תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מבחן מאמץ לב-ריאה משולב (CPET) בודק את יכולת המאמץ של מערכת הלב, כלי הדם, השרירים והריאות בו זמנית. בדומה למבחן מאמץ לב רגיל, גם במבדק CPET הנבדק נדרש ללכת או לרוץ למשך כמה דקות על מסוע, כאשר לפלג גופו העליון מחוברות מספר אלקטרודות המציגות את תפקוד הלב בזמן מאמץ קרדיו-וסקולרי. בניגוד לבדיקה הרגילה, המבחן המשולב כולל גם בדיקת תפקודי ריאה בסיסית לפני המבדק, מדידת סטורציה לכל אורך המאמץ ומסיכה שמולבשת על פיו ואפו של הנבדק, ומודדת את אחוז החמצן ודו-תחמוצת החמצן בכל שאיפה ונשיפה.


בתחילת הבדיקה נלקחים מדדי דופק ולחץ דם כבסיס לבדיקת המאמץ. הבדיקה מתחילה כשטכנאי מפעיל את המסוע, תחילה בקצב נמוך, ובהמשך בקצב הולך ומתגבר עד למאמץ מקסימאלי שיישאר קבוע למשך מספר דקות. המאמץ המקסימאלי ייקבע מראש בהתאם למדדים הראשונים שנלקחים בעת מנוחה.
בנסיבות תקינות, הבדיקה נמשכת כ-30 דקות ותסתיים לאחר מספר דקות בשיא המאמץ שנקבע מראש. במקרה שיופיעו כאבים בחזה, קוצר נשימה, הפרעות קצב לב, סחרחורת, לחץ דם קיצוני, שינויים באק"ג, או שהמטופל ידווח על כך שאינו מסוגל להמשיך – הבדיקה תופסק.

לתופעה של קושי בעת מאמץ פיזי או קוצר נשימה עשויים להיות מספר גורמים: מחלות לב, ריאות, שרירים, מערכת כלי הדם ויעילות נשיאת חמצן לשרירים באמצעות המוגלובין. היתרון של מבחן המאמץ המשולב הוא ביכולת לבודד את מדידת התפקוד של מערכות שונות בתהליך הקרדיו-וסקולארי, ולספק מידע על "האחריות" של כל איבר להפרעה ביכולת הסופית – וכך לכוון את התהליך האבחוני בצורה מיטבית. 

הבדיקה מכמתת את צריכת החמצן המרבית וסף חומצת החלב – הנקודה שבה השרירים לא מקבלים את החמצן הדרוש להם בעת מאמץ ומתחיל תהליך של "התאבנות" השריר. עבור אנשים בריאים, הבדיקה משקפת בצורה המקיפה ביותר את רמת הכושר הגופני, את התפוקה מקסימלית של הלב, ואת הגבול העליון של הריאות והשריר, ומאפשרת להתאים לנבדק את תוכנית האימון המיטבית עבורו.

עבור חולים עם מחלה ידועה או ליקוי מאובחן (בלב, במסתמים או בריאות), לבדיקה יש חשיבות רבה ככלי להערכה טרום ניתוחית. תוצאות הבדיקה עשויות להגדיר בצורה מדויקת את חומרת המחלה ולאפשר לקבל החלטות טיפוליות באופן מושכל (השתלת לב או קוצב, מידת הדחיפות לניתוח והסיכונים הכרוכים בפעולה כירורגית).

כ-350 בדיקות מאמץ לב-ריאה משולב, נערכות מדי שנה בשירות לקרדיולוגיה לא פולשנית ואקוקרדיוגרפיה במרכז הרפואי ת"א. עבור הנבדקים, לבדיקה יש חשיבות רבה גם בהפגת דאגות וחששות: חלק מהנבדקים שמופנים למבחן המאמץ המשולב מגלים שכל המדדים שלהם תקינים, ושנתוני תפוקת הלב והריאות שלהם במאמץ הם מעבר לנתונים הממוצעים בהתאם לגיל, למין ולמשקל שלהם. במידה רבה, חשיבות הבדיקה היא ביכולת האבחנה בין בעיה רפואית אמיתית – שעלולה אף להיות קטלנית – לבין מצב פשוט והפיך של עודף משקל או כושר גופני לקוי.

על הנבדקים להגיע לבדיקת המאמץ בבגדים נוחים ובנעלי ריצה, לאחר שאכלו ארוחה קלה שעתיים לפני הבדיקה. אין לשתות אלכוהול או לעשן בשלוש השעות שלפני הבדיקה, ויש ליידע את הצוות על תרופות הנלקחות באופן קבוע.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון