תוכן עניינים

חושבים שכבר שמעתם הכל על נזקי העישון? חשבו שוב. מחקר חדש קושר את ההרגל הממכר של העישון למחלות ונזקים שלא היו ידועים עד כה. ובמקביל, מוצעים כלים קוגניטיביים ואחרים, שתפקידם לסייע למעוניינים להיגמל, לצאת ממעגל המעשנים אל עולם של אוויר נקי. לרגל היום הבינלאומי ללא עישון - 31.5.2015, ד"ר שלמה ברלינר, מנהל מחלקה פנימית ה' והמנהל הרפואי של beWell  חושב שהגיע הזמן לתרגם את הידע לקבלת החלטה  


עישון הוא הרגל מזיק
אחרי עשרות שנים של מעקב ואלפי מחקרים על הנזקים שהעישון גורם לגוף האדם - מה כבר אפשר לחדש בנושא נזקי העישון? עישון גורם למחלות קשות וקטלניות, כמו: סרטן הריאות, COPD, ומחלות לב, כלי דם ושבץ. העישון גם מוביל לבעיות אסתטיות קשות, כמו: כתמים על השיניים וקמטים על הפנים בטרם עת.


מחקר חדש קובע: עוד מחלות קשורות לעישון

מחקר חדש ומקיף שהתפרסם לאחרונה מצא עדויות לקשר בין עישון למחלות שטרם נקשרו לעישון בעבר. המחקר, שפורסם ב-New England Journal of Medicine, אסף נתונים ממחקרים שונים, שכללו 421,378 גברים ו-532,651 נשים בני 55 ומעלה, במהלכם עקבו החוקרים אחר מצב בריאותם של המשתתפים במשך עשור שנים, בין השנים 2000-2011.

מניתוח הנתונים עולה כי מקרב 181,277 מקרי התמותה שנרשמו באותו עשור, 16,475 מקרי מוות היו של מעשנים. 17% ממקרי המוות בקרב המעשנים, ניתן לייחס למחלות שעד כה לא קושרו לעישון, כגון: זיהומים או כשל כלייתי.

המחקר קבע, כי יש צורך בביצוע מחקרים נוספים על מנת לבסס את הקשר בין העישון ונזקיו, לבין אותן מחלות שנמצאו במחקרים. בנוסף, קראו החוקרים לצרף את נתוני אותן מחלות לתחשיבי נזקי העישון ברמה העולמית. 

האתגר: להפוך ידע לפעולה

האם מידע חדש ומפחיד בנושא העישון עשוי להוביל לירידה בשיעורי העישון? לא בטוח! האתגר הקשה ביותר היום, בכל הנוגע לצמצום העישון ונזקיו, הוא לסייע לאנשים לעבור משלב הידע לשלב המעשים. במילים אחרות: להפסיק לעשן.

בדרך להצלחה: קבלת החלטה ותחושת מסוגלות עצמית

מה גורם לאנשים להפסיק לעשן, ומה גורם לאנשים להפסיק לעשן באמת ולתמיד? התשובה אינה פשוטה, והיא תלויה במידה רבה בגורם האנושי, היינו: במעשן  עצמו, ובמבנה האישיות הייחודי לו.
זה אולי נשמע ברור מאליו, אך מרכיב חיוני להצלחה בהתנתקות מהסיגריות טמון בהחלטה פנימית של המעשן להפסיק, מתוך הכרה ברורה של עדיפות היתרונות שבהפסקת העישון.

גורם חשוב נוסף היא תחושה של מסוגלות עצמית. לדעת שאתם יכולים להחליט להפסיק לעשן ולעמוד בהחלטה. להאמין בעצמכם. אם קשה לכם, היעזרו בבני משפחה, בחברים, ובכל מי שאתם חושבים שיוכל לעזור לכם לאורך הדרך.

רוצים להפסיק לעשן? הכלים לעזרתכם

יש היום עזרים רבים ושונים בדרך להיגמל מהעישון: תמיכה טלפונית, תרופות מרשם, אפליקציות מובייל, תחליפי ניקוטין ועוד.
על פי הספרות המחקרית, תמיכה במסגרת סדנאות מעלה משמעותית את הסיכוי להצלחת התהליך. בישראל, מוצעות סדנאות להפסקת עישון במסגרת קופות החולים השונות. סדנאות אלה נמצאות בסל הבריאות, והן מסובסדות על ידי המדינה.
"עישנתי יותר מ-20 שנה. רציתי להפסיק לעשן פעמים רבות ותמיד היו לי תירוצים לא לעשות זאת", מספרת אלי בן-ארי, בוגרת סדנה להפסקת עישון שמיועדת לעובדי המרכז הרפואי תל אביב. "הייתי סקפטית בהרשמה, אבל אז גיליתי מהו כוחה של קבוצה ומהו כוחו של מנחה טוב, אמפתי ומחויב. כל המשתתפים, לכאורה ללא כל מכנה משותף, התגייסו למאמץ. הרגשתי באופן אישי מחויבות לעמוד במטרות שהצבנו לעצמנו. והיום, בקרוב שנה אחרי הסדנה, אני לא מעשנת ומתכננת להישאר כך. גרמתי הרבה אושר להרבה אנשים, בעיקר לילדי, שמאושרים מהמהפך וגאים בי".

נצלו את היום הבינלאומי ללא עישון, כדי להפוך את המחצית השנייה של שנת 2015 להתחלה נקייה מעישון של המשך חייכם. שיהיה בהצלחה!

תפריט ניווט תחתון