תוכן עניינים

אחד הצירופים הפחות נכונים בעברית הוא "שיזוף בריא". מומחים ברפואת עור מזהירים: אין דבר כזה שיזוף בריא. השמש היא אחד הגורמים המזיקים ביותר לאיבר הגדול בגופנו- העור, איבר שיש לו זיכרון מצוין ונזקי השמש והשיזוף לא תמיד ניתנים לזיהוי באופן מיידי, אלא רק כעבור שנים, לפעמים מאוחר מדי. נזקי העור מתבטאים במגוון דרכים- החל בצריבה, הופעת פיגמנטציה וקמטוטים, וכלה בגידולים שפירים או ממאירים. מי שהרבה להשתזף בצעירותו, שלא יתפלא אם כעבור עשרים-שלושים שנה, יתגלה אצלו לפתע גידול סרטני, גם אם, במרוצת השנים שחלפו מאז המעיט מאד להשתזף. אנשים נחשפים לסכנת הקרינה בחיי היום יום, גם ללא הליכה מכוונת  בשמש לשם שיזוף. השמש פולטת קרינה בעלת ספקטרום רחב, מקרניים קצרות ביותר עד קרניים ארוכות ביותר. שכבת האוזון, מסננת את הקרינה המסוכנת של השמש, ולמזלנו מגינה עלינו מפני הקרניים הקצרות, שהן המסוכנות, אלא ששכבת האוזון מדלדלת ועובייה אינו אחיד. הקרניים המסוכנות מגיעות  אלינו בשעות שבין תשע בבוקר וארבע אחה"צ ואלו הקרניים העיקריות הגורמות לשיזוף.  


הגנה מפני השמש


העור יזכור

רופאת העור, ד"ר חגית מץ, טוענת כי "חוץ מהסכנה של מחלת סרטן העור, קרינת השמש גורמת נזקים רבים. שינויים אלו כוללים בין היתר שינוי במרקם העור, פגיעה באחידות הצבע, נטייה להתייבש, היחלשות דפנות כלי הדם ועוד".
יש המעריכים שקרינת השמש אחראית לכ- 70% מהזדקנות העור, ורק 30% מייצגים את מהלך ההזדקנות הטבעי. רופאת העור ד"ר אריאלה הפנר מוסיפה: "נזקי קרינת השמש בולטים במיוחד באיזורים החשופים: כלומר, הפנים, מחשוף החזה, אמות וגב הידיים, כשמשווים את מראה העור החשוף למראה העור המוגן מהשמש באנשים מבוגרים, ניתן לראות בבירור כי עיקר ההזדקנות של העור נגרם מקרינת השמש, ואילו תרומתה של ההזדקנות הביולוגית קטנה". ד"ר איילת רשפון, אחראית המרפאה לגילוי מוקדם של סרטן העור, מוסיפה כי מומלץ לבצע בדיקת נזקי שמש ונקודות חן אחת לשנה אצל רופא העור. כמו כן מומלץ לשים לב לנגעים חדשים, לכאלה המשנים את צורתם, צבעם או מרקמם ולנגעים הנראים שונים משאר הנגעים אותו המטופל. במידה ומתלה נגע חשוד לפי הקריטריונים הללו, יש לפנות לרופא עור להערכתו.

 

הגנה מפני השמש


להתאים את ההגנה הנכונה

שימוש בתכשירי הגנה: כדי לשמור על בריאות העור חשוב להקפיד על שימוש בתכשירי הגנה. מקדם ההגנה מצוין על גבי כל אריזה באמצעות מספר (SPF) המתיחס לפקטור ההגנה מקרינת UVB- הקרנים הקצרות. ככל שמספרו של מקדם ההגנה גבוה, כך ארוך יותר משך זמן השהייה בשמש, עד לרגע שתגובת העור לקרני השמש הקצרות תהייה שווה לתגובת העור ללא התכשיר. נניח למשל, שללא תכשיר הגנה מופיעה האדמומיות בעור לאחר שהייה בת רבע שעה בשמש. אם מורחים את העור בתכשיר בעל מקדם הגנה 20, יתארך הזמן פי 20 - כלומר: יעברו חמש שעות עד שתופיע בעור אותה רמת אדמומיות, שעלתה בו קודם לכן, כעבור רבע שעה.  נוסף על משך ההגנה שמעניק התכשיר, יש להתייחס גם ליכולת עמידותו במים, בזיעה וכן ליכולת הגנה בפני קרני UVA. מסנני קרינה מונעים ביעילות את כווית השמש. ידוע היום, כי הם מגינים גם מפני ההשפעות הכרוניות של קרינת UV כלומר הזדקנות העור, הדיכוי החיסוני, והתפתחותן של ממאירויות עוריות.


קרם הגנה מהשמש


כללים לשימוש נכון במסנני קרינה

  1. יש להשתמש במסנן רחב טווח בעל SPF  של לפחות 30, למרוח את המסנן בכמות נדיבה שתכסה היטב את כל העור ולהקפיד למרוח בכל מקום כולל עורף, אפרכסות אוזניים, גב ורגליים.
  2. מאחר שלמסננים לוקח כ-20-30 דק' על-מנת להיספג בעור, יש למרוח כ-20-30 דק' לפני היציאה לשמש ולחדש את המריחה כל 2-3 שעות. המדקדקים ממליצים גם על מריחה נוספת כחצי שעה לאחר המריחה הראשונה- שמטרתה לפצות על פגמי המריחה הראשונית.
  3. יש למרוח מחדש תמיד אחרי כל פעילות שגורמת להסרת המסנן כמו שחיה, הזעה וכד', גם אם התכשיר מוגדר כעמיד במים.
  4. דוחי חרקים מפחיתים את ה-SPF,  ולכן אם משתמשים בהם יש צורך ב-SPF  חזק יותר ולחדשו לעיתים תכופות יותר .

שימוש במסנני קרינה בילדים

  1.  שימוש תדיר במסנני קרינה בילדים עד גיל 18, מפחית את הסיכון לפתח סרטן עור.
  2.  לילדים מתחת לגיל 6 חודשים אין עדיין את היכולת הפיזיולוגית המלאה לטפל בכימיקלים שנספגו מהעור. כמו כן, שטח גופם גדול יחסית למשקלם הנמוך, כך שספיגת החומרים אצלם גדולה יותר יחסית לאדם מבוגר, ולכן ההמלצה היא להימנע מחשיפה לשמש, לשהות בצל ולהקפיד על ביגוד מתאים . במקרים נבחרים, ניתן להשתמש במסנני קרינה מותאמים לתינוקות לאזורים החשופים.

אמצעי הגנה נוספים:

  1. הימנעות משהייה בשמש בשעות של קרינה מקסימלית היינו 10:00-16:00.
  2. ביגוד-  אריגים צפופים ועבים מגינים יותר. צמר ובדים סינתטים כמו פוליאסטר מגינים יותר מכותנה ופשתן. מאחר ובמזג אויר חם לא נוח ללבוש פוליאסטר, אפשר ללבוש בדים מעורבים. לאחר כביסה בגד מגן יותר אם התכווץ. בגדים כהים מגינים יותר מבגדים בהירים. בגד רפוי מגן יותר מבגד צמוד. יש בדים כמו לייקרה שהגנתם יורדת כאשר הם מתוחים. 
  3. יש לחבוש כובע- עם מצחיה ומגן לעורף.
  4. להרכיב משקפי  שמש בשעות היום.

תפריט ניווט תחתון