בצקת והפרעה קשה לראייה המרכזית.
על הטיפול במחלה

הבשורה הטובה היא, שבשנים האחרונות חלה התפתחות מדהימה בטיפולים במחלה, בעזרת תרופות, כמו: אווסטין, לוסנטיס או אייליאה, העוצרות את התקדמות המחלה ואף משפרות את הראייה.
תרופות אלה ניתנות בהזרקות תוך עיניות במרווחים של חודש או יותר למשך מספר שנים. בזכות הטיפול ניתן לשמר את הראייה בכ-85% מהמקרים ואף לשפר אותה בכ-30% מהם.

מה אתם מרגישים?
חולים הסובלים מ-AMD יתלוננו לרוב על טשטוש ראייה, על כתם במרכז שדה הראייה או על עיוות בראייה.
מה חשוב שתעשו? 

כדי להגיע לתוצאות טיפוליות טובות, חשוב לאבחן את המחלה ולהתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר. בנוסף, חשוב ביותר להקפיד על מעקבים רציפים אצל מומחי רשתית, ובכלל זה בדיקות הדמיה שהחשובה שבהן היא צילום ה-OCT.

2. גלאוקומה

גלאוקומה היא מחלה הפוגעת בעצב הראייה וגורמת לאבדן שדה הראייה ולפגיעה בלתי הפיכה בראייה. המחלה נחשבת לגורם השני לעיוורון בעולם המערבי, ושכיחותה עולה עם הגיל.
ברוב המקרים נגרמת המחלה מלחץ תוך עיני מוגבר, אולם ב-20% מהחולים מתפתחת המחלה במצב של לחץ תוך עיני תקין, והאבחנה תיעשה על פי מראה עצב הראייה ושדה הראייה.

על הטיפול במחלה
הטיפול בגלאוקומה כולל טיפות עיניים, טיפולי לייזר שונים וניתוחים. מטרת הטיפולים היא  להוריד את הלחץ התוך עיני.

מה אתם מרגישים?
הבעיה הגדולה של גלאוקומה היא היעדר סימנים מקדימים. ברוב המקרים היא איננה כואבת, אובדן הראייה הדרגתי, והמחלה מתגלה בשלבים מאוד מתקדמים, לאחר שרוב שדה הראייה כבר אבד.

מה חשוב שתעשו?
יש חשיבות רבה לאבחון וטיפול מוקדם ככל האפשר בגלאוקומה. הגעתם לגיל 40? בקשו בדיקת עיניים שגרתית לזיהוי גלאוקומה. הבדיקה חשובה במיוחד לאנשים עם אחד מגורמי הסיכון הבאים:
• היסטוריה משפחתית של גלאוקומה, בדגש על קרובי משפחה מדרגה ראשונה
• סוכרת ו/או מחלות לב וכלי דם
• שימוש בסטרואידים, כולל משאפים ומשחות
• היסטוריה של ניתוחים תוך-עיניים.

3. סוכרת

מחלת הסוכרת פוגעת בעיקר בכליות, במערכת העצבים ההיקפית ובעיניים. ככל שהמחלה מתמשכת - כך גדל הסיכון לפגיעה ברשתית. הפגיעה העינית בסוכרת נקראת רטינופתיה סוכרתית. ככל שהמחלה מאוזנת פחות, הפגיעה בעיניים מופיעה מוקדם יותר, מתקדמת מהר יותר ומגיעה לדרגות חומרה קשות יותר, החל בדימומים ובצקת וכלה בירידה קשה ובלתי הפיכה בראייה.

על הטיפול במחלה
הטיפול ברטינופתיה הסוכרתית נעשה בהתאם להתפתחות המחלה, והוא כולל הזרקות תוך עיניות, סטרואידים ובמצבים מתקדמים, טיפולי לייזר וניתוחים לתיקון היפרדות הרשתית.

 מה אתם מרגישים?

