תוכן עניינים

כל 5 דקות, היכן שהוא על הגלובוס, נפטר אדם משבץ מוח. בעולם הוא נחשב לגורם התמותה השני ובישראל השלישי. נתוני האיגוד העולמי לשבץ מוח מצביעים על כך שאחד מכל שישה אנשים בעולם ייפגע משבץ מוחי במהלך החיים, והפגיעה  תהיה בדרך כלל בלתי הפיכה ומחוללת מוות או נכות קשה.

 



האם ניתן למנוע שבץ מוחי? כיצד תזהו אדם שלקה בשבץ מוחי ומהו הטיפול החיוני להצלתו ? על כך ועוד בכתבה הבאה.

ש.א. תושב ת"א הוא גבר בן 70 שסובל מיתר לחץ דם. כמדי ערב צפה בטלוויזיה ושוחח עם אשתו כאשר לפתע דיבורו נקטע. אשתו שמה לב לעווית בצד הימיני של פניו ולכך שיד ימין הפסיקה לתפקד. כאשר ניסתה לדבר איתו ראתה שאינו מצליח לענות לה - הבינה שכנראה בעלה עובר אירוע מוחי ומיהרה להזמין  אמבולנס. בדיקת CT שעבר בבית-החולים אישרה שש.א. אכן סובל משבץ מוחי. בדיקה נוספת במיון העלתה כי הוא סובל גם מפרפור פרוזדורים. ש.א קיבל מיד תרופה בשם TPA המיועדת להמסת קרישי דם וחזר לביתו לאחר כשבוע ללא חסר נוירולוגי. כיום, מטופל ש.א בתרופות נוגדי קרישה למניעת חזרה של שבץ במוח.
המקרה של ש.א אינו יוצא דופן: כ- 85% מאירועי השבץ המוחי נגרמים כתוצאה מהופעת קריש בכלי הדם המזינים את רקמת המוח וגורם להפרעה בזרימת הדם אל המוח. סיבה נוספת להיווצרות חסימה היא במקרה של תסחיף (cerebral embolism) הנגרם עקב קרישי דם שנוצרים מחוץ לגולגולת ו"נסחפים" אל כלי הדם של המוח וסותמים אותם. לצד קרישי דם, שבץ מוחי עלול להיגרם גם מקרע פתאומי בדופן של כלי דם שגורם לדימום ברקמת המוח ולעליית הלחץ התוך-גולגלתי. תופעה זו אחראית לכ-15% מכלל מקרי השבץ.

מהם גורמי הסיכון לשבץ מוח?

ישנם קוי דמיון בין שבץ מוחי לבין התקף לב (או בשמו המקצועי : אוטם שריר הלב). בשני המקרים, מקור הבעיה הוא חסימה או היצרות של כלי דם משמעותיים הפוגעים בזרימת הדם לאיבר הפגוע. הדמיון ניכר גם בגורמי הסיכון לשתי התופעות הללו: שבץ מוח והתקף לב. טיפול בגורמים אלה מבעוד מועד, יכול להפחית את הסיכון ללקות בשבץ מוחי והתקף לב.
יתר לחץ דם – הוא גורם הסיכון העיקרי לשבץ מוח: 60%-70% מהאנשים שלוקים בשבץ סובלים מיתר לחץ דם. ערכי לחץ דם תקינים ומאוזנים עומדים על 120/80. ככל שלחץ הדם עולה כך גדל הסיכון ללקות בשבץ מוח ולהיפך. מחקרים בספרות הרפואית מצביעים על כך שירידה של 6 מ"מ/כספית בערכי לחץ הדם הדיאסטוליים (הנמוכים) מביאה לירידה של 40% בסיכון ללקות בשבץ מוח. מדידה סדירה של ערכי לחץ דם היא פעולה קריטית למניעת אירועים מוחיים ולבביים במיוחד אצל הסובלים מהשמנת יתר, צורכים אלכוהול  ולא מבצעים פעילות גופנית. 

סוכרת – אירועים מוחיים שכיחים פי 4 בקרב חולי סוכרת בהשוואה לכלל האוכלוסייה וזאת מאחר וסוכרת שאינה מאוזנת עלולה לגרום לחסימה בכלי הדם הקטנים במוח.
סוכרת (Type 1 , Type2) עלולה להתפתח בקרב הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר. ניתן לאתרה ע"י בדיקת דם פשוטה.
עודף שומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים) – חשוב להקפיד על רמות נמוכות של "כולסטרול רע" (LDL) ועל רמות גבוהות של "כולסטרול טוב" (HDL). רמת כולסטרול תקינה בדם לא תעלה על  190 מ"ג/ד"ל (מיליגרם לדציליטר). לאנשים בריאים  או ללא היסטוריה קרדיאלית תקרת ה -LDL המומלצת הינה 100 מ"ג/ד"ל, לבעלי היסטוריה קרדיאלית, פחות מ -100 מ"ג/ד"ל, למי שיש גורמי סיכון  או שעבר צינתור טיפולי, התקף לב או אירוע מוחי פחות מ- 70 מ"ג/ד"ל.
עישון – מעשנים נמצאים בסיכון מוגבר לאירוע מוחי. עשן הסיגריות גורם לטרשת העורקים הכליליים, לפגיעה קשה בדופן כלי הדם, להתכווצות כלי הדם ולהעלאת צמיגיות הדם . הצרת כלי הדם מגדילה את הסיכון להיווצרות חסימה  ולהתפתחות אירועים מוחיים ולבביים.
פרפור פרוזדורים -  מדובר בהפרעת קצב של הלב השכיחה ביותר, המהווה גורם סיכון משמעותי לאירועים מוחיים. פרפור הפרוזדורים גורם ללב להתכווץ באופן מהיר מהרגיל,  פוגע בזרם הדם בעליה של הלב (ה"פרוזדור") ובעקבות זאת מאט את זרימת הדם הכללית בין העליות לחדרי הלב. דם שאינו זורם , נוטה להיקרש ולגרום להיווצרות קריש דם שעלול להיסחף עם זרם הדם למוח ולגרום לשבץ מוחי.  
מטופלים בגיל שלישי אשר סובלים מפרפור עליות נמצאים בסיכון יתר של פי 5-6 ללקות בשבץ מוח, בהשוואה לאכלוסיה עם קצב לב תקין וסדיר.

לדברי ד"ר חן הלוי, רופא בכיר, ביחידה לשבץ מוח ולמחלות כלי דם של המוח, במחלקה הנוירולוגית, המרכז הרפואי ת"א: "המנגנון הפיזיולוגי האחראי להתפתחות של שבץ מוח דומה מאוד לזה שגורם להתקף לב. המשמעות לכך היא כי טיפול מבעוד מועד בגורמי הסיכון למחלות לב יכולים לסייע ואף למנוע שבץ מוח. ניתן להצביע על כך שמטופלים שחוו אירוע לב או נמצאים ברמת סיכון גבוהה ללקות באירוע לב נמצאים גם ברמת סיכון גבוהה ללקות בשבץ מוחי.  כיום, ניתן לבצע סדרה של  בדיקות סקר כגון: אולטרה-סאונד של הלב ושל כלי דם וצוואר, הדמייה של המוח, בדיקות דם מקיפות והערכה נוירולוגית יסודית, באמצעותן ניתן לקבוע את רמת הסיכון ולצמצם למינימום את האפשרות לשבץ מוחי". לדבריו, הדרך היעילה ביותר לצמצם מבעוד מועד את מרבית גורמי הסיכון למחלות לב ומחלות כלי דם של המוח הינה תזונה מאוזנת ופעילות גופנית: "חשוב להקפיד על פעילות גופנית כמו אימון אירובי, הליכה מהירה, שחייה, רכיבה על אופניים לפחות 30 דקות 3 פעמים בשבוע ולשמור על תזונה מאוזנת הכוללת מאכלים עשירים בשומן בלתי רווי כגון: שמן זית, אבוקדו, טחינה ואגוזי מלך".

כיצד לזהות שבץ מוח?

לאירוע מוחי תסמינים קלאסיים הניתנים לזיהוי ברור :

  • הפרעות דיבור ושפה – המופיעים הן כמשפטים חסרי הגיון או כשיבוש מילים
  • עיוות במראה הפנים – בקשו מהאדם לחייך - "צניחה" בצד אחד של הפנים הינה אחד הסימנים לאירוע מוחי
  • הפרעות תחושה ותנועת ידיים – בקשו מהאדם להרים את שתי ידיו קדימה: חוסר יכולת לבצע את הפעולה הזו בפשטות מצביעה על חשד לאירוע מוחי

מלבד סימנים אלו עלולים להופיע סימנים נוספים: פגיעה בשדה ראיה, סחרחורת סיבובית, כפל ראיה, קשיי בליעה, כאב ראש וחולשה /התארכות משמעותית בזמן תגובה, שיתוק או הפרעות תחושה בצד אחד של הגוף, וירידה במצב ההכרה עד כדי תרדמת. 

מה עושים כשמזהים? נוסעים מיד למיון

"כל דקה היא קריטית" מזהיר ד"ר הלוי בהתייחסו למועד הגעת האדם שחווה שבץ לבית החולים. "הפסקת זרימת הדם לאיזור במוח תגרום לנזק בלתי הפיך בתוך זמן קצר. במקרה של ש.א, פעולתה המהירה של אשתו שזיהתה את הסימנים של שבץ מוחי והזמינה אמבולנס -הצילו את חייו!  איחור בהגעה למיון ובקבלת טיפול רפואי דחוף עלול היה לגזור עליו נכות קשה או מוות".

תפריט ניווט תחתון