תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תוכן עניינים

הכל על בדיקת קלונוסקופיה

ככה תעברו בשלום ובנחת את הבדיקה שכולם פוחדים ממנה (תכל'ס, לא ממש בצדק)
ראיון עם ד"ר ליאת דויטש, מנהלת השירות לתזונה קלינית ולקפסולות אנדוסקופיות במכון הגסטרו בבית החולים איכילוב



  • למה בכלל צריך הכנה לקולונוסקופיה? בשביל לשלשל זאת לא התשובה הנכונה. אם נדמה לרגע את המעי הגס כמערה. המטרה של בדיקת קולונוסקופיה היא להיכנס עם פנס למערה הזאת ולבדוק טוב טוב שהקירות שלה תקינים ושלמים. בשביל לראות את הקירות האלה המערה צריכה להיות נקייה ושטופה לחלוטין. המערה, כאמור, היא המעי הגס, צינור המלא ביום יום בתכולה שכדי לבדוק אותו צריך לפנות אותו לחלוטין. ביום יום אנחנו לא מרוקנים את כל המעי, גם אם לפעמים נדמה כך, ולכן צריך להשקיע כמה ימים בהתרוקנות הזאת. 

  • ממה מורכבת ההכנה? תהליך ההכנה מורכב משני שלבים. השלב הראשון הוא שינוי התזונה לתזונה ללא סיבים כדי שיהיה יותר קל לפנות את התכולה. בשלב הזה אסור לאכול פירות וירקות שהם עשירים בסיבים ובעלי קליפה, דגנים מלאים כמו קמח מלא, אורז מלא, שבולת שועל, כל סוגי האגוזים, הקטניות והזרעים. כל אלה הם תופסים נפח ונשארים במעי הרבה יותר זמן. 

  • אז מה מותר לאכול? האמת שיש הרבה מה לאכול: מוצרי חלב מכל הסוגים, ביצים בכל צורות ההכנה, אפשר גם עוף ודגים, אפשר קפה ואפשר תבלינים וגם כל מוצרי הקמח הלבן כמו לחמניות, פיתות, מאפים ועוגות (ללא פירות, אגוזים ושקדים), פסטה ברוטב שמנת או שמן זית אך כמובן בלי עגבניות. בשר אדום כדאי להגביל ובכלל מומלץ לאכול בימים האלה ארוחות קטנות כדי שיהיה קל בבטן. כמובן שההמלצות התזונתיות האלה נועדו לצורך הכנת המעי לבדיקה ואינן המלצות לתזונה שגרתית יומיומית בה נרצה לשלב פירות וירקות. השלב הזה יהיה לפחות כ-48 שעות לפני הבדיקה. 

  • צמחונים וטבעונים? מותר טופו רגיל, טחינה (לא משומשום מלא), גבינות על בסיס אורז או קוקוס, קרקרים מקמח לבן. אסור לאכול מוצרי טבעול, אסור קינואה, כוסמת וקטניות. מומלץ להעזר בדפי ההכנה היעודיים ולהכין מראש גם את המקרר והמזווה במוצרים המתאימים להכנה בדיקה. 

  • זהירות, סלק. שימו לב כמה ימים לפני לא לאכול סלק, גם לא בצורת מיץ. הסלק נשאר הרבה זמן במעי ומטעה לפעמים לחשוב שיש דימום. 

  • ממה עוד להימנע? חשוב להימנע מתרופות שמכילות ברזל. שימו לב שלא מדובר בחומצה פולית או בויטמין 12B, רק בברזל שצובע את המעי בצבע שחור שמקשה על הבדיקה. 

  • תרופות? הנחיות ללקיחה או הפסקה של תרופות בזמן ההכנה משתנות לפי סוג התרופה וחומרת המחלה, בכל מקרה חשוב לא להפסיק תרופה ללא התייעצות עם רופא/ת המשפחה.  

  • עד כאן החלק התזונתי, שהוא מאוד חשוב, כי אם לא עושים הכנה תזונתית לא טובה, המשלשל לא יעזור!. בין קופות חולים יש הבדלים קטנים בהכנות, אך הקווים המנחים דומים. 