הפגיעה העינית בסוכרת גורמת לדימומים קלים ו/או בבצקת, ולירידה משמעותית בראייה המרכזית. בהמשך, עלולים להיגרם דימומים קשים וירידה קשה מאוד ובלתי הפיכה בראייה.

מה חשוב שתעשו?
כיוון שלאיזון הסוכרת יש השפעה מאוד גדולה על הפגיעה בעיניים, אם אתם חולים בסוכרת – אתם חייבים לעבור בדיקת עיניים ראשונית בסמוך למועד האבחנה, ובהמשך - להקפיד על מעקב שגרתי בהתאם לממצאים העיניים. נמצא כי אצל חולי סוכרת שנמצאו במעקב מסודר של מומחה רשתית, ירד הסיכון לפגיעה עינית או להחמרתה בכ- 50%.

4. חסימות כלי דם ברשתית

חסימות כלי דם ברשתית כוללות חסימות עורקיות וחסימות ורידיות, והן מובילות לירידה פתאומית בראייה בדרגות שונות, בהתאם לגודל כלי הדם שנחסם. האבחון של חסימות כלי דם ברשתית נעשה על ידי רופא, בשילוב אמצעי הדמיה. 
 על הטיפול במחלה
הטיפול בתופעות הלוואי של החסימות נעשה על ידי הזרקות תוך עיניות חוזרות של תרופות כגון: אווסטין, לוסנטיס או אייליאה, או בסטרואידים. התרופות מביאות לשיפור בראייה בכ- 50-60% מהמקרים. במקביל, יש לעקוב אחר הלחץ התוך עיני.

מה אתם מרגישים?
חסימת כלי דם ברשתית באה לידי ביטוי בירידה פתאומית בראייה, שאינה מלווה בכאבים.

מה חשוב שתעשו?
במקרה של ירידה פתאומית בראייה יש לפנות מיד לרופא עיניים או לבדיקה בחדר מיון.

 

5. קטרקט

מחלת הקטרקט היא הגורם העיקרי והשכיח לירידה בראייה בגיל המבוגר, במיוחד לאחר גיל 60. הופעת הקטרקט יוצר בתחילה הפרעות ראייה הניתנות לתיקון על ידי משקפיים. בהמשך, עם התקדמותו, יש צורך בניתוח להסרתו.

על הטיפול במחלה
ניתוח הקטרקט היה בעבר ניתוח לשיפור הראייה בלבד. כיום, ניתן לטפל באמצעותו גם בהפרעות שלא ניתן היה לטפל בהן בעבר, כגון: אסטיגמטיזם, או להשתיל בעין עדשות מולטיפוקליות שישחררו את המנותח מהצורך להרכיב משקפיים, הן למרחק והן לקריאה.

מה אתם מרגישים?
תחילה קייממת ירידה בראייה או טשטוש בראייה שלרוב ניתן לתיקון מלא או חלקי באמצעות משקפיים. סינוור וראייה כפולה גם הם יכולים להיות חלק מהסימפטומים ובהמשך טשטוש ראייה שאינו מוקל על ידי משקפיים.

מה חשוב שתעשו?
בשלב ראשון ניתן לגשת לאופטומטריסט לבדוק אם חל שינוי במספר של המשקפיים ובהמשך אם זה לא עוזר לפנות לבדיקה לרופא עיניים.

6. קרעים והיפרדות של הרשתית

קרעים ברשתית והיפרדות של הרשתית הם מצבי חירום המחייבים טיפול מיידי.
מקרים אלה מתרחשים לרוב בגיל 60 ומעלה. בגיל צעיר יותר עלולים להופיע קרעים והיפרדות אצל חולים קצרי ראייה או אצל חולים שעברו ניתוחי עיניים.

על הטיפול במחלה
במקרה של קרע ברשתית, יתבצע טיפול בלייזר בכדי לתחום את הקרע. במקרה של היפרדות רשתית, יהיה צורך בניתוח להחזרת הרשתית למקומה.

