תוכן עניינים

אסטמה אלרגית - יש דבר כזה

החדשות הטובות: אפשר לחיות עם אסטמה אלרגית, לעשות ספורט ולחיות כרגיל.
החדשות הפחות טובות: כדאי להיזהר מהתמכרות למשאפי ונטולין

ראיון עם ד"ר שירה בן-אור, רופאה בכירה ביחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית והמרפאה לאלרגיה בילדים



  • מהי בכלל אסטמה?

"אסטמה היא מחלה דלקתית שגורמת לחסימה משתנה בדרכי הנשימה. החסימה במקרים רבים תהיה חזקה יותר בזמן מחלה זיהומית או בזמן של שאיפת אלרגן. החסימה הזאת יכולה להיות מלווה בדלקת אלרגית בדרכי הנשימה ואז נקרא למחלה "אסטמה אלרגית".
אותו היסטמין שגורם לגודש באף, כשהוא משוחרר בתוך הריאות, הוא יכול לגרום להיצרות של דרכי האוויר ולהפרשה מוגברת של ליחה. כאן אנחנו מדברים על קוצר נשימה ופגיעה בדרגת ריווי החמצן בדם. אגב, 80% מהאנשים שיש להם אסטמה אלרגית יש להם גם נזלת אלרגית".


  • כל כמה זמן יכול להיות התקף?

"יש מטופלים קלים יותר שיכולים להעביר שבועות שלמים בלי אף סימפטום, אלה צריכים להשתמש במשאף רק כשיש להם סימפטום. יש כאלה שהאסטמה שלהם יכולה להתעורר לא רק על ידי אלרגן אלא גם בגלל שאיפת עשן מזוהם, וירוס בדרכי הנשימה, עשן סיגריות או ריח מאוד חזק".


  • מה הטיפול?

"הטיפול באסטמה מבוסס על משאפים שבתוכם שתי תרופות – אחת שמרחיבה סמפונות ותרופה נוספת - סטרואיד שמפחית את התהליך האלרגי לאורך זמן של כ-12 שעות".


  • המשאף יכול לגרום לתלות?

"כעיקרון לא, אבל אם משתמשים במשאף מרחיב סמפונות קצר טווח כמו ונטולין למשל, בלי סטרואיד, הוא יכול לגרום לתלות בשימוש ממושך. הסכנה במצב הזה היא שכשיגיע התקף קשה המשאף כבר לא יכול לעזור ואפשר להגיע לסכנת חיים".


  • סכנת חיים?

"אפשר להגיע למצב של התקף שגורם לחנק ולסכנת חיים. קרו בעבר וממשיכים לקרות בעולם מקרים של מוות מאסטמה. בארץ מטפלים די טוב, אבל במקומות אחרים בעולם, כולל ארה"ב, יש תמותה מאסתמה בגלל ההתמכרות למשאפים מרחיבי סמפונות קצרי מועד. בארה"ב בגלל העניין הכלכלי והעלויות הגבוהות של ביטוחי הבריאות, יש זמינות רבה יותר למשאפים קצרי מועד שכאמור גורמים לתלות ועלולים לא לתפקד בזמן אמת".


  • מותר לעשות ספורט?

"אם האסטמה בשליטה, מבחינתי מומלץ מאוד לתרגל ספורט. אבל במקרים רבים המטופלים מגבילים את עצמם וחוששים להתעמל ומגיעים למצב של כושר גופני ירוד. כשהכושר הקרדיו וסקולרי נפגע, תיתכן השמנה שמעמיסה ומכבידה עוד יותר על הנשימה. לראות ילד או מבוגר שטופלו אצלנו באסתמה ובנזלת האלרגית עד כדי בשליטה בסימפטומים היום יומיים , חידוש הפעילות גופנית וירידה במשקל - זה סיפור הצלחה".


  • באיזה גיל האסטמה מתפרצת?

"אסטמה ונזלת אלרגית הן תופעות שמתחילות בגיל בית הספר היסודי, מגיעות לשיא בגילאים 16 עד 18, ולעיתים נחלשות בבגרות. בילדות ובגיל הנעורים המערכת החיסונית פעילה ביתר ויש נטייה לייצור נוגדני IGE. אם נער או נערה אלרגיים בגיל ההתבגרות לאלרגן אחד יש כאן חלון הזדמנויות לטיפול. אם מפספסים את הגיל הזה הם עלולים לפתח אלרגיות לעוד דברים. אם מזהים את התהליך האלרגני כשהוא על אש קטנה יכולים למנוע הוספה של עוד ועוד אלרגנים".


  • איך אפשר לבדוק למה אנחנו אלרגיים?

"אפשר להגיע לכל רופא אלרגיה בקופת חולים או בבית חולים, ולברר באמצעות תבחינים עוריים למה אנחנו אלרגיים. הבדיקה פשוטה ומתבצעת על ידי חשיפת העור לאלרגן, עם תשובה מהירה תוך 20 דקות. יום יומיים לפני שמגיעים לבדיקה כזאת חובה להפסיק את התרופות האנטי היסטמיניות כדי לקבל תמונה נכונה של המצב והמלצות לטיפול".


  • מהם האלרגנים הכי שכיחים בארץ?

"במקום הראשון - קרדית האבק, ואחר-כך עצי זית, עצי ברוש, עצי פקאן, אלון, שיטה, דשאים, עשבים, חיות ועוד".


יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון