תוכן עניינים

מאת: עו''ס  חני כץ ועו"ס טובה אבירם ; מרכזות הטיפול בניצולי שואה במרכז הרפואי ת"א

בכל השנה, ולא רק ביום השואה, יש מי שמטפל בניצולי השואה במרכז הרפואי תל אביב. השירות הסוציאלי, בסיוע אגף המחשוב של בית החולים, פועלים לאיתור מירבי של  מטופלים ניצולי שואה, המתאשפזים במחלקות השונות. העובדות הסוציאליות נפגשות עם הניצולים ומיידעות אותם  על הזכויות וההטבות להן הם זכאים.

חני כץ, עו"סית, מרכזת נושא ניצולי השואה במרכז הרפואי ת"א: "רוב המטופלים שמגיעים אלינו לבית החולים בשנים האחרונות  היו למעשה ילדים בזמן השואה,  מה שמכונה "child survivors". אנו רואים ביטויים שונים של טראומה בקרב ניצולים אלה לעומת ביטויי הטראומה בקרב ניצולים שהיו בוגרים  בעת השואה.
החוויות הטראומטיות אותן מעלים הניצולים  כוללות ספורים של הפרדתם כילדים מהוריהם,חיים במסתור התעללות ועוד.האשפוז בבית החולים והחולי ,במקרים לא מעטים,מעוררים מחדש את הטראומה אשר מתבטאת במצבי דכאון,תגובות חרדה ועוד. במסגרת תפקידנו, אנו מאפשרות להם  לבטא את מחשבותיהם ורגשותיהם באמצעות הסיפור האישי".
העובדות הסוציאליות מסייעות לא פעם גם לגשר על הפער בין הדורות. כך מספרת כץ: "לעיתים ילדים שיושבים ליד הוריהם בעת האשפוז  ונוכחים במפגש עם העובדת הסוציאלית, נחשפים לראשונה לסיפורי השואה ולחוויות הקשות שהוריהם חוו – חוויות שעד עתה נשמרו בסוד.  במידת הצורך ובהתאם לרצון המטופלים אנו מפנות להמשך טיפול בקהילה".

אז מה הזכויות שלכם?

"לניצולי השואה זכויות לא מעטות וחשוב שידעו מה הן כוללות" אומרת פנינה אלעד, סגנית מנהלת השירות הסוציאלי: "תפקידן של העובדות הסוציאליות בבית החולים ליידע את המטופלים במגוון אפשרויות הסיוע בתחום הכלכלי הנפשי והחברתי ,במסגרת האישפוז בבית החולים ובמסגרת הקהילה עם שחרורם הביתה. שרותי הרווחה העירוניים מפעילים תוכניות ייחודיות למען ניצולי שואה כגון :"קפה אירופה"-מועדון חברתי המיועד למפגשים של ניצולי שואה, תיעוד זכרונות ועוד. כמו כן פועלים בקהילה עובדים סוציאליים יעודיים בקופות חולים ,עמותות וארגונים שונים כגון "עמך" -ארגון שמעניק טיפול נפשי לניצולי שואה" . אומרת כץ ".אחד הפרויקטים החשובים שקיימים בתחום הסיוע לניצולי השואה במסגרת בית החולים הוא פרויקט סול"ם במימון הקרן לרווחת ניצולי שואה. מדובר בפרויקט שקיים כבר למעלה מעשור ומאפשר למטופלים ,שבעקבות מחלה או נתוח נעשו מוגבלים , לקבל 50 שעות סיעוד, באופן מיידי, לצורך עזרה בבית. השרות מיועד לקשישים שאינם מקבלים גמלת סיעוד מן הבטוח הלאומי ובכפוף לקריטריונים כלכליים. בשנה האחרונה נהנו 312 מטופלים בבית החולים מתוכנית זו".

