סרטן הלדן (הנרתיק או הווגינה) הוא סוג נדיר של סרטן בנשים הדומה במהותו לסרטן צוואר הרחם. ישנם שני סוגי ממאירויות: סרטן תאים קשקשיים (SCC) וסרטן בלוטי. סרטן קשקשי מופיע בד"כ בנשים מבוגרות בגילאים 60-80 וסרטן בלוטי מופיע בנשים צעירות יותר בגילאים 12-30.
אף שגורם המחלה איננו ידוע, נשים צעירות שאמותיהן נטלו DES בצעירותן הן בסיכון מוגבר להופעת סרטן בלוטי של הלדן. תרופה זו ניתנה לנשים הרות בשנים 1945-1970 כ"תמיכה" בהריון, על מנת למנוע הפלות. כמו כן נשאות של וירוס הפפילומה האנושי (HPV) הן בסיכון מוגבר לחלות במחלה.
מהם התסמינים של סרטן הנרתיק (לדן)?
אבחון המחלה מתבצע בדרך-כלל בעקבות תסמינים מחשידים (כגון דמם לדני או הפרשה לא קשורה לווסת; כאב או קושי במתן שתן; וכאב אגני או כאב בקיום יחסי מין), ומבוסס על בדיקה גופנית וגניקולוגית, בדיקת PAP, ולקיחת ביופסיה. כמו כן מבצעות הדמיות של האגן והבטן (באמצעות, US, CT או PET CT) ובדיקות דם.
מה כולל הטיפול בסרטן הנרתיק?
הטיפול במחלה כולל ניתוח לכריתת הגידול ולאיסוף מידע על התפשטות מיקרוסקופית של המחלה שאינה נראית לעין, כגון מחלה מיקרוסקופית בבלוטות הלימפה. ניתוחים אפשריים נוספים כוללים את כריתת הנרתיק וצוואר הרחם בשלמותם, כריתת הרחם, השחלות והחצוצרות, וכן בלוטות הלימפה.
במקרים המתאימים, ניתן טיפול משלים לניתוח, אשר יכול לכלול קרינה חיצונית, קרינה פנימית (ברכיתרפיה), וכימותרפיה. לעיתים ניתן טיפול כימותרפי במקביל לטיפול הקרינתי, משום שסוגים מסוימים של טיפולים כימיים מעצימים את השפעתה של הקרינה. ניתן גם להחדיר תרופות כימיות ישירות לתוך הנרתיק, שיטה הקרויה כימותירפיה תוך-לדנית.