תוכן עניינים


מה המיוחד בדימות לילדים?

ילדים בודקים עם כל הסבלנות שבעולם ועם התאמת מכשירי דימות - וכמובן עם כמה שפחות קרינה. 

ראיון עם ד"ר לי-טל פרט, מנהלת יחידת האולטרסאונד בילדים, אגף דימות 


ד"ר לי-טל פרט בודקת את יעלי



  • מה מיוחד ברדיולוגיה של ילדים?
"ילדים הם לא מבוגרים קטנים. החל מהחיים העובריים ובמשך שנות הילדות וההתבגרות, קיימת שונות במידת הבשלות של האיברים ומערכות הגוף ובהתאם לכך קיימת שונות במצבים רפואיים ובמחלות שיהיו שכיחים יותר ויבואו לידי ביטוי בקבוצות גיל ספציפיות. למשל' מבנה המוח עובר שינוי דרמטי החל מהטרימסטר השלישי להריון ובמשך חודשי החיים הראשונים. בהתאם לכך, מראה המוח בבדיקות הדמיה יהיה שונה בצורה מהותית בין תינוק שנולד טרם המועד, לבין תינוק שנולד במועד, לילד ולמבוגר. בכל שלב כזה, קיימת אפשרות להפרעה מבנית מולדת או לפגיעה מוחית אופיינית. בדימות ילדים אנחנו מבצעים בדיקות החל מגיל הילוד, בכלל זה בפגים צעירים מאוד, ולאורך שנות הילדות המוקדמות, עד גילאי העשרה (ואפילו בדיקות MRI בעוברים). לכן חייבים להכיר את השונות הזו, כדי לזהות מצבים התפתחותיים צפויים כתקינים, וגם כדי להבין מתי ממצאים מסוימים יהיו פתולוגים".

  • קשה יותר לבדוק ילדים?
"היכולת לבדוק ילדים בגילאים שונים משתנה, ותלויה באופי הילד, מצבו הרפואי ובסוג הבדיקה הדרושה. ילדים צעירים לעיתים קרובות זזים, בוכים, חוששים או לא משתפים פעולה. גיל המטופל והבעיה הרפואית אותה רוצים לברר הם נתונים קריטיים לבחירת בדיקת ההדמיה המתאימה בכל מקרה, ובהתאם נחליט באיזה אופן ניתן לבצע את הבדיקה. למשל בדיקות אולטרה סאונד ניתן לבצע גם כאשר הילד זז או בוכה. אבל בדיקה כמו MRI רגישה לתזוזות, אפילו קלות ביותר, ולכן לעיתים קרובות בילדים צעירים יהיה צורך בהרדמה״.

  • אז בדיקות MRI חייבות להתבצע בהרדמה?
"הצורך בהרדמה מותאם לילד הנבדק ולבעיה הרפואית אותה מבררים, וכמובן בשיח מול ההורים שתמיד יודעים להעריך בצורה הטובה ביותר את יכולת הילד לשתף פעולה עם תהליך הבדיקה. באיכילוב התברכנו בצוות אנשי ונשות רנטגן מיומנים מאוד בבדיקות בילדים, עם גישה מיוחדת והמון סבלנות, אשר הרבה פעמים מצליח לבצע בדיקות גם ללא הרדמה, ותוך יצירת חוויה נעימה שאיננה מאיימת על הילד. בתינוקות עד גיל חודש-חודשיים אנחנו מנצלים את העובדה שתינוק שבע לרוב ישן היטב. לכן נותנים לו לאכול ממש לפני שהוא נכנס לבדיקה, מערסלים ועוטפים אותו, וכך הוא נרדם וישן ללא תזוזה במשך זמן שמספיק לביצוע בדיקה בת חצי שעה לפחות. בילדים גדולים יותר ניתן להשתמש באביזרים מסיחים כמו צפייה בסרט תוך כדי הבדיקה. לעיתים בדיקה של ילד ללא הרדמה תהיה לא מיטבית מבחינה טכנית, אבל המטרה היא לקבל בדיקה אבחנתית שתענה על השאלה הרפואית, וזה מחיר שאנו מוכנים לשלם. צריך להדגיש שישנם מצבים רפואיים בהם קיימת חשיבות לבדיקה מאוד מדויקת ונטולת תזוזות, ולכן במקרים אלה לא ניתן לוותר על הרדמה".

  • יש הבדלים נוספים בין ילדים למבוגרים בבדיקות הדמיה?
"בילדים הצוות הרפואי מפקח בזמן אמת על כל בדיקה שמתבצעת, ומתאים את אופן ביצוע הבדיקה בצורה פרטנית לנבדק. למשל - אנחנו שוקלים בכל מקרה לגופו באשר לצורך לשים עירוי או להזריק חומר ניגוד. במבוגרים זה ענין שבשגרה. בילדים זה בהתאם לצורך הקליני ולממצאי הבדיקה. מצד אחד אנחנו שומרים על טכניקת בדיקה טובה ואבחנתית, ומצד שני חשוב גם ליצור אצל הילד חוויה טובה".