  • ברכות, הגענו לחלק השני. החלק השני של ההכנה הוא מעבר לתזונה נוזלית. לא מדובר בצום, אלא חובה לשתות הרבה נוזלים ולא רק מים. מרק עוף מסונן לגמרי מכיל מלחים וזה מצוין. אסור לשתות רק מים כי בשילוב החומרים המשלשלים אפשר להגיע להתייבשות. השתייה היא מיצים ומרקים צלולים כי יש בהם קצת סוכר וקצת מלח שחשובים לגוף. כמה שיותר נוזלים שיעברו בתוך המערכת יותר טוב. מיצים כמו תפוחים, סודה ומים בטעמים שהם צלולים בצבע מתאימים מאוד. 

  • ועכשיו למשלשלים. השלב הבא הוא השלב של שתיית החומרים המרוקנים. יש כמה סוגי חומרים והם מותאמים למטופלים על ידי הרופאים או הצוותים המפנים לבדיקה. ההבדלים בין החומרים תלויים במחלות רקע, ניסיונות הכנה בעבר ופרמטרים נוספים. לכל חומר יש את ההנחיות שלו לפי הפירוט המלווה לתרופה. לפעמים אפשר להיעזר בכדור כמו פרמין כי יש אנשים שהתרופה גורמת להם לבחילה, לכן הם ייטלו פרמין כחצי שעה לפני נטילת המרוקנים. המרוקנים ממלאים את המעי בנוזלים ושוטפים את הכל החוצה. 


  • איך יודעים שמוכנים לבדיקה? בשעות האחרונות לפני הבדיקה צריך לצאת שלשול שקוף כמו מים שמראה שההכנה בוצעה כמו שצריך. ואם זה לא קורה אפשר להיעזר בחוקן שירוקן את החלק הסופי של המעי. 

  • ואם זה לא עובד? לפעמים צריך להאריך בעוד יום או יומיים את ההכנה התזונתית ואולי גם להגביר את מינון המרוקנים. לעיתים מדובר על מי שסובלים מעצירות והמערכת שלהם עובדת באופן בסיסי בצורה איטית יותר.
      
  • נכשל בהכנה. מעל 20% מהמגיעים לבדיקה נשלחים חזרה בגלל הכנה לא טובה ומעי לא מרוקן. זה קורה כי לא מייחסים חשיבות להכנה או לא מבינים את ההנחיות. 

  • סכנה בבדיקה. לכל בדיקה פולשנית יש פוטנציאל לסיבוכים. בבדיקת קולונוסקופיה הסיכון לפגיעה בדופן המעי הוא בשכיחות מאוד נמוכה, פחות מאחוז אחד. הסיכון עולה כאשר יש יותר התערבויות כמו כריתה של פוליפ, אך בכל מקרה אין להשוות את הסיכון לעומת התועלת של הבדיקה.  

  • סרטון וידיאו מותאם אישית. מי שעושה את הבדיקה באיכילוב יקבל לינק לטלפון עם סרטון מותאם אישית שיסביר לו את כל מה שצריך לדעת וגם יתן תזכורות. הסרטון מותאם לגיל, למצב הרפואי, לשעת הבדיקה, לחומר ההכנה וחוסך הרבה בלבול של ימים ושעות של מתי להתחיל איזה שלב (ראו דוגמה).   

  • הכנה באשפוז. מבוגרים, מי שמוגבל בתנועה ומי שאין לו מלווה שיכול לעזור לו, לפעמים יוזמנו לבצע את ההכנה באשפוז, בכפוף להמלצת רופא/ת המשפחה והחלטת הצוות המבצע.

  • אחרי הבדיקה. באותו יום אחרי הבדיקה נמצאים בהשפעת הטשטוש שיכול להשפיע עד שמונה שעות. לכן יש להגיע עם מלווה, לא לנהוג ולא לתכנן תוכניות.

  • לסיום, התייחסו לקולונוסקופיה כאל אירוע מיוחד. כל הגישה לקולונוסקופיה צריכה להיות כמו לאירוע מיוחד שמתכוננים אליו. חשוב לקרוא את ההנחיות, להכין את המקרר, ואפשר גם לקחת חופש יום לפני הבדיקה אם קצת חוששים וכמובן לא לשכוח להגיע עם מלווה וכל הטפסים הנדרשים. עזרו לנו לעזור לכם! רק עם שיתוף הפעולה שלכם נוכל לבצע את הבדיקה בצורה הטובה ביותר.  


דוגמה לסרטון שנשלח למטופלי איכילוב. הפקה: חברת GistMd

תפריט ניווט תחתון