הפרויקט הייחודי למיצוי זכויות מטופלים ניצולי שואה פועל בבית החולים בשלוש השנים האחרונות בתמיכת הקרן להשבת נכסי נספי שואה ובמסגרתו סייעו העובדות הסוציאליות המרכזות את הנושא למטופלים רבים.לדוגמא, בשנת 2012 אותרו בבית החולים 1371 ניצולי שואה אשר קיבלו סיוע במיצוי זכויות והפניה לשירותים שונים בקהילה.

בשנים האחרונות, מתוך הניסיון של העו"סים בשטח, ניכר כי רבים מקרב ניצולי השואה יוצאי בולגריה עדיין אינם מודעים למכלול זכויותיהם. יתכן שהסיבה לכך נעוצה בעובדה שרק בשנת 2009 הוכרו יוצאי בולגריה כניצולים ורובם החלו לקבל את גמלתם החודשית כשנתיים מאוחר יותר, טוענת חני כץ.
טובה אבירם, עו"ס, שמרכזת ביחד עם כץ את הפרויקט מוסיפה: "במסגרת הטיפול באוכלוסייה זו למדנו על הסיפור המיוחד של יהדות בולגריה בזמן השואה ונחשפנו לסיפורים האישיים הקשים של הניצולים. במסגרת הטיפול שלנו הם משחזרים לא פעם את החוויה הטראומטית והחרדה של שהייה ברכבות דחוסות שעומדות על מקומן שעות וימים כאשר לבסוף מתקבלת הוראה להורידם מהרכבות ולהחזירם למקומותיהם.

עוד מספרת אבירם: "א.ד. , ניצול שואה יליד בולגריה, בן 77, נשוי+1, מאושפז במח' אורתופדית אשפוז ממושך עקב זיהום בפרק הירך.בזמן השואה היה ילד כבן 7 שהוגלה עם משפחתו מעיר הבירה לעיר שדה רחוקה, שם חיו בביתם של בני משפחה.

אשתו בת ה-74, גם היא ניצולת שואה מבולגריה, עברה את תקופת השואה באופן "סביר יחסית" בזכות היותה בת למשפחה עשירה. אמה הייתה התופרת של המלך ובת בית בחצרו.גם משפחתה הוגלתה לעיר שדה רחוקה. בני הזוג הכירו בארץ ונשואים קרוב ל- 60 שנה. יש להם בן יחיד והם מתגוררים בשכר דירה. שניהם מקבלים קצבה חודשית ממשרד האוצר כניצולי שואה וקצבת זקנה מהביטוח הלאומי.עבור שניהם זו ההכנסה היחידה.
בעקבות הטיפול שלנו יידענו אותם שיש להם זכאות לתגמול נוסף ," תגמול נזקק" ,הניתן למי שמתקיים רק מקצבת ביטוח לאומי ומהרנטה ובכפוף לקריטריונים כלכליים מסויימים. הודות למידע זה והפנייתם לגורמים המתאימים- סייענו להם במיצוי זכויותיהם ובהגדלת הרווחה הכלכלית.

הטיפול הפסיכוסוציאלי בניצולי השואה המאושפזים בבית החולים חשוב ותורם לרווחתם הכללית של הניצולים, מסכמת פנינה אלעד. המפגש האישי של העובדת הסוציאלית עם ניצול השואה ומשפחתו, שבמהלכו נמסר מידע מקיף על זכויות ושרותים ובנוסף ניתנת הזדמנות לבטא ולשתף בחוויות שבחלקן הודחקו במשך שנים, תורם להגברת תחושתו של הניצול שלא שכחנו אותו ואת כל אשר עבר .


אני פונה אליכם ניצולי שואה המאושפזים במרכז הרפואי תל אביב,במידה ואתם או בני משפחותיכם מעונינים לקבל מידע על זכויותיכם והשרותים השונים העומדים לרשותכם מטעם הקרן לרווחת ניצולי שואה וגורמי קהילה נוספים:
אנא פנו לעובדת סוציאלית במחלקת האשפוז, או למזכירות
השירות הסוציאלי - 03-6973574.

תפריט ניווט תחתון