  • מה עם הקרינה שכולם חוששים ממנה?
"בתחום של דימות ילדים משתדלים להפחית ככל האפשר את מידת החשיפה לקרינה מייננת וניתן עדיפות לבדיקות שלא כרוכות בחשיפה לקרינה מייננת, כמו אולטרסאונד או MRI. אבל גם אם יש צורך בביצוע בדיקות כמו CT או שיקוף, בהן קיימת חשיפה לקרינה מייננת, אנו משתמשים כדרך שגרה בפרוטוקולים של קרינה מופחתת ולכן גם אז החשיפה אינה גבוהה".

  • עושים הרבה בדיקות אולטרה סאונד לילדים?
"אולטרה סאונד הינה בדיקה מצוינת בילדים. היא בטוחה לשימוש כי אין בה קרינה מייננת, הזמינות שלה גבוהה, והיכולת שלנו לזהות מבנים שונים גבוהה בהשוואה לבדיקות דומות במבוגרים. יש מבנים שאפילו ניתן להעריך יותר טוב באולטרה סאונד, בהשוואה לבדיקות כמו MRI ו-CT, כי הרזולוציה של הבדיקה גבוהה יותר. למשל, הערכת דופן פיתולי מעי בילדים עם מחלות מעי זיהומיות או דלקתיות, או בחשד למצבים כמו דלקת בתוספתן. כמו כן, יש בדיקות סונוגרפיות שאפשר לבצע רק בילדים, למשל - בתינוקות צעירים ניתן לבצע אולטרה סאונד מוח כי המרפסים בגולגולת פתוחים, או אולטרה סאונד עמוד שדרה מאחר והחלק האחורי של החוליות עדיין סחוסי ולא עבר התגרמות. 
בנוסף, בניגוד לבדיקות אחרות בהם הילד שוכב על מיטה, אסור לו לזוז והוא מוקף במכשור שיכול להיתפס כמאיים; בדיקות אולטרסאונד ניתן לבצע בתנאים ידידותיים מבחינת הילד - המלווה נמצא בקרבתו, ניתן להסיח את דעתו באמצעות משחקים, אם אין צורך בצום אז ניתן להאכיל את הילד או להניק אותו תוך כדי הבדיקה״.


ד"ר לי-טל פרט

  • את נמצאת ליד הילדים?
"במהלך ביצוע אולטרסאונד אני כמובן נמצאת עם הילד והמלווים, ומאוד אוהבת את האינטראקציה הזו. יש סיפוק רב ביכולת להרגיע את הילד ולאפשר לו חוויה חיובית, תוך כדי בדיקה ומציאת מענה לשאלה הרפואית הנשאלת״.

  • במה את מתגאה?
"אני גאה מאוד ברמה המקצועית הגבוהה ובשירות הניתן ברדיולוגית ילדים באיכילוב, תמיד תוך כדי הסתכלות קדימה אל העתיד והחידושים בתחום. כך למשל, בשנים האחרונות נכנסו לשימוש בארץ חומרי ניגוד סונוגרפיים, אלה חומרים בטוחים לשימוש, שבאמצעותם ניתן לאפיין טוב יותר ממצאים שונים שמודגמים בבדיקות אולטרה סאונד. זה אפשר לנו לפתוח לפני כארבע שנים, לראשונה בארץ, שירות לביצוע ציסטוגרפיה בהכוונת אולטרסאונד. מדובר בבדיקה להערכה דינמית של דרכי השתן, שהייתה מבוצעת באופן מסורתי במשך שנים רבות בהכוונת שיקוף (בדיקת רנטגן דינמית), והייתה כרוכה בחשיפה לקרינה מייננת. הבדיקה באולטרה סאונד גם בטוחה יותר וגם נעימה יותר (אפילו נשים בהריון יכולות להישאר עם ילדם במהלך הבדיקה!)".

  • למה בחרת להתמחות בדימות ילדים?
"במהלך ההתמחות נחשפתי לתחום לראשונה, והתאהבתי. אנחנו עוסקים בכל אמצעי הדימות השונים, ובתחומי דימות נרחבים – נוירורדיולוגיה, דימות של חזה-בטן ואגן, עוברים וילודים. יש לנו אינטראקציה נרחבת עם כל הדיסציפלינות הקליניות, ישיבות משותפות עם הקלינאים. הכל תוך כדי ראיה קדימה, התפתחות וחידוש. האפשרויות הן באמת אינסופיות".

  • מה המקרה הכי מורכב שהיה לך בשנה שעברה?
"לפחות פעם בשבוע אני נחשפת למקרה מורכב, ואני אף פעם לא מרגישה כאילו ראיתי כבר את הכל. אני לומדת בכל יום משהו חדש, וזה מה שיפה ומרתק במקצוע שבחרתי".

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון