תוכן עניינים

חוקרים מאוניברסיטת הרווארד גילו קשר הדוק בין הסטרס ממנו סובלות נשים במקום עבודתן, לבין ההתפתחות של מחלות לב וכלי דם.

במסגרת מחקר בנושא בריאות האישה, נבדקו מעל 17,000 נשים שעובדות במערכת הבריאות בארה"ב. ממצאי המחקר הראו, כי לנשים עם רמה גבוהה של סטרס בעבודה, יש סיכון מוגבר של 40% לפתח מחלת לב, התקף לב, או צורך בניתוח לפתיחת כלי דם כליליים.

המחקר הראה גם, כי נשים שמודאגות בקשר לשמירה על מקום עבודתן, נוטות לעיתים קרובות יותר ליתר לחץ דם או רמות מוגברות של כולסטרול, כמו גם להשמנת יתר.

החוקרים קבעו הגדרה של "עומס בעבודה", שהוא שילוב של דרישות פסיכולוגיות ורמת השליטה. הדרישות מתייחסות לכמות, לקצב, ולרמת הקושי בעבודה. השליטה מתייחסת ליכולת לקבל החלטות או להיות יצירתי בקשר לעבודה.

הוכחות נוספות

גם מחקר שנערך בדנמרק ועקב אחר מצב בריאותן של אחיות במערכת הבריאות במשך 15 שנה, הגיע למסקנה, כי ככל שקיים יותר לחץ בעבודה, כך גובר הסיכון למחלות לב אצל נשים סביב גיל 50.

על פי מחקר שנערך בסין, קיים קשר בין סטרס בעבודה לבין עובי מוגבר של דופנות העורק הראשי אצל נשים, אך לא אצל גברים. תופעה זו הינה סימן מוקדם למחלת לב מתפתחת.

תהליכים גופניים אפשריים

הגוף שלנו מתוכנת להגיב לסטרס שמאיים על חיינו, כמו לדוגמה כאשר פורצת בבית שריפה.

לא משנה אם אנו מחליטים להילחם באש או לברוח מהר, הגוף שלנו נכנס למצב "היכון". המוח משחרר כימיקלים והורמונים שונים, שמגבירים את קצב הלב, את הנשימות, ואת לחץ הדם, הם גם מגבירים את אספקת האנרגיה (סוכר) לשרירים.

לרוע מזלנו, הגוף אינו מסוגל להבדיל בין סכנות מיידיות לבין סטרס מתמשך, כמו דאגות כלכליות, או עומס בעבודה. הגוף שלנו סובל כאשר הוא נמצא כל הזמן במצב "היכון".

המומחים עדיין לא בטוחים לגמרי מדוע סטרס בעבודה גורם לבעיות לב. יתכן שסטרס מגביר תהליכים דלקתיים בכלי דם כליליים, וכתוצאה מכך נוצרים קרישי דם הגורמים להתקף לב.

כאשר נמצאים בסטרס מתמשך, קשה יותר גם לשמור על אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית, תזונה בריאה, מספיק שעות שינה, והימנעות מעישון,

למומחים בתחום קשה לקבוע באיזו מידה סטרס נפשי אחראי למחלת לב, לעומת גורמי סיכון אחרים, כמו עישון או חוסר פעילות גופנית. יתכן גם, כי חלק מהנשים נולדו עם תגובה פחות בריאה לחשיפה לסטרס.

מה את יכולה לעשות?

בנשים, הסטרס נובע לעיתים קרובות מכך שיש להן עבודה תובענית, ובנוסף עליהן לדאוג לילדים, למשק הבית, ואפילו להורים מזדקנים. לעיתים, מצבים אלה אינם ניתנים לשינוי, אך ישנן בכל זאת דרכים להתמודד טוב יותר עם עומס היתר:

  • לחפש ולטפח יחסים עם חברים, בני משפחה, או עמיתים לעבודה שתומכים.
  • לא לוותר על פעילות גופנית סדירה, שהיא טובה ללב, מצמצמת חרדות ודכדוך, ומשפרת את השינה.
  • להקפיד, ככל האפשר, על הפרדה בין תחום העבודה והחיים הפרטיים (כמו לדוגמה: להימנע מעיסוק באי-מיילים הקשורים לעבודה, בשעות הפנאי).
  • ללמוד ולבצע שיטות הרפיה, כמו מדיטציה, או שיטות אחרות.
  • לפנות לקבלת עזרה מקצועית על ידי פסיכותרפיסט, כאשר את חשה שהעומס מכריע אותך.

תפריט ניווט תחתון