תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מדוע מבוצעת הפעולה?

אנוריזמה (מפרצת) בחדר שמאל של שריר הלב, היא התרחבות אזורית בדופן שריר הלב, אשר הופך להיות צלקתי ודק וחסר יכולת התכווצות. בעת התכווצות הלב מתבלטת הצלקת כלפי חוץ – ומפחיתה באופן ניכר את כמות הדם המוזרמת אל הגוף.
הגורם העיקרי לאנוריזמה בשריר הלב הוא אוטם שריר הלב ("התקף לב" – חסימה של כלי דם המספק דם אל שריר הלב): בעקבות ירידה באספקת הדם לאזור מסוים בשריר הלב, תאי השריר באותו אזור מתים, מאבדים את יכולת התכווצותם והופכים לרקמה צלקתית חסרת תפקוד.
רקמה צלקתית זאת פוגמת בפעולת הלב בכך שהיא אינה שותפה לפעולת ההתכווצות של הלב ואף משנה את מבנהו הגיאומטרי התלת מימדי. גורמים נוספים לאנוריזמה כוללים מחלות זיהומיות הפוגעות בשריר הלב, טראומה ואנוריזמה מולדת.
האנוריזמה יכולה להיות קטנה וחסרת משמעות קלינית או להיות גדולה מאוד ולהפריע לתפקוד פונקצית המשאבה של הלב, ולתרום להופעת תסמונת אי-ספיקת הלב, אפילו חודשים רבים לאחר האוטם. כמו כן, בתוך האנוריזמה, בגלל זרימת דם איטית עלול להתפתח קריש דם המועד להתנתק מהלב אל מחזור הדם ולחסום כלי דם במקומות שונים בגוף (תסחיף – ואף אירוע מוחי במקרים החמורים). בהתאם למיקום האוטם, האנוריזמה, יכולה להיות בחלקו הקדמי של החדר השמאלי – בדרך כלל בחוד הלב, בדופן הקדמי, הצדדי או התחתון.
את רוב רובן של האנוריזמות לא מנתחים כלל, כיוון שרוב החולים מתייצבים קלינית בעזרת טיפול תרופתי. במקרים מסוימים, כאשר הטיפול התרופתי אינו עוזר, יש צורך בניתוח לכריתת אזור הצלקת של החדר השמאלי ושחזור המבנה התלת מימדי התקין של הלב. בניתוח, המבוצע בשיטתו של פרופסור ד'ור, נכרת אזור הצלקת בחדר שמאל ומבוצע שחזור של המבנה התלת מימדי של הלב בעזרת טלאי אליפטי מרקמת פריקרד (קרום הלב).
ניתוחים אלו מבוצעים במרכזים המובילים בעולם, בכלל זה במרכז הרפואי תל אביב, והחולים הדגימו שיפור ניכר באיכות החיים, שיפור בתפקוד וכן שיפור בתוחלת החיים לעומת קבוצת החולים עם מחלה דומה שלא עברו ניתוח.
יש לזכור שאנואריזמה היא בדרך כלל תולדה של אוטם שריר הלב שאירע בעבר. מרבית החולים סובלים ממחלה טרשתית מפושטת, ולכן יש לעתים צורך לבצע גם מעקפים בנוסף או אף תיקון מסתם. תיקון אנאוריזמה בלבד הוא ניתוח נדיר.

מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

שיפור באיכות החיים, שיפור בתפקוד וכן שיפור בתוחלת החיים לעומת קבוצת החולים עם מחלה דומה שלא עברו ניתוח.

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

ניתוח לתיקון ושחזור מפרצת בחדר שמאל יבוצע בהרדמה כללית, ולכן המטופל ישקע בשינה עמוקה לאורך כל הניתוח, ולא יהיה מודע כלל למצבו. סמוך לתחילת הניתוח יחובר המטופל לאינפוזיה דרכה  יזליף המרדים חומרי הרגעה על מנת לסייע למטופל להפחית את תחושת החרדה. מפאת גודלו של הניתוח, הניתוח מבוצע על ידי צמד מנתחים (לפחות). לאחר וידוא ההרדמה, ינסר המנתח את עצם בית החזה של המטופל, כדי לאפשר גישה מלאה אל הלב.
בהמשך, יחובר המטופל למכונת לב ריאה, ולכן ליבו יידום למשך הניתוח כולו, מאחר ומכונת לב ריאה מחליפה בפועל את פעולת הלב כמשאבה לאספקת הדם לגוף, ואת פעולת הראות בחמצון (העשרת הדם בחמצן) הדם.
רקמת הצלקת בשריר הלב תיכרת ובמקומה ייתפר אל שריר הלב טלאי אליפטי מרקמת פריקרד (קרום סיבי העוטף את הלב) שתילקח מלב של פרה (או טלאי דקרון סינתטי). גודל החלל של שריר הלב מחושב לפי שטח גוף החולה ונמדד במהלך הניתוח בעזרת בלון המוחדר לתוך חלל החדר השמאלי. בתום הניתוח ישוב ליבו של המטופל לפעילות סדירה, והלב ינותק בהדרגה ממכונת הלב ריאה. בשלב האחרון של הניתוח, יתפור המנתח את בית החזה של המטופל, והאזור יחבש.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

כללית.

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

3-4 שעות.

מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

שיעור ההצלחה של הפרוצדורה טוב, ובדרך כלל היא מלווה בפרוצדורות נוספות נלוות – מעקפים, החלפת מסתם ועוד. עם זאת, חשוב להיות ערים לסיכונים ולסיבוכים שעלולים להתעורר במהלך הפרוצדורה. על מנת לצמצם את שיעורם, יש ליידע את המנתח והמרדים לגבי הרקע הרפואי והאישי על המטופל המועמד לפעולה, כדי שיוכלו להתאים את הטיפול המתאים ביותר הן למצב הרפואי והן למצב האישי. 
הסיבוכים שעלולים להגרם בעקבות הניתוח כוללים דימום, זיהום, התקף לב עקב חסימה של עורק כלילי, ארוע מוחי בעקבות קריש דם, וגרימת נזק לשריר הלב ועורקיו. חיבור למכונת לב ריאה עלול לגרום לתסחיף ושבץ מוחי, להפרעות בקרישת הדם, לתגובה דלקתית רב-מערכתית, לאי ספיקת כליות, ולירידה ביכולות קוגניטיביות כגון זיכרון, ריכוז, שפה או התמצאות במרחב. שיעור התמותה של הניתוח, על פי הספרות, עומד על כ- 5%-8%.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

  • יש להצטייד בסיכום רפואי מרופא המשפחה או מהרופא המטפל, שכולל אבחנות ותרופות שאתה לוקח, על מנת שהמנתח והמרדים יקבלו את מירב המידע האישי והרפואי.
  • חשוב לבצע בדיקות דימות שידגימו את מצב העורקים הכליליים בלב ואת מצב שריר הלב (המיוקרד), כגון א.ק.ג., בדיקת ארגומטריה, אקו לב, מיפוי טליום במאמץ, או צנתור וירטואלי (קרדיוסקן). 
  • יש לבצע בדיקות דם שכוללות ספירה וביוכימיה, ובמקרים מיוחדים גם תפקודי קרישה. 
  • יש לבצע צנתור אבחוני בכל המנותחים, וערב הניתוח גם צילום חזה (רנטגן).
  • יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו').   
  • שבוע לפני  מועד הניתוח עליך להפסיק נטילת נוגדי קרישה (כמו קומדין). יש להתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי הצורך בתחליפים לתרופות אלו. אספירין איננו מופסק עד ליום הניתוח. 
  • ביום עצמו יש להיות בצום מלא שכולל מים, החל מ-8 שעות לפני מועד תחילת הניתוח. מומלץ להימנע אף מלעיסת מסטיק ומעישון.  לפני הכניסה לחדר הניתוח חובה להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי. 
  • במידה ולמטופל שערות באזור שמיועד לניתוח, הן יגולחו על ידי איש צוות של בית החולים. מומלץ להתקלח לאחר הגילוח, על מנת לאפשר סטריליות מקסימלית של האזור.

מה יקרה אחרי הניתוח?

בסיום הפעולה יועבר המנותח ליחידה לטיפול נמרץ – ניתוחי לב, שם ינוטר מצבו במשך היממה שלאחר הניתוח. צינור ההנשמה ('טובוס') יוצא מקנה הנשימה לאחר שהמנותח יתייצב מבחינה נשימתית – לרוב תוך מספר שעות. בסיום השהות ביחידה לטיפול נמרץ – ניתוחי לב, יועבר המטופל אל מחלקת האשפוז. במחלקה ינוטר מצב הלב באמצעות א.ק.ג. רציף. בהתאם למצבו של המטופל, יסייעו לו לשבת במיטה או בכורסה, תוצע לו כלכלה רכה ושתייה והוא יוכל להתחיל בהתניידות הדרגתית. משך האשפוז ומועד השחרור ייקבעו בהתאם לקצב ההתאוששות מהניתוח. ניתוח זה כרוך באשפוז של בין 5 ימים עד שבוע. ההחלמה מהניתוח לרוב קצרה יותר אם הניתוח בוצע בשיטה הזעירה. בימים שלאחר הניתוח עלול המטופל לסבול מחולשה, כאב, בחילה והקאה. ניתן להקל על הכאב באמצעים תרופתיים, בהתאם לרצונו של המטופל.

ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

ניתן לשוב בהדרגה לשגרה כ-3 שבועות לאחר הניתוח. מומלץ לשהות בחופשת מחלה במשך תקופת ההחלמה. יש להקפיד על ניקיון מרבי של האזור באמצעות רחצה יומיומית במים ובסבון (רצוי פעמיים ביום), וחשוב להקפיד על נטילת הטיפול התרופתי שניתן למטופל לאחר הניתוח.
תהליך ההחלמה יסתיים בדרך כלל כ-6 שבועות לאחר הפעולה. חשוב לציין שאין כל מניעה מקיום יחסי מין במסגרת המגבלות הטכניות. במידה והמטופל סובל מתשישות או סחרחורת, מומלץ שימנע מנהיגה לאותו פרק הזמן.
כשבועיים לאחר הניתוח יוזמן המטופל לביקורת אצל המנתח במרפאת המחלקה. בכל מקרה של עליית חום מעל 38 מעלות, לחץ בחזה, או קשיי נשימה, ניתן להתקשר למחלקה ולהתייעץ עם הרופא התורן. במידת הצורך, יש לפנות לחדר המיון לצורך המשך ברור.
מומלץ להצטרף לתכנית שיקום לחולי לב, שנערכת בבתי מלון או במרכזי שיקום בתקופה שמייד לאחר הניתוח, ובהמשך במסגרת מרפאות הקהילה או בתי החולים. במסגרת התכנית יקבל המטופל הדרכה תזונתית, תכנית אימון גופני שמותאמת ליכולותיו ובנוסף יבוצע לו מעקב פרטני מדוקדק. משך ההחלמה הוא אינדיבידואלי, ותלוי, בין היתר, בכושרו הפיסי של המטופל טרם הניתוח, בגילו, במצבו הגופני ובמחלות הרקע הנלוות שלו.

קישורים רלוונטיים באינטרנט

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002946.htm

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון