תוכן עניינים

​נשירת שיער – האם יש מה לעשות כדי למנוע אותה?

איך מאבחנים, מונעים ומטפלים בנשירת שיער אצל גברים ונשים


בשנים האחרונות, כמות הפניות למרפאת השיער באיכילוב הולכת ועולה. "אחת הסיבות העיקריות לריבוי הפניות", מסביר ד"ר אמיר קורן, מנהל מרפאת שיער, מערך העור באיכילוב, "היא העלייה במודעות המטופלים והאמצעים הטיפוליים ההולכים ומתפתחים". 


ד"ר אמיר קורן מאבחן באמצעות טריכוסקופ דיגיטלי

האם הטיפולים הנמכרים לנו אכן יעילים?
התקרחות בקרב נשים היא נושא פחות מדובר, אך מאוד נפוץ, אשר משפיע על כ-50% מהנשים. התחלת התהליך אפשרית בגיל ההתבגרות, אך ברוב המקרים ההופעה היא בגילאים מתקדמים יותר. 
בניגוד להתקרחות הגברית בה הסיבה היא מאד ברורה וקשורה להורמונים הזכריים (אנדרוגניים) אצל נשים הסיבה היא ככל הנראה יותר מורכבת וקשורה לגורמים שונים. לעתים ישנו שילוב בין גורמים. לדוגמה, גם כאן יתכן משקל משמעותי להורמונים הזכריים (אשר קיימים גם אצל נשים) אך גורמים נוספים הם המאזן בין הורמון האסטרוגן להורמון הזכרי ועוד גורמים נוספים, שלא תמיד ידועים. 
אצל נשים, התדלדלות השיער יכולה להופיע בצורה דומה לזו של גברים, אך במרבית המקרים ההופעה היא מעט שונה עם התדלדלות השיער ברום הקרקפת עם הרחבת שביל האמצע, בעוד שקו השיער הקדמי נשאר שמור. 
בעוד שאצל גברים הטיפולים המאושרים על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA),  כוללים גם תרופה למריחה מקומית וגם כדור לבליעה, הטיפול היחיד שמאושר לנשים הוא תכשיר למריחה: מינוקסידיל. ניתן להעריך שהטיפול יעיל בעצירת תהליך הנשירה בכ-60 אחוז מהנשים במידה ואכן מקפידים על הטיפול באופן מלא, ואף מוביל לצמיחת שיער באחוז קטן יותר. 
יחד עם זאת, חשוב לציין שקיימים טיפולים תרופתיים נוספים, חלקם במריחה וחלקם בכדורים, שהמידע הרפואי לגבי יעילותם הולך ומתבסס – והופכים להיות יותר ויותר מקובלים בטיפול.

האם תוספי מזון ותערובות ויטמינים, אשר נמכרים בבתי המרקחת ובאינטרנט יעילים לעצירת נשירת שיער?
"אין עדות לכך שהתכשירים הללו יעילים באופן גורף. מעבר לכך, אף תוארו מקרים שהם הובילו לנשירת שיער. ההמלצה הרפואית היא לבצע בדיקות דם לבירור מאזן הוויטמינים בגוף ולקבל טיפול בהתאם לחסר, במידה וקיים".

האם השתלת שיער היא פתרון קסם?
השתלות שיער הן פתרון שהשימוש בו הולך וגובר בקרב אוכלוסיית הגברים המתקרחים. מעבר להיותה של ההשתלה פתרון כירורגי, היא חלק של מכלול ההתייחסות לתהליך נשירת השיער, ולכן חשוב להבין את יתרונותיה ואת חסרונותיה: 

מה חשוב לדעת על השתלת שיער?
  • בתהליך השתלת שיער נלקחים זקיקי שיער מאזורי קרקפת אשר לא מושפעים מהתהליך ההורמונלי – ומשתילים אותם לאזורי ההתקרחות. השיער המושתל שומר על ההגנה שלו מפני השינויים ההורמונליים גם במיקומו החדש. 
  • השתלת שיער היא תהליך שמטרתו היא שיפור קוסמטי של אזורי ההתקרחות. אין מדובר בתהליך שיש בו בכדי לעצור את תהליך נשירת השיער, על כן הוא לא יכול למנוע את המשך התהליך. 
  • על כן, במקביל לביצוע פעולת השתלת שיער יש להמשיך ולטפל בתהליך ההתדלדלות באמצעים תרופתיים בכדי לשמור על השיער שלא הושתל.
  • בכדי שהשינוי יהיה משמעותי, יש חשיבות בבחירת מטופלים שרמת ההתקרחות שלהם תאפשר להם הנאה מרבית מהתהליך. ככל שהאזור שמיועד להשתלה יהיה יותר "קירח" – כך השיפור יהיה יותר מובהק וברור. 
  • השתלה איכותית כוללת, מעבר לתוצאה באזור המושתל וצפיפות השיער בו גם התייחסות לאזור ממנו נלקחים הזקיקים. צילוק יתר של האזור הזה עלול להיות נראה לעין וכמו כן עלול לפגום באפשרות של השתלה עתידית נוספת – במידה ותידרש (כאמור, ההשתלה לא מונעת את המשך נשירת השיער).
  • לצורך התייחסות כוללת למגוון המרכיבים הדורשים התייחסות בתהליך, קיימים יתרונות רבים לביצוע התהליך אצל רופא עור, מומחה ברפואת שיער. 

איך מאבחנים נשירת שיער?
באופן תקין שיערנו גדל במחזוריות: קיימים שלבים של צמיחה, עצירה ונשירה. לכן, נשירה של בין 100 ל-120 שערות ביום היא תקינה וצפויה. במצבים בהם קיימת נשירה של מעל 120 שיערות ביום מדובר בנשירת שיער מוגברת – ואז כדאי לגשת לבדיקת רופא.  
אחת הפעולות האפשריות היא לסרק את השיער קדימה במשך שישים שניות מעל כיור המקלחת, לפני חפיפה, ולספור את כמות השערות הנושרות. במצב תקין נצפה לכעשר שיערות, בעוד שבמצב של נשירת שיער מוגברת, הערך הוא לעיתים מעל מאה. אמצעי זה מאפשר גם מעקב אחרי מהלך הנשירה. 

בכדי לאבחן נשירת שיער נדרשת בדיקת רופא עור, תוך התייחסות למספר מרכיבים:
  • תשאול המטופל/ת – למרכיב זה קיימת חשיבות רבה ביותר. שאלות לדוגמה: האם קיימת נשירת שיער מוגברת או תחושת התדלדלות הדרגתית בלבד? כמה זמן התהליך נמשך? האם בחודשים טרם תחילת נשירת השיער, היו אירועי חיים משמעותיים כמו ניתוחים, גורמי מתח או נטילת התחלת תרופות חדשות ועוד שאלות חשובות נוספות.
  • בדיקה קלינית – זו כוללת בדיקת הקרקפת תוך התייחסות לממצאים הנראים לעין הרופא.
  • שימוש במכשיר טריכוסקופ, אשר מאפשר הסתכלות בהגדלה על הקרקפת, פתחי זקיקי השיער – ולפי הצורך גם על מבנה השערה עצמה. 
  • כיום קיימות תוכנות להערכת הקרקפת, אשר מצלמות תמונה בהגדלה ומאפשרות עזרה באבחון מצבים שונים, ומעקב אחר תוצאות התגובה לטיפולים השונים. 

מה יעיל ומה חפיף
ישנן שיטות עממיות שונות אשר מוכרות ועוברות מדור לדור, אבל – תתפלאו 😊- חלקן נכונות וחלקן נכונות פחות. 
  • חפיפה מרובה גורמת לנשירה – נכון חלקית. חפיפה מרובה לא משפיעה באופן ישיר על היקף נשירת השיער, אך כן עלולה לפגוע ב"בריאות השערה", למשל לגרום להתייבשות השערות, שבירות מוגברת – ולכן מומלץ לחפוף עד פעמיים שלוש בשבוע.
  • מריחת השיער בתמיסות בהכנה ביתית מסייעת לטיפול בנשירה – לא נכון. שלל עצות באינטרנט או מסבתא ממליצות למרוח על הקרקפת שמן זית, שמן קיק או חלמון ביצה. טיפולים אלה אינם מוכחים מדעית, ולכן כרופא אינני יכול להמליץ עליהם.
  • החלקה או פן עלולים לגרום לנשירת שיער – נכון חלקית. פעולות אשר ביצוען כרוך בטמפרטורה גבוהה עלולות לפגוע בקשרים כימיים בתוך השערה ולאורך זמן לפגוע בשלמות השערה. לכן גם בריא יותר לשערה לחפוף במים פושרים.
  • תוספי מזון תערובות ויטמינים יעילים לעצירת נשירת שיער - 
  • אין עדות לכך שהתכשירים הללו יעילים באופן גורף. מעבר לכך, אף קרו מקרים שהם הובילו לנשירת שיער. ההמלצה הרפואית היא לבצע בדיקות דם לבירור מאזן הוויטמינים בגוף ולקבל טיפול בהתאם לחסר, במידה וקיים.
  • החלקת שיער פוגעת בשיער לאורך זמן – נכון. בהחלקה, מעבר פעולה בטמפרטורה גבוהה, יש שימוש בחומרים שונים, אשר גם הם יכולים לפגוע בבריאות השערה ולהוביל לתחושת נשירה.



תפריט ניווט תחתון