תוכן עניינים

אי אפשר להחלים לגמרי מפסוריאזיס, מחלת העור הקשה והמציקה הזאת, אבל אפשר בהחלט להצעיד את הטיפול בה לעידן הבא


ראיון עם ד"ר חגית מץ, מומחית לרפואת עור ומין, אחראית מרפאת פסוריאזיס ופוטותרפיה במערך לרפואת עור באיכילוב. בת  56 נשואה ואם ל-3, גרה בגבעתיים. מומחית ברפואת עור למעלה מעשרים שנה. מנהלת שירות פסוריאזיס ופוטותרפיה באיכילוב. 

פסוריאזיס הינה מחלת עור דלקתית כרונית, כאשר בשנים האחרונות ברור הקשר למעורבות מערכות נוספות ולפיכך הגישה הטיפולית כיום הינה כוללנית. לדוגמא למעורבות מערכות אחרות הינה דלקת מפרקים, בכ-30% מחולים הסובלים מפסוריאזיס תיתכן דלקת מפרקים שמופיעה לרוב  לאחר התפרצות מחלה העורית. גם התסמונת המטבולית מופיעה בשכיחות גבוהה, כלומר מטופלים הסובלים מפסוריאזיס נוטים יותר להשמנה, יתר לחץ דם מאזן שומנים לא תקין ונטייה לסוכרת. דוגמאות נוספות למעורבות: מחלות מעי דלקתיות בעיקר קרוהן, שינויים במצב רוח, נטייה לדיכאון ועוד. 


ד"ר חגית מץ

השפעת המחלה על מצב הרוח הינה משמעותית, ככל הנראה בין היתר בשל הנראות, בעיקר כשיש מעורבות, מחלה אשר יש לה השפעה קשה ביותר על  מערכות פנימיות רבות וגורמת לנזקים רבים לאורך זמן. 
למחלת הפסוריאזיס בעור ייתכנו ביטויים שונים כמו ההופעה הקלאסית והמוכרת של נגעים מורמים מעל העור אדומים ומכוסי קשקשת בעיקר באזורים כגון ברכיים, מרפקים וקרקפת. תיתכן צורה אחרת של המחלה שמופיעה בצורה טיפתית (כתמים קטנים אדומים עם קשקש עדין על העור המזכירים טיפות). צורה זו קשורה הרבה פעמים לזיהומים בגרון ע"י חיידק הסטרפטוקוק. 
תיתכן גם פסוריאזיס הפוכה המופיעה באזורי קפלים כמו בתי שחי, מפשעות ושיפולי בטן. ייתכנו ביטויים נוספים, אולם שכיחותם יותר קטנה משמעותית. 

איך מאבחנים? 
"האבחנה היא לרוב על פי התמונה קלינית שהרופא רואה, ללא צורך בעזרים נוספים. סיפור משפחתי של פסוריאזיס יכול לעזור או לתמוך באבחנה כאשר במקרים שאינם ברורים ניתן לקחת ביופסיה מהעור. 

באיזה גיל מופיעה המחלה?
"למעשה בכל גיל. גם בגיל שנה וגם בגיל 70. הגיל הממוצע הוא העשור הרביעי או החמישי לחיים. כאשר השכיחות בין נשים לגברים היא זהה. הצורה הטיפתית יותר שכיחה בעשור השני והשלישי לחיים".



איך מטפלים היום?
"הטיפול נעשה בהתאמה אישית, לפי המטופל שיושב מולי. חשוב להבין מי הוא, בן כמה הוא, מה הרקע הרפואי שלו ואיזה תרופות הוא נוטל. כל זה מתוך מחשבה שזאת מחלה שתלווה אותו לאורך כל החיים. חשוב לדעת אם יש מערכות נוספות בגוף שמעורבות במחלה, מה סוג הפסוריאזיס, הפיזור ומיקום שלו. לעיתים נתחיל בטיפול מסוים ובהמשך, על פי התגובה נעבור לטיפול אחר. כלומר חשוב המעקב אחר המטופלים על מנת להתאים טיפול על פי השינוי והתגובה".  
"מבחינת הטיפולים, פעמים רבות נתחיל או נשלב טיפול מקומי. הטיפול המקומי כולל שימון והורדת  הקשקשת והדלקת. התכשירים השונים כוללים פעמים רבות חומצה סליצילית, אוריאה, נגזרות של ויטמין D, סטרואידים ותכשיר שמכיל זפת (בעיקר באשפוז). טיפול יעיל וותיק הוא פוטותרפיה. הטיפול הזה הינו טיפול באור - חיקוי של שמש ים המלח. זהו טיפול טוב גם לפסוריאזיס מפושטת, בעיקר עם נגעים שטוחים וכן לפסוריאזיס טיפתי. ניתן לתת אותו לכל הגוף או לחלקים שונים כמו למשל כפות ידיים ורגלים בלבד, הכל בהתאם לפיזור הפסוריאזיס. הטיפול ניתן במרפאה במסגרת טופס 17. 
בנוסף, יש אצלנו טיפול  חדש במרפאה – מכשירי פוטותרפיה ממוקדת, לייזר. השימוש בטכנולוגיה זו מאפשרת טיפול במקומות בודדים או עיקשים ואף כתוספת לאחר טיפול בכל הגוף בנגעים בודדים ועיקשים שנותרו. הטיפול אורך דקות ספורות, אם כי מחייב הגעה 3 פעמים בשבוע ,ממוצע של 2-3 חודשים. 
ניתן לקבל את טיפול הפוטותרפיה בכל גיל שיש יכולת לעמוד במכונה מספר דקות והוא גם ניתן לנשים בהריון. טיפולים נוספים הינם טיפולים תרופתיים - בחלקן תרופות ותיקות וטובות. שבשנים האחרונות התווסף הטיפול הביולוגי שלרוב ניתן בזריקות תת עוריות על-ידי המטופל עצמו. זהו טיפול שהרחיב משמעותית את יכולת הטיפול שלנו בפסוריאזיס קשה, כלומר כזו שמכסה שטחי גוף נרחבים ושאינו מגיב לטיפולים קודמים". 

למה הטיפול הביולוגי ניתן כמוצא אחרון?
"יש מספר סיבות לכך, חלקן אדמיניסטרטיביות וחלקן רפואיות. ראשית, מבחינת סל התרופות, הטיפול מאושר רק אחרי כישלון של שני טיפולים סיסטמיים וכן במעורבות משמעותית של שטח העור או במעורבות של אזורים רגישים כמו פנים, אזור אברי מין וכפות הידיים. יש לזכור שמדובר בהתערבות מסוימת במערכת החיסון, ולפני מתן הטיפול הזה יש לשוחח על המשמעות מבחינת חשיפה לזיהומים וכן עלייה מסוימת בסיכון למחלה ממארת. אם כי חשוב לציין שלאור העובדה שיש לנו יותר ויותר ניסיון בטיפולים אלו, אנו מרגישים כיום בנוח לתת טיפול זה כשנדרש ובעיקר עם  הדורות היותר מתקדמים שלהם. חשוב לדעת, שלא תמיד המטופל יגיב לטיפול הביולוגי, שלעיתים הטיפול מאבד יעילות ושיתכנו גם תופעות לוואי". 

מהו המקרה הכי קשה שראית?
כ-85% מהסובלים מפסוריאזיס יחלו במחלה קלה, ורק כ5% מציגים מחלה קשה. אבל לאור העובדה שאלינו באיכילוב מופנים מטופלים רבים מכל הארץ, אני רואה לא מעט חולים במצב קשה שלעיתים מצריכים אשפוז, כמו למשל מטופלים עם פסוריאזיס המכסה את כל שטח הגוף או פסוריאזיס קשה בפנים או באברי המין – מה שמאד מפריע לניהול חיי יום יום.

יש ריפוי מלא של המחלה?
"המחלה היא כרונית ולא ניתן להחלים ממנה לחלוטין, אולם בהחלט ניתן להגיע למצב שלא יראו את התפרחת. מגוון הטיפולים הנרחב מאפשר טיפול יעיל ביותר". 

איזה עוד טיפולים מיוחדים ניתנים פה באיכילוב?
"לפני למעלה מעשור פתחנו את המרפאה המשולבת הראשונה בארץ, ואולי גם בעולם, במודל מיוחד של רופא עור וראומטולוג שיושבים ורואים את המטופלים הסובלים ממחלת עור ומפרקים ביחד. במרפאה המשולבת אני יושבת עם פרופ' אורי אלקיים, מנהלת המכון הראומטולוגי, ואנחנו רואות את החולים יחד. זה יתרון גדול כי נדרשת לפעמים חשיבה משותפת בקבלת החלטות לגבי טיפול זה או אחר בחולים שמציגים גם בעיית עור וגם בעיית מפרקים. מרפאה משולבת אחרת, במתכונת מעט שונה, הינה מרפאה בה יושב רופא עור וגסטרואנטרולוג. זאת מרפאה שמיועדת לסובלים מפסוריאזיס ומחלות מעי דלקתיות, חולים אלו נמצאים במעקב רופא קבוע, אולם לעיתים יש צורך בפתרון בעיה משולבת של שני התחומים".   

מה גורם להתפרצות?
"מספר גורמים מוזכרים בספרות  כעלולים להחמיר פסוריאזיס וביניהם תרופות שונות, זיהומים – דוגמה אופיינית הינה זיהום גרון שנגרם ע"י חיידק הסטרפטוקוקס ובעיקר גורם להתפרצות פסוריאזיס טיפתית (שהוזכר פה קודם) וסטרס משמעותי. כמו כן, ידועה תופעת קובנר שמשמעותה  הופעת נגע של פסוריאזיס במקום של טראומה כדוגמת - חיכוך, מכה, כוויה, או שריטה". 

יש קשר לתזונה?
"לא הוכח קשר לתזונה מסוימת, אבל יש קשר ברור בין השמנה לסיכוי לחלות בפסוריאזיס (נמצא במחקרים בילדים). כמו כן נמצא שירידה משמעותית במשקל אצל הסובלים מעודף משקל משפרת את המחלה". 

עישון ואלכוהול?
"עלולים להחמיר את המחלה"



יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון