תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

עקמות ועיוותים של עמוד השדרה (עמ"ש) נפוצים מאוד במבוגרים- שכיחותם מוערכת 30-68% והיא עולה עם העלייה בגיל. קיום עקמת ועיוות בעמ"ש גורם לכאב ומוגבלות משמעותית בתפקוד המטופלים. רב המטופלים מדווחים על כאבי גב וכאבים רגליים כתוצאה מלחץ עצבי בתוך עמוד השדרה הפגיעה הנגרמת באיכות החיים הינה משמעותית יותר מאשר במצבים מחלות כרוניות קשות אחרות.


כאשר העקמת המתפתחת בגיל המבוגר, היא נגרמת לרב מתהליך ניווני המחמיר עם הגיל ופוגע במפרקים, דיסקים וליגמנטים של עמוד השדרה.  כתוצאה מכך, נוצר עיוות יציבה בעמוד השדרה שמתבטא בסטייה של עמוד השדרה קדימה  או מצד לצד. במקרים רבים אחרים, העקמת והעיוות נוצרים כתוצאה משברים, מניתוחים קודמים או מגידולים של עמוד השדרה. ישנם מספר הבדלים עקרוניים בין עקמות שמתפתחות בגיל המבוגר לבין אלה המתפתחות בילדות ובגיל ההתבגרות . בגיל המבוגר העקמות מתקדמות הרבה יותר מהר והתקדמותם מוערכת ב 3 מעלות בשנה. בניגוד לגיל התבגרות בו רב הניתוחים מבוצעים לצורך עצירת התקדמות העקמת, טיפול בכאב, ושיפור הדימוי העצמי, הטיפול הניתוחי בעקמת במבוגרים מבוצע בעיקר לצורך טיפול בכאב ומוגבלות הגורמים לפגיעה משמעותי באיכות החיים וגם לצורך עצירת התקדמות העקמת והעיוות . בגיל ההתבגרות עיקר הבעיה המבנית הינה העיוות והסטייה מצד לצד ואילו בגיל המבוגר הסטייה קדימה הינה יותר משמעותי ואחראית ליצרית רב הכאב והמוגבלות.


בנוסף לעקמות המתפתחות בגיל המבוגר לעיתים עקמות ועיוותי עמוד השדרה במבוגרים  מאובחנים כבר בגיל הילדות וההתבגרות. לאחר הבגרות עיוותים אלה יכולים להמשיך להחמיר ולגרום ולכאב, מוגבלות ופגיעה  באיכות החיים שמצריכים טיפול שמרני או טיפול ניתוחי ראשוני  במטופלים שלא נותחו כילדים או ניתוח חוזר כתוצאה מהמשך התקדמות העיוות והעקמת.   

 

כאמור הטיפול בעקמת ועיוותי עמוד השדרה במבוגרים תלוי במידת הכאב והמוגבלות ובחומרת העיוות והסטייה ביציבה. ברב המקרים נדרש טיפול שמרני המשלב טיפול פיזיותרפי, הידרוטרפי, טיפול תרופתי לכאב והזרקות לטיפול בכאב ממקור של לחץ עצבי. כאשר הטיפול השמרני לא מועיל יותר לחולים נשקלת אפשרות הטיפול הניתוחי. 

בעשורים האחרונים חלה התקדמות דרמטית ביכולת הטיפול בעקמות מסוג זה בזכות פיתוח משתלים טכנולוגיות, ומערכות ניווט חדישות בנוסף לפיתוח גישות וטכניקות ניתוחיות חדשות שמאפשרים ביצוע תיקון במנח עמוד השדרה.  הטיפול הכירורגי מבוסס על תיקון העקמת והעיוות ואיחוי חוליות עמוד השדרה במנח המתוקן.  לאחר הניתוח לא מתאפשרת תנועה בתוך המקטע המחובר של עמוד השדרה, עם זאת יש לזכור כי במרבית המקרים העיוות המקורי גורם בעצמו לחס תנועה בין החוליות הן מסיבות מכניות וניווניות והן מסיבות של כאב. 

 

הטיפול הכירורגי בעקמות ועיוותי עמוד שדרה במרכז הרפואי תל אביב משלב טכנולוגיות מתקדמות, לרבות מערכות ניווט תלת ממידיות, טכנולוגיות מיקרוסקופיות וניתוחים פתוחים בגישה קדמית, צידית  ואחורית בהם מבוצעות פרוצדורות מורכבות כמו אסטאטומיות

 

מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

ניתוח לאיחוי חוליות עמוד השדרה בדרך כלל צפוי לשפר בצורה משמעותית את כאבי הגב והרגליים של המטופל, בנוסף הניתוח צפוי לשפר את יציבת המטופל ולאפשר לוו תפקוד ואיכות חיים טובים יותר. לאחר הניתוח האזור המאוחה של עמוד השדרה לא ינוע יותר בנפרד, לכן אזור עמוד השדרה שמעל או מתחת למקטע המאוחה עלול לסבול מעומס  ולהוות מוקד בעיה בעתיד. 

