תוכן עניינים

הילדים סובלים ממנה יותר, אבל גם מבוגרים יכולים לחלות בה פתאום בגיל 60 - מחלת העור הדלקתית אטופיק דרמטיטיס שכיחה הרבה יותר ממה שנדמה

ראיון עם ד"ר ליאת סמואלוב, מומחית לרפואת עור ומין, סגנית בכירה למנהל המערך לרפואת עור באיכילוב. סיימה התמחות ברפואת עור באיכילוב ולאחר מכן תת התמחות ברפואת עור ילדים בשיקגו. עובדת במרפאת עור ילדים בבית חולים "דנה דואק" לילדים ובנוסף אחראית על תחום אטופיק דרמטיטיס במרפאת העור למבוגרים של בית החולים. נשואה, אם לארבעה.

אטופיק דרמטיטיס היא אחת ממחלות העור הדלקתיות השכיחות ביותר. שכיחות המחלה בעולם הינה סביב 10% במבוגרים, ויכולה להגיע לעד 20% מהילדים במקומות מסוימים בעולם. הביטויים של המחלה מבחינה קלינית הינם עור אדום יבש ומחוספס עם התלקחויות והטבות לסירוגין, גרד נלווה עם הפרעה משמעותית לשינה. המחלה היא חלק מהמחלות האטופיות (אלרגיות) והיא יכולה להופיע אצל אותו חולה, במקביל למחלות אלרגיות אחרות כמו אלרגיה למזון, אסתמה ונזלת אלרגית. 



ד"ר ליאת סמואלוב

מתי המחלה מתלקחת?
"קיימים טריגרים שונים לכך כדוגמת מגע עם סבונים, מים, דשא, חול, צמר. יכולה להיות החמרה כתוצאה מעלייה בטמפרטורה, חום והזעה או לחילופין יש כאלו שהמחלה תחמיר אצלם דווקא בחורף כשקיים מזג אויר קר ויבש. זה מאוד אינדיבידואלי ומשתנה מאדם לאדם". 

יש הבדל בפיזור בגוף?
"יש הבדל באזורים המעורבים בהתאם לגיל. יש צורה שמופיעה בעיקר בשנתיים הראשונות לחיים, בגיל הינקות והיא מתבטאת בעור אדום, יבש ומחוספס, ולפעמים ממש דלקתי ומפריש, בעיקר באזור הלחיים, הזרועות, האמות, הירכיים והשוקיים הקדמיות. תינוקות כמובן שלא יתלוננו על גרד אולם ידגימו אי נוחות ותנועות חיכוך עם המצעים ושינה לא רציפה. מעבר לגיל שנתיים ובגילאים יותר מבוגרים, האזורים המעורבים האופייניים הינם אזור הקפלים (קפלי הצוואר, המרפקים והברכיים) בליווי אודם, חספוס, יובש, קשקש ועיבוי של העור. מעבר לאלו תתכן מעורבות אופיינית באזור ראש וצוואר, האוזניים, סביב העיניים האף והפטמות".



האם תתכן מעורבות של איברים נוספים מעבר לעור?
"תתכן מעורבות של העיניים כדוגמת דלקת של הלחמית, קטרקט, בעיות בקרנית וממצאים נוספים, תלוי בחומרת המחלה. המחלה מתאפיינת גם בזיהומים חיידקיים חוזרים, זיהומים ויראליים כמו הרפס ובילדים גם שכיחה הופעה של וירוס בשם מולוסקום קונטגיוזום, תפרחת נקודתית מורמת". 

איך מונעים התלקחות של המחלה?
"חשוב לנסות להימנע מטריגרים שיובילו להתלקחות המחלה. מומלץ להימנע מבגדי צמר ולהקפיד על לבישת בגדים מבד כותנה. כמו כן להימנע מחימום וקירור יתר וכן להימנע ממגע עם חול, דשא, דטרגנטים קשים וכד'".

איך מאבחנים אטופיק דרמטיטיס?
"האבחנה הינה אבחנה קלינית כך שמתבססת על המראה הקליני של הנגעים, הפיזור שלהם בגוף, המהלך האופייני של החמרות והטבות וגרד נלווה. מעבר לכך, ובעיקר בהיעדר תגובה לטיפול או במחלה חמורה הדורשת טיפול סיסטמי, יש מקום להרחבת הבירור לרבות אישוש האבחנה בביופסית עור, תבחיני מטלית (Patch Tests) כדי לשלול דלקת עור ממגע משנית לחומרים שיש איתם מגע בחיי היומיום ובדיקת דם ל IgE, היכולה לתמוך באבחנה בהינתן ערכים מוגברים". 

איך מטפלים?
"הטיפול הבסיסי הוא על ידי שימון המשכי ורציף למניעה וטיפול בעור יבש המאפיין את החולים עם אטופיק דרמטיטיס. ניתן כיום לרכוש תכשירים לשימון העור המיועדים לאטופיק דרמטיטיס שהינם בעלי מרקם נעים והנספגים בקלות. בנוסף חשוב להקפיד על שימוש בסבונים עדינים ללא ריח ושמני רחצה ייעודיים לאטופיק דרמטיטיס".
"הבסיס לטיפול הוא הפחתה של הדלקת העורית כאשר הקו הראשון לטיפול הינו טיפולים מקומיים. בהתלקחויות לרוב מתחילים במתן סטרואידים מקומיים בחוזקות שונות. ברגע שיש איזון, רגיעה ושליטה במחלה, ניתן לעבור לתכשירים מקומיים אנטי דלקתיים שאינם סטרואידליים, וברגע שמגיעים להפוגה במחלה ניתן לעבור לטיפול משמר מספר פעמים בשבוע בלבד למניעת ההתלקחות הבאה". 

 ומה השלב הבא אם הטיפולים האלו לא עזרו?
"בהיעדר הטבה תחת טיפול מקומי ובמקרים של מחלה בחומרה בינונית וחמורה, ניתן לעבור לקו טיפול נוסף שהינו פוטותרפיה (טיפול באור). זהו אחד הטיפולים שיכולים לסייע גם לגרד וגם לפריחה. במידה ואין הטבה מספקת עם פוטותרפיה ניתן לעבור לטיפולים סיסטמיים בכדורים. מעבר לכך, במהלך השנים האחרונות, חלה התקדמות משמעותית בהבנת גורמי המחלה, מה שהוביל לפיתוח תרופות ביולוגיות חדשות, המתאפיינות ביעילות גבוהה ומיעוט תופעות לוואי. לפני כ-4 שנים, אושרה בארץ התרופה הביולוגית הראשונה שניתנת בזריקה בתדירות של פעם בשבועיים ומאושרת בארץ לחולי אטופיק דרמטיטיס בחומרה בינונית-חמורה מגיל 12 ומעלה. לאחרונה אושרו בארץ תרופות ביולוגיות נוספות הניתנות בכדורים והמתאפיינות ביעילות גבוהה ותגובה מהירה לטיפול.  הטיפולים החדשים מעכבים מסלולים דלקתיים המעורבים באופן ספציפי במחלה, ולכן מתאפיינים ביעילות גבוהה ושיפור משמעותי בגרד ובתפרחת, תוך פרקי זמן יחסית קצרים ועם מיעוט תופעות לוואי".

מי יקבל תרופה ביולוגית?
"שני גורמים מכתיבים זכאות לטיפול ביולוגי: חומרת המחלה וכללי סל הבריאות. על פי סל הבריאות חולים עם מחלה בחומרה בינונית-חמורה, שלא הדגימו יעילות כעבור שלושה חודשי טיפול סיסטמי (באחת התרופות המוגדרות לטיפול במחלה לפי קריטריוני הסל), זכאים להתחלת טיפול ביולוגי". 

עד כמה החולים במחלה סובלים ממנה?
"מדובר במחלה שגורמת סבל רב לילדים ולהורים בגלל גרד משמעותי והפרעה לשינה הגורמים לקושי ניכר בתפקוד במהלך שעות היום. בנוסף, יש מחקרים שהצביעו על קשר בין אטופיק דרמטיטיס לתחלואה נלוות כמו תחלואה מטבולית, קשר למחלות אוטואימוניות, זיהומיות וגידוליות, הפרעות פסיכיאטריות, הפרעות קשב ועוד. יש לציין כי המידע בספרות אינו חד משמעי בכל הנוגע לתחלואה נלווית באטופיק דרמטיטיס וישנם מחקרים שלא הדגימו קשר למחלות אלו".

אפשר לחלות במחלה בגיל מבוגר?
"כן. אחוז לא קטן מהחולים מתחיל לסבול מהמחלה בגיל מבוגר ואף מעבר לגיל 60. אחד המטופלים שלי חלה באטופיק דרמטיטיס סביב גיל 50, עם פגיעה מאוד משמעותית באיכות החיים עקב קושי בשינה, היעדר יכולת לעבוד ולהתרכז וצורך באשפוזים חוזרים. בסופו של דבר הטיפול הביולוגי החדש הוביל לשיפור ניכר בגרד, בפריחה ובשינה עם החזרת החיים שלו לקדמותם מבחינת היכולת לתפקד, לעבוד ולעסוק בפעילות ספורטיבית"

מה לגבי מחקרים קליניים?
"במערך העור במרכז הרפואי תל אביב מחקרים קליניים רבים בתחום אטופיק דרמטיטיס לרבות מחקרים בטיפולים מקומיים או סיסטמיים חדשים, גם במבוגרים וגם בילדים, מה שמנגיש לחולים אפשרויות טיפול חדישות שאינן זמינות כיום, ובעיקר למטופלים שמחלתם לא הדגימה שיפור תחת הטיפולים המקובלים. את כל המידע על אפשרויות טיפול אלו ניתן לקבל במסגרת ביקור במרפאת אטופיק דרמטיטיס, מערך העור, המרכז הרפואי תל אביב. 



תפריט ניווט תחתון