מה אתם מרגישים?
התלונות של החולים הן בדרך כלל על הבזקי אור ו-floaters  - נקודות או חוטים שצפים מול העין בהתאמה לכיוון המבט. כאשר לקרע ברשתית מתלווה גם היפרדות רשתית, תחושו בטשטוש ראייה לא ספציפי או במעין "מסך" מול העין. 

 מה חשוב שתעשו? 

במקרה של קרעים והיפרדות של הרשתית, המפתח להשבת הראייה הוא בקבלת טיפול מהיר. היה ונתקלתם בסימפטומים המתוארים למעלה - פנו מיד לרופא. 
 

7. בעיות נוירולוגיות

יש כמה וכמה בעיות שעלולות להעיד על בעיה נוירולוגית במסלולים של עצבי הראייה או בשרירים המניעים את גלגלי העיניים.

מה אתם מרגישים?
• כפל ראייה
• אובדן ראייה בחלק הימני או השמאלי של שדה הראייה
• צניחת עפעפיים פתאומית
• בלט עין שלא היה בעבר
• הבדלים חדשים בקוטר האישונים

מה חשוב שתעשו?
תופעות אלה דורשות בדיקה מיידית, לא רק של רופא עיניים מומחה, אלא גם התייעצות נוירולוגית.

8. רפואת עיניים בילדים

מערכת הראייה הכוללת גם את אזור הראייה במוח מתפתחת בשנים הראשונות לחיים. שנים אלה קריטיות לעיצוב הראייה של הילד.

מה אתם מרגישים?
ילדים עם חולשה של המערכת סובלים מתופעות של שורות קופצות וכאבי ראש, מה שמוביל לבעיות של חוסר ריכוז וחוסר רצון לקרוא.

מה חשוב שתעשו?
• תינוקות - רצוי להפנות לבדיקות שגרה אצל רופא עיניים לילדים כבר בגיל חצי שנה
• ילדים העולים לכיתה א' - מומלץ לקחת לבדיקת ראייה, כדי לוודא שחדות הראייה שלהם  תקינה ושלא תהיה להם בעיית ראייה שתפריע להם בכיתה, בעיקר בהעתקה מהלוח ובקריאה
• בנוסף, חשוב לערוך לילדים בדיקת מיקוד ראיה – שבה נבדקת הראייה מקרוב של שתי העיניים, בעת ביצוע משימות כמו קריאה וכתיבה מול מחשב. היה ותתגלה בעיה, תידרש פיזיותרפיה של שרירי העיניים.

9. חבלות עיניות

כל חבלה בעיניים, כולל פגיעה קהה או חדירה של גוף זר לעין - דורשים הפניה לבדיקה מיידית של רופא עיניים.

10. זיהומים בקרנית

רוב דלקות העיניים המופיעות עם אודם, דמעת וכאב חולפות מעצמן. אולם כאשר הדלקת אינה חולפת תוך מספר ימים, ובמיוחד אם היא מלווה בהפרשה מוגלתית רבה, כאבים חזקים ובמיוחד באלה המרכיבים עדשות מגע, ייתכן שמדובר בזיהום ואבצס בקרנית.

על הטיפול במחלה
מצב זה דורש טיפול אנטיביוטי אינטנסיבי כל שעה, המתבצע על פי רוב במסגרת אשפוזית.

מה אתם מרגישים?
דלקת עיניים עם אודם, דמעת, הפרשה מוגלתית רבה וכאבים חזקים במשך מספר ימים.

מה חשוב שתעשו?
לפנות לבדיקה של רופא עיניים מומחה.

 


מרפאת העיניים במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) מספקת שירותים בכל תחומי מחלות העיניים: בעיות בקרנית, בעיות ברשתית, גלאוקומה, נוירואופטלמולוגיה, אוקולופלסטיקה, ילדים ופזילה, הדמיה וראייה לקויה.
ניתן לתאם תור למרפאה באמצעות מוקד זימון תורים, בטלפון שמספרו: 03-6974000

תפריט ניווט תחתון