 

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

לאחר מתן הרדמה, בד״כ מלאה, הניתוח מבוצע במספר גישות אפשריות:

  • המנותח שוכב על בטנו על מיטה מיוחדת כשפניו כלפי מטה. המנתח יבצע חתך בצוואר או בגב מעל אזור עמוד השדרה הפגוע (במקרה של טיפול בעקמת לרוב לאורך כל הגב). המנתח יפריד שרירים ורקמות באזור ויסיט אותן הצידה על מנת לחשוף את עמוד השדרה.
  • טכניקה אחרת לביצוע הניתוח, מבוצעת כאשר המנותח שוכב על גבו. במקרה כזה מבצע המנתח חתך בקדמת. צד הבטן או חתך המותן ולאחר מכן ישתמש בכלים מיוחדים לצורך הפרדה עדינה והחזקה מוסטת של רקמות רכות וכלי דם על מנת לאפשר די מרווח עבודה
  • אפשרות נוספת הינה כאש המטופל שוכב על צידו ומבוצע חתך במותן. לאחר מכן המנתח מבצע הפרדה של שומן המותן והשרירים תוך שימוש במכשור ייעודי המאפשר להגיע לעמוד השדרה מהצד. 

 

רב הניתוחים מבוצעים בגישה האחורית. הגישה זו המנותח שוכב על בטנו, מבוצע חתך בד"כ במרכז הגב ולאח מכן מופרדים השרירים והרקמות הרקות מהעצמות ומוסטות הצידה. בהרבה מקרים נדרש שחרור עצבים בתעלת השדרה ולצורך טיפול בכאבים ברגליים, פעולה זו מבוצעת תחילה. השלב הבא הינו שחרור הפרקים בעמוד השדרה לצורך תיקון העקמות, לעיתים בנוסף לשחרור המפרקים נדרשת כרית מלאה או חלקית של גוף החוליה ע"מ להשיג את התיקון הרצוי.  לצורך קיבוע חוליות עמוד השדרה במנח הרצוי המנתח משתמש בברגים ייעודים אשר מוכנסים לתוך גופי החוליות ולעצמות האגן במידת הצורך ומעוגנים למוטות אורכיים במחזיקים את החוליות יחדיו במנח הרצוי. בהמשך ישתמש המנתח בשתל עצם (לרוב עצם מתרומה עצמית מאזור הניתוח בגב או באגן) על מנת לסייע לאיחוי החוליות יחדיו לצמיתות. בסיום הניתוח המנתח  יתפור ויחבוש את החתך.


בחלק מהמקרים קיימת גם אפשרות לבצע את הניתוח בגישה זעיר-פולשנית, במקרים של הניתוח באזור הגב התחתון אז יבוצעו חתכים קטנים יותר וההחלמה תהיה מהירה וקלה יותר עם פחות נזק לרקמות באזור. במקרה זה תתאפשר גישה לאזור המנותח דרך המותן, הגב או הבטן או בשילוב של כמה מהם.


הרדמה

הניתוח נערך בהרדמה מלאה. במשך כל זמן הניתוח המטופל איננו חש כאב, ומרדים מומחה מנטר את מצבו הגופני בכל רגע ורגע, כדי לוודא שהוא ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים, והוא אינו חש דבר ממהלך הניתוח.

 

מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

ככל פעולה כירורגית פולשנית, גם ניתוח לאיחוי חוליות עמוד השדרה איננו חף מסיכונים ומסיבוכים, שחשוב מאוד להיות מודעים אליהם, טרם קבלת ההחלטה על ביצוע הניתוח. כדי להפחית אותם ככל הניתן, חשוב לתת לרופא המנתח ולרופא המרדים את מקסימום האינפורמציה הרפואית והאישית על המטופל – כך שהם יידעו להתאים לו את הטיפול המיטבי ולשים לב במיוחד לנקודות רגישות ובעייתיות אצלו.

סיכוני הניתוח כוללים זיהום, דימום, פגיעה באברים סמוכים, בעיות במתן שתן, הגברה או צמצום פעולת מעיים, התקף לב, שבץ, קרישי דם,  דלקת ריאות, פגיעה עצבית (במקרים נדירים מאוד יתכן שיתוק גפיים כתוצאה מפגיעה בחוט השדרה), התפרקות/ שבירה של מערכת המוטות והברגים, כישלון באיחוי החוליות, דלף של נוזל השדרה והמשך התפתחות העקמת לאחר הניתוח. סיבוכים אלו עלולים לגרום כאב ולהאריך את משך ההחלמה.

סיכוני ההרדמה כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בערכי לחץ הדם והדופק ונזק לשיניים או למיתרי הקול כתוצאה מהחדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה, אולם סיכון זה אינו קיים אצל מטופל שכבר עבר ניתוח בהרדמה כללית.


איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

  • סיכום רפואי מרופא המשפחה המטפל, הכולל אבחנות ותרופות שאת/ה לוקח/ת. 
  • בדיקות דם: ספירה וביוכימיה ובמקרים מיוחדים יידרשו גם תפקודי קרישה. 
  • מעל גיל 40 חובה להביא א.ק.ג 
  • אם הינך מעשן/ת שנים רבות או עם מחלות כמו יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, מחלת לב או ריאות, סוכרת, או שהינך מעל גיל 60  - יש להצטייד גם בצילום חזה ו-א.ק.ג. 
  • יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: קרדיולוג באם הינך חולה לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו').   
  • כל מסמך רפואי רלוונטי אחר.
  • שבוע לפני הניתוח יש להפסיק נטילת נוגדי קרישה (כמו אספירין או קומדין). חשוב מאוד להתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי צורך בתחליפים.
  • ביום הניתוח עצמו יש להיות בצום מוחלט, כולל מים, החל מ-6 שעות לפני תחילתו. טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי, ומומלץ להימנע מלעיסת מסטיק ומעישון (או לחילופין, להפחית את מספר הסיגריות, ככל שניתן). 
  • אם יש למטופל שערות באזור הניתוח – הן תגולחנה על ידי איש צוות של בית החולים. מומלץ להתקלח לאחר מכן. ממש לפני הניתוח יחובר המטופל לאינפוזיה, ואליה יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה, שיסייעו לו להפחית תחושות של חרדה.


לאחר הניתוח

לאחר סיום ההליך הכירורגי שוהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות, כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. לאחר מכן הוא מועבר למחלקה. משככי כאב יינתנו בהתאמה על פי הצורך. יתכן והמטופל יחובר לקטטר שתן במהלך הניתוח עד יום לאחריו. השפעת ההרדמה פגה לאחר כ 24 שעות. השפעת ההרדמה אזורית אם בוצעה, חולפת כעבור מספר שעות. לעיתים המנותח לא יהיה מסוגל לאכול למשך יומיים עד שלושה ולכן יהיה מחובר לצינור הזנה. כיומיים או שלושה ימים לאחר הניתוח המטופל כבר יכול לקום ממיטתו ולהתהלך. חשוב לשמור על עמוד השדרה המאוחה במקומו, לכן המטופל יונחה כיצד עליו להתנועע, לשנות תנוחה, לשבת, לעמוד וללכת. בזמן השכיבה במיטה יהיה על המטופל להסתובב מצד אל צד לעיתים תכופות כשהוא מניעה את גופו כגוש אחד למניעת פיתולים בעמוד השדרה בשיטה שתוסבר לו. שחרור מבית החולים צפוי לאחר כשבוע מיום הניתוח ולרוב ילבש המטופל סד לתמיכת הגב.

 

לאחר השחרור מביה"ח

  • יש להמשיך וללבוש את הסד על פי הוראות הרופא. התפרים או הסיכות יוצאו לאחר כשבועיים. אם הפצע נקי ויבש אין צורך בחבישה.
  • יש להימנע מפעולות שכרוכות בכיפוף או סיבוב הגב בשלושת החודשים הראשונים לאחר הניתוח, ואין להישאר בשכיבה במיטה במשך היום. חל איסור על המטופל לעסוק בספורט שכרוך במגע למשך חצי שנה עד השנה.
  • חזרה לעבודה או בית הספר אפשרי כעבור חודש- חדשים (אך יש צורך בהגבלת פעילות עד איחוי מלא של החוליות)
  • המטופל יהיה נתון למעקב למשך כשנתיים על ידי בדיקת רנטגן בכדי לוודא את איחוי החוליות.
  • חשוב לבצע את תכנית האימונים המותאמת לכל מטופל על מנת לשפר ולקצר את תקופת ההחלמה ולהתחזק. לרוב ניתן להתחיל בהליכה ולהתקדם לשחייה ורכיבה על אופניים.
  • חשוב שהמטופל ידווח אם חום גופו עולה על 38 מעלות או אם הוא סובל מסימפטומים מדאיגים ופתאומיים אחרים כמו   הפרשות מהפצע, אדמומית מוגברת, ריכוך, נפיחות וכאב מוגברים באזור הניתוח – יש לדווח על כך מיד וללא דיחוי לרופא המנתח או לאחות התורנית.

תפריט ניווט תחתון