תוכן עניינים

אולגה רז, לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה; המרכז הרפואי תל-אביב

לשמו ולניחוחו של מרק העוף כבר יצא מוניטין במטבחיהן של סבתות רבות, הן כתבשיל מחמם וביתי והן כתרופת 'סבתא' למחלות שונות.
בשנים האחרונות הוכחה יעילותו הבריאותית גם במחקרים, מסתבר שלמרק העוף יש תכונות אנטי דלקתיות, עובדה! 


הסבתות כבר אמרו לנו שאין כמו מרק עוף לחמם ולהרגיע, את הגוף ואת הנפש. לאחרונה נמצאו גם תימוכין מדעיים לדבריהן:

  • חוקרים מאוניברסיטת נברסקה בארה"ב בדקו ומצאו כי למרק העוף תכונות אנטי-דלקתיות. 
  • מחקר אחר מצא כי בזמן בישול העוף, נוצר חומר כימי הדומה בהרכבו לזה הנמצא בתרופות נגד שיעול וברונכיטיס.
  • חוקר נוסף גילה כי לאדים היוצאים ממרק העוף יש השפעה ברוכה על הסובלים מקשי נשימה ושיעול.

ככלל, מרק עוף חשוב גם כי הוא מספק לגוף נוזלים, אספקה חשובה במיוחד בעונת החורף בה   איננו חשים בצימאון ולא שותים מספיק.
מרק העוף מכיל בעיקר נתרן (המצוי בעוף) ואשלגן (המצוי בירקות המוספים למשל – קישואים, גזר, בצל, דלעת, וכמובן פטרוזיליה ושמיר), חומרים החיוניים לגוף, במיוחד בחורף כשאנו אוכלים פחות ירקות טריים.

כיצד מכינים מרק עוף דל שומן?

מבשלים את חלקי העוף בסיר מכוסה במים, עד לרתיחה של כ-7-10 דקות.
שופכים את המים והקצף שנוצר ונפרדים מכמות גדולה של שומן.
כשהעוף מתקרר מעט, מסירים ממנו את העור ומחזירים לסיר.
מוסיפים ירקות, מים ותבלינים, כולל עשבי תיבול ומבשלים כחצי שעה.


מעדני 'עוף מכובס'

את העוף שהתבשל במרק מכנים 'עוף מכובס'. למרות שמו הלא כל כך מחמיא, יש ל'עוף המכובס' פוטנציאל להיות מעדן כשהוא מוגש כחלק מארוחה שלימה או כבסיס להכנת מאכלים מזינים וטעימים אחרים;

  • פרוסות או  קוביות של 'עוף מכובס' קר, מיונז 5% ובצל שטוגן קלות בשמן זית או קנולה, יהפכו לסלט טעים ובריא, אפשר להוסיף גם ביצה קשה חתוכה.
  • רצועות 'עוף מכובס' יכולות להיות מוקפצות במעט שמן  / סויה יחד עם ירק מבושל.
  • את שאריות העוף ניתן לערבב עם מעט מיונז 5%, ולהניח על הכריך לבית הספר, לאוניברסיטה או לעבודה.

תפריט ניווט תחתון