תוכן עניינים

גיל הפסקת הווסת בישראל עומד בממוצע על 52 שנים. ולמרות שמדובר בתהליך טבעי, הוא אינו חף מסיכונים, היות שהוא מוביל להאצת תהליכי הזדקנות שונים. תקופת גיל המעבר מאופיינת בירידה ברמות ההורמונים המיוצרים בשחלה, בפרט בייצור אסטרוגן.
אסטרוגן הוא הורמון סטרואידאלי, הפועל במערכות רבות ושונות בגוף האישה, ביניהן: המוח, מערכת הלב וכלי הדם, מערכת השלד, דרכי השתן ומערכת המין הנשית. למחסור בהורמון ישנה השפעה ישירה על מערכות אלה.

תסמינים

בתקופת המנופאוזה, ובמהלך השנים שקדמו לה, נשים רבות מפתחות תסמינים הפוגעים באיכות חייהן. תסמינים כמו: גלי חום, הזעות, הפרעות בשינה, שינויים במצב הרוח, דכדוך ודיכאון, ירידה בריכוז, תחושת חוסר סבלנות, ירידה בחשק המיני, תחושת דופק מואץ, כאבי שרירים ופרקים, השמנה בטנית, יובש צריבה נרתיקית, כאב בעת יחסים, דחיפות ותכיפות במתן שתן ועלייה בתדירות זיהומים.  

טיפול הורמונלי חליפי

הטיפול היעיל ביותר להתמודדות עם תסמיני גיל המעבר - תקופה אשר לרוב מתרחשת כשהאישה בשיא הקריירה, העצמאות והבגרות הנפשית. ההשפעות החיוביות של טיפול הורמונלי חליפי כוללות, בין היתר:

  • ירידה בסיכון לסרטן המעי גס
  • מניעת אובדן עצם (אוסטאופורוזיס) ושברים
  • שיפור סביבת הנרתיק והפחתה בתסמיני אי נוחות באזור זה ובדרכי השתן התחתונות
  • הגנה על הלב וכלי הדם (במידה והטיפול מתחיל בסמוך להפסקת המחזור)
  • שיפור פרופיל השומנים והפחתת הסיכון לסוכרת

    חלון ההזדמנויות

    מומלץ להתחיל בטיפול הורמונלי חליפי לפני גיל 60, בטווח של 5 שנים ועד עשור מגיל המנופאוזה (אל- וסת) היות שמחקרים הראו כי בתקופה זו הטיפול מספק הגנה על כלי הדם. במקרה שבו כלי הדם כבר פגועים משנית לטרשת עורקים, הטיפול יכול להשפיע באופן מזיק. 
    החשש העיקרי של מטופלות מטיפול הורמונלי קשור לעלייה מינורית בסיכון לסרטן שד. אולם, סרטן שד שהופיע אצל מטופלות בטיפול הורמונלי, התגלה בשלבים מוקדמים יותר והיה ממוין יותר (פחות אלים). ישנם כמובן גורמי סיכון משמעותיים יותר לחלות בסרטן שד: נשאות גנטית, היסטוריה משפחתית, השמנת יתר ועישון. נשים המטופלות בטיפול הורמונלי חלופי יתבקשו להיבדק באופן שגרתי אצל רופא נשים, לעבור בדיקת שד ע"י כירורג ולהקפיד על בדיקת ממוגרפיה.
     

סוג הטיפול

ההחלטה על סוג הטיפול תתקבל בהתחשב בגיל המטופלת, באופי התסמינים, בגורמי סיכון ובשיקולים ספציפיים.

 

פתרונות טבעיים, כחלופה לטיפול הורמונלי

אף כי יעילותם במניעת התסמינים פחותה, קיימים גם פתרונות טבעיים, כגון שימוש בתכשירים המכילים קוהוש שחור, דיקור סיני או טיפולים רפואיים ממוקדים להפרעות שינה ומצבי רוח (בנזודיאזפינים ) או יובש נרתיקי (חומרי סיכה).

לסיכום

הטיפול ההורמונלי מתאים למרבית הנשים. יתרונות הטיפול לרוב עולים על הסיכונים הטמונים בו, וזאת מבלי לקחת בחשבון את השיפור המשמעותי באיכות החיים, אותו קשה יותר לאמוד. על כן, המסר החשוב הוא כי מומלץ לכל אישה בגיל המדובר לפנות לרופא הנשים ולשוחח עמו על הנושא על מנת להתאים את הטיפול המדויק. בכך, ניתן להיטיב בצורה משמעותית את איכות חיה של המטופלת. 

ד"ר יואב ברוך הוא רופא בכיר ביחידה לאורוגינקולוגיה ורצפת אגן של המרכז הרפואי איכילוב 

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון